Lody tajskie to absolutny hit lata! Co to takiego i gdzie kupić lody rolki?

Katarzyna Leszczyńska 17.06.2019 AKTUALIZACJA: 30.01.2020
Lody tajskie z owocami i polową w plastikowych różowych miseczkach
Fotografia: Instagram/rippleandroll

Lody tajskie zyskują na popularności w Polsce. Znaleźć je możemy już w niemal każdym dużym mieście! Czym są tajskie lody, jaka jest ich cena i jak się robi "lody rolki"?

Lody to nasz ulubiony letni deser. Obecnie natomiast ich wybór jest ogromny! Lody tajskie w Polsce stały się popularne dzięki Instagramowi. Te piękne rolki są prawdziwym hitem, ponieważ niesamowicie wyglądają i idealnie nadają się do zdjęć. W związku z tym zyskują na popularności na całym świecie, choć pochodzą z odległej Tajlandii. Mogą mieć różne kolory, są bogate w smak i przede wszystkim - naturalne!

Lody rolki wciąż zyskują na popularności, choć sposób ich robienia natomiast wydaje się skomplikowany, jednak w rzeczywistości potrzebna jest nam przede wszystkim maszyna do lodów tajskich. Spróbuję przedstawić wam tajniki ich robienia, a także podpowiem, gdzie kupić lody tajskie.

Zobacz także: Lody tajskie, włoskie i domowe. Jak je zrobić?

Lody tajskie - co to takiego i jak zrobić lody rolki?

Lody tajskie to prawdziwy deser lodowy, który powstaje nieco inaczej niż inne tego typu smakołyki. Tworzy się go przez zmieszanie bazy mlecznej, sorbetowej lub kokosowej wraz ze składnikami dobranymi osobiście przez klienta. Ich przewagą nad innymi lodami jest to, że zawsze przygotowywane są na oczach kupującego. Nie można ich dostać w gotowej wersji w sklepie.

Specjalista od tajskich lodów miesza bazę ze składnikami, a następnie rozsmarowuje przygotowaną masę na maszynie do lodów tajskich. Zmrożone lody kroi i roluje, wkładając je następnie do pudełeczka. Taki deser można także polać polewą, a nawet dodatkowo posypać różnymi składnikami, jak świeże owoce, ciasteczka, batoniki itp.

Zobacz także: Zupa tajska z krewetkami to pyszny pomysł na sycący obiad. Sprawdź, jak ją zrobić!

Lody tajskie – skąd pochodzą lody rolki?

Jak sama nazwa wskazuje, lody tajskie pochodzą z Tajlandii! Dokładnie ten deser po raz pierwszy serwowany był na wyspie Koh Phi Phi. Jak to w tajlandzkim zwyczaju bywa, zazwyczaj lody serwowane są po prostu przechodniom na ulicy.

Wydawać się może, że jest to deser bardzo egzotyczny, bardzo szybko przypadł do gustu również Europejczyków. Także w Polsce cieszy się coraz większą popularnością. Lody tajskie dostaniemy już w największych miastach. Są dostępne na ulicach m.in.: Warszawy, Wrocławia oraz Gdańska.

Zobacz także: Matcha – jakie ma zastosowanie w kuchni? Kilka pomysłów na jej wykorzystanie!

Lody tajskie Warszawa i inne duże miasta - cena

Ogromnym minusem lodów tajskich jest jednak to, że nie są dostępne wszędzie. Wszystko dlatego, że proces ich przygotowywania jest jednak skomplikowany. Do przygotowania lodów tajskich, jak już wspomniałam, potrzebna jest profesjonalna maszyna. Jest ona na tyle duża, że nie da się jej zazwyczaj postawić w każdym miejscu.

Zazwyczaj dlatego lody tajskie możemy spotkać po prostu na ulicy, podobnie jak ma to miejsce w Tajlandii. W Warszawie dostępnych jest kilka punktów z lodami tajskimi. Podobnie we Wrocławiu i innych dużych miastach. Można też ich szukać na wybrzeżu, a także w innych miejscach turystycznych, gdzie udajemy się na wakacje – tam zainteresowanie lodami tajskimi jest ogromne!

Zobacz także: Tiramisu to naprawdę łatwy deser. Wypróbuj dwa sprawdzone przepisy!

W związku z tym, że lody tajskie są coraz popularniejsze, coraz więcej przedsiębiorców stara się zainwestować w ten biznes. W związku z tym z pewnością będą one coraz bardziej dostępne, może nawet w mniejszych miastach.

A jaka jest cena tego typu lodów? Zazwyczaj waha się ona w granicach 10-12 zł za podstawową opcję. Oczywiście można ją wzbogacić dodatkowo o różne składniki, które z reguły także są płatne. Porcje lodów tajskich są jednak znacznie większe od tych tradycyjnych. Jednym opakowaniem lodów tajskich mogą się najeść nawet dwie osoby!

Zobacz także: Awokado – kilka pomysłów na wykorzystanie go w kuchni!

Fit, light, bez cukru - myślisz, że będziesz zdrowsza, wprowadzając taką żywność do codziennej diety? Nic bardziej mylnego. Codziennie kupujemy produkty, które mają pozytywnie wpłynąć na nasz organizm, a w rzeczywistości mu szkodzą. 

Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów