Leczo z cukinią - prosty przepis na pyszny obiad

Julita Buczek 05.05.2020 AKTUALIZACJA: 06.05.2020
przepis leczo z cukinią
Fotografia: Shutterstock

Leczo z cukinią można przygotować bardzo szybko. Sprawdź, jak to zrobić z pomocą kilku tanich składników.

Cukinia jest bardzo łagodna w smaku, a dodatkowo lekkostrawna. Ceniona jest za wiele różnych witamin i minerałów, które znajdują się w jej składzie. Cukinia zawiera bardzo dużo potasu, żelaza, magnezu oraz całkiem spore ilości witaminy C. To drogocenne warzywo odkwasza organizm, a także wpływa pozytywnie na proces trawienia, dlatego tak często polecane jest w diecie osób, które zmagają się z problemem nadkwaśności.

100 gram cukinii to tylko 21 kcal, to właśnie dlatego warzywo to wykorzystywane jest w przepisach dietetycznych. Cukinia ma również niski indeks glikemiczny, dlatego poleca się włączyć go do swojej diety osobom zmagającym się z cukrzycą.

Leczo z cukinią - poznaj prosty przepis na obiad

Cukinia w kuchni występuje bardzo często. Nadaje się do smażenia, duszenia, a nawet marynowania. Z cukinii można zrobić zapiekankę, placki czy ciasto. Z tego warzywa można przygotować również danie jednogarnkowe jakim jest szybkie leczo, które może być podawane zarówno na obiad, jak i na kolację. Można je podawać z pieczywem lub ryżem.  Sprawdźcie, jak przygotować to pyszne danie.

Składniki:

  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka oleju,
  • 300 g kiełbasy suszonej,
  • 3 papryki,
  • 3 duże cukinie,
  • ok. 700 g passaty pomidorowej,
  • sól i pieprz,
  • 2 łyżeczki papryki w proszku,
  • 1/3 łyżki ostrej papryki,
  • 1 łyżeczka suszonego oregano.

Przygotowanie:

  1. W dużym garnku podgrzać olej, dodać cebulkę i dokładnie ją zeszklić.
  2. Kiełbasę obrać i pokroić na plasterki, dodać do cebuli i smażyć na małym ogniu cały czas mieszając.
  3. Do garnka dodać czosnek (starty).
  4. Dodać pokrojoną paprykę i dalej smażyć ok. 5 minut.
  5. Dodać przyprawy i cukinię pokrojoną w kostkę. Smażyć około 10 minut ciągle mieszając.
  6. Wlaź passatę pomidorową i dokładnie wymieszać.
  7. Gotować pod przykryciem około 5 minut.

Wegetariańskie leczo z cukinii

Leczo z cukinii bez dodatku mięsa to propozycja dla wszystkich tych z was, którzy lubią czuć w daniu wyrazisty smak warzyw i przypraw. Papryczka chilli sprawi, że smak całego dania będzie wyraźniejszy i pobudzi kubki smakowe. Zimą czy chłodną wiosną leczo w takiej odsłonie będzie smakować znacznie bardziej.

Składniki:

  • 2 średnie cukinie,
  • 30 dag świeżych pieczarek,
  • 2 papryki,
  • papryczka chili,
  • cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • puszka pomidorów,
  • sól,
  • pieprz czarny,
  • łyżeczka cukru,
  • 8 ziarenek ziela angielskiego,
  • 2 listki laurowe,
  • szczypta papryki wędzonej,
  • łyżeczka suszonej bazylii,
  • łyżeczka oregano,
  • 2 łyżki oleju.

Przygotowanie:

  1. Cebulę pokroić i wrzucić na rozgrzany olej. Dusić około 10 minut i cały czas mieszać.
  2. Pieczarki umyć i pokroić. Dodać do cebuli. Wymieszać. Dodać posiekany ząbek czosnku. Doprawić przyprawami.
  3. Paprykę umyć i pokroić. To samo zrobić z papryczką chili.
  4. Dodać paprykę do garnka i wszystko dokładnie wymieszać. Podlać odrobiną wody. Dusić około 15 minut.
  5. Dodać pomidory z puszki, chwilę gotować. Dodać resztę przypraw do smaku. Całość dusi do momentu wyparowania wody.

Wypróbujesz nasz przepis na leczo z cukinią?

Zobacz także: Poznaj przepis na karkówkę z grilla oraz marynatę do karkówki

Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów