4 różne sposoby na makaron ryżowy. Sałatka z makaronem ryżowym, czy makaron z kurczakiem? Wybierz swój smak!

Makaron ryżowy z warzywami na patelni
Fotografia: Shutterstock

Makaron ryżowy to podstawa w daniach kuchni azjatyckiej, ale coraz chętniej wykorzystujemy go również w polskiej kuchni. Podpowiadamy 4 sposoby na pyszny makaron ryżowy!

Makaron ryżowy znany jest nam przede wszystkim z azjatyckich restauracji. To właśnie makaron ryżowy jest głównym składnikiem tradycyjnego tajskiego dania, znanego jako Pad Thai.  Coraz częściej jednak również sami przygotowujemy go w swoich domach. Wszystko dlatego, że jest mniej kaloryczny od tradycyjnego makaronu, nawet tego razowego. W 100 g makaronu ryżowego znajduje się jedynie 109 kcal.

Co ciekawe, choć w azjatyckich restauracjach z reguły ocieka tłuszczem, nadaje się także do fit dań. Sałatka z makaronem ryżowym jest przepyszna! Można dołożyć do niego najróżniejsze warzywa oraz kurczaka, a nawet przyrządzić na słodko. Podpowiadamy 4 przepisy na makaron ryżowy.

Zobacz także: Soba – poznaj kilka sprawdzonych pomysłów na wykorzystanie tego makaronu w kuchni!

Makaron ryżowy – właściwości

Makaron ryżowy, nie dość, że jest niskokaloryczny, to do tego ma wiele cennych wartości odżywczych, dzięki którym nazywany jest „makaronem długiego życia”. Dlaczego warto włączyć go do swojej diety?

  • Doskonale sprawdzi się dla alergików, którzy nie mogą jeść glutenu.
  • Jest lekkostrawny.
  • Należy do grupy węglowodanów złożonych, dzięki czemu na długo pozostawia uczucie sytości po posiłku.
  • Jest bogaty w magnez.
  • Ma dużo białka, dzięki czemu doskonale sprawdzi się w daniach bezmięsnych.
  • Jest cennym źródłem potasu i żelaza.
  • Ma witaminy z grupy B i E.

Zobacz także: Spaghetti z cukinii to zdrowsza i pyszna wersja klasycznego makaronu. Jak je przygotować?

Makaron ryżowy – jak gotować?

Choć sama nazwa wydaje się skomplikowana, makaron ryżowy nie jest trudny w przygotowaniu. Wszystko dlatego, że nie wymaga gotowania! Wystarczy włożyć makaron do wysokiego naczynia, zalać wrzątkiem i odstawić na 5 minut. Po tym czasie odcedzamy go i mamy gotową podstawę do wielu dań!

Najczęściej makaron ryżowy dodajemy do: zup, Pad Thaia, sałatek na zimno i ciepło, a także w formie dania z dużą ilością warzyw, a niekiedy nawet mięsa. Poniżej przedstawiamy 3 różne sposoby na wykorzystanie makaronu ryżowego.

Zobacz także: Okonomiyaki bez problemu przygotujesz w domu. Wypróbuj łatwe przepisy na „japońską pizzę”!

Sałatka z makaronem ryżowym

Sałatka z makaronem ryżowym to jedno z najpopularniejszych zastosowań tego azjatyckiego makarony w polskiej kuchni. Przygotowuje się ją w prosty sposób i można do niej dodać wiele składników. Podpowiadamy przepis na pyszną sałatkę z makaronem ryżowym.

Składniki na sałatkę dla 4 osób:

  • 200 g makaronu ryżowego
  • 20 dag chudej szynki
  • Puszka kukurydzy
  • 2 zielone ogórki gruntowe lub jeden duży szklarniowy
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego (w wersji light) lub 3 łyżki majonezu
  • Sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Makaron zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 5 minut. Po tym czasie go odcedzamy. Szynkę kroimy w kostkę. Kukurydzę otwieramy i odcedzamy. Ogórka obieramy i kroimy w kostkę. Wszystko razem mieszamy z makaronem. Dodajemy jogurt lub majonez i znów mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Zobacz także: 4 proste przepisy na pyszny makaron z suszonymi pomidorami

Makaron ryżowy z kurczakiem

Kurczak doskonale nadaje się jako dodatek do makaronu ryżowego. To mięso często jest wykorzystywane w kuchni chińskiej i tajskiej.

Składniki na makaron dla 2 osób:

  • 100 g makaronu ryżowego
  • Pierś z kurczaka
  • Papryka czerwona i żółta
  • Marchew
  • ½ cebuli
  • 20 g sezamu
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • Oliwa z oliwek
  • Przyprawy: papryka słodka i ostra, curry, kurkuma

Sposób przygotowania:

Pierś z kurczaka kroimy w kostkę. Wlewamy do niej sos sojowy i mieszamy. Wsypujemy przyprawy i sezam i znów mieszamy. Odstawiamy na około 30 minut.

Makaron zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 5 minut. Po tym czasie go odcedzamy.

Marchewkę obieramy i gotujemy na pół twardo. Kurczaka podsmażamy na niewielkiej ilości oliwy. Dodajemy do niego posiekaną cebulę i smażymy do zeszklenia. Do tego dodajemy pokrojoną w słupki paprykę i pokrojoną na plasterki podgotowaną marchewkę. Wszystko razem przyprawiamy do smaku i smażymy około 10 minut. Następnie dodajemy makaron i smażymy jeszcze chwilę wszystko razem.  

Zobacz także: Kurczaka po chińsku przygotujesz na wiele sposobów. To pomysł na błyskawiczny obiad

Makaron ryżowy z warzywami

Smażony makaron ryżowy z warzywami to chyba najpopularniejsze połączenie w kuchni azjatyckiej. Jest pyszne i bardzo syte, a do tego niedrogie i łatwe w przygotowaniu.

Składniki na makaron dla 2 osób:

  • 100 g makaronu ryżowego
  • ½ brokułu
  • 1 mała cukinia
  • 1 papryka żółta
  • ½ puszki zielonego groszku
  • ½ cebuli
  • 1 marchewka
  • ½ słoiczka pędów bambusa
  • Szczypiorek
  • 3 łyżki sosu sojowego ciemnego
  • Oliwa z oliwek
  • Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra, kurkuma, imbir

Sposób przygotowania:

Makaron zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 5 minut. Po tym czasie go odcedzamy.

Brokuł gotujemy na pół twardo w osolonej wodzie. Marchewkę obieramy i również gotujemy na pół twardo.

Cebulę siekamy i podsmażamy na oliwie do zeszklenia z odrobiną soli. Podgotowaną marchewkę kroimy w plastry i dodajemy do cebulki. Cukinię przekrajamy na pół, wydrążamy pestki i kroimy w półksiężyce. Również wrzucamy na patelnię. Dodajemy też odcedzone pędy bambusa i pokrojoną w słupki papryk. Smażymy około 10 minut.

Groszek odcedzamy i dorzucamy do podsmażonych warzyw. Na końcu wsypujemy posiekany szczypiorek. Mieszamy i wrzucamy do warzyw makaron. Wszystko przyprawiamy i dolewamy sos sojowy. Smażymy razem jeszcze około 5 minut. Można posypać posiekanym szczypiorkiem lub orzechami ziemnymi opcjonalnie.

Zobacz także: Spaghetti ze szpinakiem to idealny pomysł na szybki obiad!

Makaron ryżowy na słodko

Co ciekawe, z makaronu ryżowego można przygotować również deser! Jak to zrobić?

Składniki dla 1 osoby:

  • 100 g makaronu ryżowego
  • 200 g truskawek
  • Jogurt naturalny
  • 2 łyżeczki cukru pudru

Makaron zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 5 minut. 150 g truskawek blendujemy. Dodajemy do nich jogurt i cukier puder i mieszamy. Wlewamy cały sos do odcedzonego makaronu. Całość posypujemy przekrojonymi na pół pozostałymi truskawkami.

Zobacz także: Lody tajskie to absolutny hit lata! Co to takiego i gdzie je kupić?

Ile krajów na świecie, tyle tradycyjnych pysznych potraw. Czy jesteś w stanie odgadnąć, do którego kraju przypisana jest dana potrawa? Ostrzegamy... pytania nie są łatwe. Powodzenia!

Rozwiąż quiz

Czy odgadniesz z jakiego kraju pochodzi to danie? Tylko 1 na 10 osób zdobywa komplet punktów!

sushi
Fotografia: shutterstock

1. Z jakiego kraju pochodzi sushi?

Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów