Ma go na półce każdy miłośnik zdrowej żywności. Okazuje się, że może szkodzić

Natalia Dziedzianowicz 20.06.2017
Olej kokosowy wcale nie jest zdrowy?
Fotografia: East News

Olej kokosowy miał być zdrową alternatywą dla masła, smalcu czy innych tłuszczy nasyconych. Okazało się, że wcale nie jest tak wartościowym produktem.

Uczeni z Amerykańskiego Towarzystwa Kardiologicznego w opublikowanych ostatnio raporcie przekonują, iż olej kokosowy podnosi poziom złego cholesterolu (LDL) i w konsekwencji zwiększa ryzyko wystąpienia schorzeń kardiologicznych.

Naukowcy sprawdzili, jaką zawartość tłuszczów nasyconych mają powszechnie używane w kuchni produkty. Oto rezultaty: olej kokosowy aż 82 proc., masło – 63 proc., tłuszcz wołowy – 50 proc,. smalec wieprzowy - 39 proc. Okazuje się, że olej kokosowy zawiera 6 razy więcej niezdrowego tłuszczu niż oliwa z oliwek!

Olej kokosowy był polecany do smażenia potraw jako zdrowsza alternatywa dla masła czy zwykłego oleju. Zalecano go również osobom będącym na diecie. Zawarte w nim trójglicerydy średniołańcuchowe (MCT) miały przyspieszać metabolizm. Niestety, olej kokosowy dostępny w sklepach ma ich maksymalnie 15% i nie jest to wystarczająca ilość by efekt odchudzający faktycznie miał miejsce.

Przy stosowaniu zdrowej diety przynoszącej efekty, nie powinno spożywać się więcej ni 6% tłuszczów nasyconych dziennie w - taka dawka pozwala utrzymać poziomu cholesterolu w normie. Nowe wyniki badań tym samym na szczyt najzdrowszych olei wysuwają oliwę z oliwek i olej słonecznikowy. Olej kokosowy lepiej zostawić do celów kosmetycznych (wciąż jest jednym z lepszych środków nawilżających skórę). 

tumblr_nyn12cntJf1qa4l1ko8_540
Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów