Jak zrobić oryginalne leczo węgierskie? Mamy dla was sprawdzony przepis!

Zuzanna Morska 09.10.2020
Leczo węgierskie
Fotografia: Shutterstock

Leczo węgierskie to pyszne, aromatyczne i syte danie z dużą ilością warzyw. Odmian leczo jest mnóstwo, ale dzisiaj przygotowaliśmy dla was przepis na leczo węgierskie w wersji klasycznej! Jak je zrobić?

Leczo to jednogarnkowe danie, za którym przepada naprawdę wiele osób. Jest ono bardzo pachnące, syte i bardzo smaczne. Jednak ile osób, tyle rodzajów leczo i sposobów na jego przygotowanie. Często spotykamy leczo z cukinią, której w oryginalnym przepisie nie ma. Możemy zrobić też leczo wegetariańskie, a przecież to klasyczne zawiera mięso.

A zastanawialiście się, jak zrobić leczo węgierskie w wersji klasycznej? Mamy dla was sprawdzony przepis, który sprawi, że będziecie chcieli jeść tylko takie!

Leczo węgierskie - klasyczna wersja

Leczo węgierskie nie ma za dużo wspólnego z tym, które zwykle przygotowujemy w domu. Wam też zdarzyło się robić leczo ze wszystkiego, co znajdziecie w lodówce? Wrzuciliście do garnka bakłażana, pieczarki i innego tego typu warzywa? Nie martwcie się, my wielokrotnie też robiliśmy takie leczo.

Jednak oryginalny przepis na leczo węgierskie nie zawiera tych elementów. Jak zatem zrobić klasyczne, tradycyjne leczo węgierskie, a nie jego spolszczoną wersję?

Zobacz także: Zupa gulaszowa to pyszny, syty i rozgrzewający obiad! Oto sprawdzony przepis na zupę węgierską

Leczo węgierskie - oryginalny przepis

Jak wygląda prawdziwe leczo węgierskie? Mamy dla was pyszny przepis, który sprawi, że to danie zawsze wam wyjdzie. Podpowiadamy też, żeby przygotować tego leczo węgierskiego odrobinę więcej, gdyż w kolejnych dniach będzie smakowało równie dobrze, jak na świeżo.

Składniki na klasyczne leczo węgierskie:

  • 4 duże papryki - najlepiej w różnych kolorach
  • 4 duże pomidory
  • 2 duże cebule
  • kiełbasa
  • 1 opakowanie boczku
  • olej lub oliwa z oliwek
  • przyprawy: papryka słodka i papryka wędzona
  • sól i pieprz

Przygotowane oryginalnego leczo węgierskiego:

Najpierw wyciągamy duży garnek, do którego wrzucamy pokrojony w kostkę boczek. Smażymy dotąd aż skwarki ładnie się zarumienią, a z mięsa wytopi się tłuszcz. Następnie skwarki przekładamy do oddzielnego naczynia, a do garnka z wytopionym tłuszczem wsypujemy pokrojone w piórka cebule i odrobinę oleju lub oliwy z oliwek.

Całość podsmażamy aż cebula nam się ładnie zeszkli, a następnie doprawiamy ją łyżeczką przyprawy w postaci słodkiej papryki i łyżeczką papryki wędzonej. Zawartość garnka dokładnie mieszamy. Teraz przyszedł czas na dodanie papryki. Najpierw jednak wszystkie papryki dokładnie myjemy, wydrążamy z nich gniazda i wszystkie papryki kroimy w cienkie paski. Wrzucamy do garnka.

Paprykę dusimy pod przykryciem przez 10-15 minut. W tym czasie przygotowujemy pomidory, które najpierw wyparzamy, aby zdjąć z nich skórę, a następnie kroimy je w ćwiartki. Następnie dodajemy do papryki w garnku. Dusimy kolejne parę minut.

Na tym etapie dodajemy mięso - skwarki i pokrojoną w plasterki kiełbasę. Całość gotujemy na większym ogniu przez 10 minut. Leczo jest gotowe, kiedy papryka jest miękka, ale nadal zwarta. Pamiętaj o doprawieniu leczo ulubionym przyprawami.

Zobacz także: Placek po węgiersku, czyli placek ziemniaczany na ostro. Oto najprostszy przepis! 

Leczo węgierskie - z czym podawać

Leczo węgierskie świetnie smakuje samo, ale możemy też podawać go z dodatkiem w postaci węglowodanów. Świetnie sprawdzi się w tym przypadku świeżo pieczywo - np. bagietka. Ale możemy je podać też z kaszą gryczaną lub z ziemniakami.

Zgadniesz, z jakiego kraju pochodzi to danie? Niewiele osób zdobywa komplet punktów!               

Rozwiąż quiz

Czy odgadniesz z jakiego kraju pochodzi to danie? Tylko 1 na 10 osób zdobywa komplet punktów!

sushi
Fotografia: shutterstock

1. Z jakiego kraju pochodzi sushi?

Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów