Sprawdź, jak przygotować smaczne lody truskawkowe. Przepis jest banalnie prosty!

Julita Buczek 02.06.2020 AKTUALIZACJA: 02.06.2020
lody truskawkowe
Fotografia: Shutterstock

Truskawki to prawdziwie wakacyjne owoce. Warto wykorzystać je w kuchni i przygotować z nich smaczne dania czy desery. Dzisiaj polecamy lody, które świetnie sprawdzą się w upalne dni.

Truskawki od wielu lat cieszą się niesłabnącą popularnością. Ich smak i aromat można wykorzystać w kuchni na wiele różnych sposobów. Wytrawne sałatki, kanapki czy smaczne i zdrowe smoothie. Truskawki w swoim składzie mają bardzo dużo witamin oraz minerałów, które pozytywnie wpłyną na funkcjonowanie naszego organizmu. Sprawdźcie, jak przygotować jeden ze smaczniejszych i orzeźwiających deserów na lato.

Witaminy i wartości odżywcze, jakie znajdziemy w truskawkach to: potas, wapń, magnez, żelazo, cynk, witaminy A, B1, C oraz E. Truskawki pozwalają utrzymać układ pokarmowy w świetnej kondycji, a także zadbają w odpowiedni sposób o florę bakteryjną jelit. W swoim składzie te czerwone owoce mają fitocydy, które wykazują właściwości bakteriobójcze. Truskawki pomagają również walczyć z przeziębieniami, niedokrwistością czy anemią.

Lody truskawkowe - jak je zrobić krok po kroku

Poznajcie prosty i bardzo szybki przepis na lody truskawkowe. Wykonanie takich lodów nie zajmie wam dużo czasu, a ich smak z pewnością przypadnie wam do gustu, szczególnie latem.

Składniki:

  • 200 g świeżych truskawek,
  • 200 g jogurtu naturalnego,
  • ok. 1 łyżki miodu

Przygotowanie:

  1. Truskawki dokładnie umyć, osuszyć i odszypułkować. Zmiksować z jogurtem i miotem na jednolitą masę.
  2. Gęstą masę przełożyć do pojemniczków przeznaczonych na lody.
  3. Wstawić do zamrażalnika na około 6 godzin.

Lody truskawkowe z serkiem mascarpone

Jeśli marzą wam się włoskie domowe lody truskawkowe, koniecznie wypróbujcie ten przepis. Na jego wykonanie trzeba poświęcić więcej czasu, jednak smak z pewnością wynagrodzi czas spędzony w kuchni.

Składniki:

  • 500 g truskawek,
  • 5 łyżek cukru,
  • 250 g serka mascarpone,
  • szklanka śmietanki 30%

Przygotowanie:

  1. Truskawki dokładnie umyć, osuszyć i odszypułkować.
  2. Do rondelka z truskawkami wsypać cukier. Smażyć truskawki z cukrem wolno, aż do momentu rozpuszczenia, około 6 minut.
  3. Po tym czasie zdjąć z palnika i odstawić do wystygnięcia.
  4. Śmietankę i serek mascarpone oraz 3 łyżki cukru umieścić w wysokim naczyniu i odstawić do lodówki.
  5. Po kilkunastu minutach naczynie wyjąć i rozpocząć ubijanie kremu. Mikser ustawiamy na niskie obroty. Po kilku minutach zwiększamy obroty. Masa musi być dobrze ubita.
  6. Do kremu dodać ugotowane wcześniej truskawki z rondelka. Wszystko dokładnie wymieszać.
  7. Dokładnie wymieszaną masę przełożyć do dużego opakowania i włożyć do zamrażarki.
  8. Lody będą gotowe po około 8 godzinach.

Sorbet truskawkowy - jak zrobić?

Składniki:

  • 500 g truskawek,
  • pół szklanki cukru,
  • sok z 1 cytryny,
  • 2 łyżki wody

Przygotowanie:

  1. W niewielkim rondlu umieścić cukier, wodę oraz sok z cytryny. Podgrzać syrop kilka minut do rozpuszczenia się cukru. Odstawić do przestudzenia.
  2. Umyć truskawki i usunąć szypułki. Owoce umieścić w garnku i zmiksować na masę.
  3. Do masy truskawkowej wlać syrop z cukrem. Całość dokładnie zmieszać i przelać do pojemnika.
  4. Pojemnik wstawić do zamrażalnika na około 6 godzin.

Wypróbujesz przepis na lody truskawkowe?

Zobacz także: 3 sprawdzone przepisy na kolację na ciepło. Wypróbuj je wszystkie!

Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów