Kwaśnica, czyli góralski kapuśniak. Wyróbuj sprawdzony przepis!

Malwina Wasilewska 11.02.2020
Kwaśnica
Fotografia: Shutterstock

Kwaśnica to popularna zupa na bazie młodej kapusty, nazywana inaczej kapuśniakiem góralskim, jest łatwa do przygotowania i niedroga. Jest zdrowa, smaczna i doskonała na zimę. Rozgrzewa i dostarcza organizmowi wielu witamin. Poznaj najlepszy przepis na kwaśnicę.

Kwaśnica, czyli góralski kapuśniak, to zupa idealna na zimowe mrozy. Często mylona jest z klasycznym kapuśniakiem, jednak w przeciwieństwie do kapuśniaku, do kwaśnicy nie dodaje się jarzynek. Zupa ta wchodząca w skład dań podhalańskich wymaga użycia odpowiedniej kapusty. Powinna być ona jak najbardziej kwaśna. Do zupy należy dodać także sok z kapusty, który nada jej jeszcze lepszego smaku.

Kwaśnica - skład

Kwaśnica jest bardzo zdrowa dzięki kapuście, która jest źródłem witaminy A, D, B12, B6, magnezu, żelaza, kwasu askorbinowego. Do przygotowania kwaśnicy potrzebować będziesz:

  • 300g kapusty kiszonej,
  • 200g wędzonych żeberek,
  • 2,5 litra wody,
  • marchewka,
  • 300 g wędzonego boczku,
  • 2 ząbki czosnku,
  • przyprawy: sól, pieprz, majeranek, kminek, ziele angielskie, liść laurowy.

Zobacz także: Prosty przepis na pyszny i rozgrzewający krem z papryki

Kwaśnica - przygotowanie

Na początku poszatkuj kapustę i włóż ją do dużego garnka. Następnie wlej wodę, dodaj liść laurowy i przyprawy. Dodaj wędzone kości i całość gotuj przez godzinę. Następnie dodaj startą marchew i czosnek. Na koniec gotuj zupę przez 20 minut. Kwaśnicę jedz z chlebem. Jeśli lubi kuchnia polską, to z pewnością to ta zupa przypadnie ci do gustu.

Zobacz także: Postaw na tradycyjny obiad! Prosty przepis na gołąbki z ryżem i mięsem

Ziemniaki to jeden z głównych składników krupnika. Jak wiele wiesz na ich temat? Rozwiąż nasz quiz dotyczący dań z ziemniaków!

Rozwiąż quiz

Pytamy o dania z ziemniaków. Prawdziwi ziemniakożercy powinni zdobyć komplet punktów

Dania z ziemniaków
Fotografia: Shutterstock

1. Czy na poniższym zdjęciu widzimy frytki z batatów?

Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów