Leczo z dyni - wegańska alternatywa dla tego pysznego i szybkiego dania

Katarzyna Leszczyńska 05.10.2020 AKTUALIZACJA: 12.10.2020
Leczo z dyni z dodatkiem pomidorów i szpinaku w srebrnej misce
Fotografia: Shutterstock

Szukasz wegańskiej alternatywy na pyszne i rozgrzewające jesienne danie? Wypróbuj leczo z dyni!

Leczo to jedno z najpopularniejszych dań jednogarnkowych, a jednocześnie tych potraw, które chętnie przygotowujemy w chłodniejsze dni, zwłaszcza jesienią, gdy panuje sezon na paprykę, cukinię oraz... dynię! To właśnie te warzywa najchętniej wykorzystujemy do przygotowania tego dania. Zazwyczaj jednak spotykamy się z leczem z dodatkiem mięsa. A jakby przygotować jeszcze zdrowszą wersję wegetariańską? Dzięki temu będziemy cieszyć się wyrazistym smakiem warzyw z dodatkiem pysznego, pomidorowego sosu. Jedną z opcji jest popularne już leczo z cukinią, ale my podpowiemy wam dziś prosty przepis na leczo z dyni, czyli wegańską alternatywę tego popularnego dania jednogarnkowego.

Zobacz także: Banalny przepis na curry z dyni z soczewicą i papryką. Idealne na jesienne dni!

Dynia – właściwości

Dynia to cenne w wartości odżywcze warzywo, które niestety wciąż nie jest popularne w naszym kraju, choć coraz chętniej wykorzystujemy je w kuchni. Wiele osób nadal jednak podchodzi do niego z pewną dozą niepewności. Przede wszystkim kojarzymy ją bowiem z amerykańskich filmów, w których bohaterowie zajadają się nią w okolicach Święta Dziękczynienia.

Naprawdę warto włączyć dynię do swojego menu! Oto kilka argumentów, dlaczego.

  • Poprawia naszą odporność.
  • Ma dużo witamin, przede wszystkim z gruby: C, B1, B2 i PP.
  • Ma dużą zawartość beta-karotenu.
  • Jest cennym źródłem białka.
  • Jego bogata w magnez, fosfor, potas i wapń.
  • Poprawia wzrok i wspomaga widzenie.
  • Przyspiesza przemianę materii.
  • Ma działanie antynowotworowe.
  • Ma działanie moczopędne.
  • Odpowiada za prawidłową pracę nerek i wątroby.
  • Chroni przed miażdżycą, nadciśnieniem tętniczym i innymi chorobami serca.
  • Pomaga w walce z bezsennością.

Zobacz także: Uwielbiasz dynię? Te przepisy są właśnie dla ciebie

Leczo – historia dania

Leczo to danie kuchni węgierskiej, ale niezwykle popularne jest także w innych krajach europejskich, w tym w Polsce. Polacy pokochali leczo. I trudno się dziwić! To szybkie, jednogarnkowe danie, które potrafi nas nasycić, a jednocześnie rozgrzać w chłodne, jesienne i zimowe dni.

Leczo w oryginalnej, węgierskiej wersji to gulasz z warzyw. Podaje się go jako dodatek do pieczonych mięs. U nas nieco bardziej popularna wersja to ta, w której dodajemy mięsa do sosu, dzięki czemu otrzymujemy danie jednogarnkowe. Jest jednak także opcja na jeszcze zdrowszą wersję! Leczo można bowiem przyrządzić także w wersji wegańskiej, z samymi warzywami!

Zobacz także: Zupa gulaszowa to pyszny, syty i rozgrzewający obiad! Oto sprawdzony przepis na zupę węgierską

Leczo z dyni – przepis

Jeżeli zatem macie ochotę na wegańską alternatywę dla tradycyjnego lecza, podpowiadamy wam prosty przepis na pyszne leczo z dyni.

Składniki dla 2 osób:

  • 400 g dyni
  • 2 czerwone papryki
  • Cebula
  • 1 cukinia
  • 1 ostra papryczka
  • 250 ml wody
  • 2 puszki pomidorów pelati (można wykorzystać też świeże pomidory, ale ważne, żeby były dojrzałe i bogate w smak)
  • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • Olej
  • Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra

Sposób przygotowania:

Cebulę obieramy, siekamy i podsmażamy na rozgrzanym oleju do zeszklenia. Dynię obieramy ze skorupy i wydrążamy pestki. Podobnie robimy z papryką i cukinią. Wszystkie warzywa kroimy w kostkę i wrzucamy do cebuli. Wszystko razem podsmażamy około 5 minut, przyprawiamy wszystkimi przyprawami i zalewamy wodą. Dusimy około 15 minut.

Po tym czasie do sosu dodajemy pomidory i koncentrat pomidorowy. Wszystko przyprawiamy jeszcze do smaku, mieszamy i dusimy razem kolejne 15 minut, aż warzywa będą miękkie.

Zobacz także: Szukasz pomysłu na obiad wegetariański? Wypróbuj któryś z naszych 5 przepisów!

Leczo z dyni wegańskie – dodatki

Jakie dodatki sprawdzą się idealnie do tego typu dania? Oczywiście najlepiej smakuje ze świeżym pieczywem. Jeżeli jednak zależy ci na tym, żeby to danie było wegańskie, pamiętaj, że nie każdy chleb taki jest. Sprawdź dokładnie etykiety!

Leczo to można podawać także z soczewicą. Warto ją jednak dodać jeszcze w czasie gotowania, w momencie, gdy dodajemy wodę. Możesz też ugotować ryż i podawać leczo w wersji nieco azjatyckiej. Również będzie pyszne!

Zobacz także: Zatrzymaj smak lata na dłużej! Wypróbuj nasze 7 propozycji na przetwory z pomidorów

Ile krajów na świecie, tyle tradycyjnych pysznych potraw. Czy jesteś w stanie odgadnąć, do którego kraju przypisana jest dana potrawa? Ostrzegamy... pytania nie są łatwe. Powodzenia! 

Rozwiąż quiz

Czy odgadniesz z jakiego kraju pochodzi to danie? Tylko 1 na 10 osób zdobywa komplet punktów!

sushi
Fotografia: shutterstock

1. Z jakiego kraju pochodzi sushi?

Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów