Kwas foliowy jest bardzo ważny dla organizmu. Jego niedobór może być ryzykowny!

Katarzyna Leszczyńska 23.03.2018
Warzywa bogate w kwas foliowy
Fotografia: Shutterstock.com

Kwas foliowy to nic innego jak witamina B9, która jest bardzo ważna dla naszego organizmu. Jej niedobór może być dla nas bardzo niebezpieczny.

Kwas foliowy, choć ma nieco enigmatyczną nazwę, jest niczym innym jak witaminą B9. W związku z tym należy do jednej z najpopularniejszych grup witaminowych B. Jego nazwa pochodzi od łacińskiego słowa "folianum", czyli "liść".

Kwas foliowy – właściwości

Podobnie jak inne witaminy, kwas foliowy pełni w organizmie bardzo ważne funkcje. Nasze ciało jednak samo nie potrafi wytworzyć jego cennych zasobów. W związku z tym, jedyną opcją do jego dostarczenia sobie jest pożywienie lub wszelkiego rodzaju suplementy dostępne w aptece. Kwas foliowy jest istotny przede wszystkim w okresie wzrostu oraz rozmnażania. Ale nie tylko.

Dużą rolę kwas foliowy odgrywa również w układzie pokarmowym. Wspiera prawidłowe funkcjonowanie wątroby, żołądka oraz jelit. Chroni też przed powstawaniem nowotworów związanych z układem pokarmowym, czyli żołądka i jelita grubego, jak również przed rakiem szyjki macicy. Jego niedobór może być zatem bardzo niebezpieczny.

Zobacz także: Pomaga w walce z kilogramami i jest bardzo zdrowy. Zielony jęczmień – właściwości i zastosowanie

Kwas foliowy chroni nasze serce. Zapobiega takim chorobom jak: zakrzepy żylne oraz wylewy. Wspomaga również działanie układu nerwowego. Niweluje stres i, co bardzo ciekawe, poprawia nastrój. Jego niedobór może grozić również anemią, trzeba go zatem uzupełniać, gdy popadniemy w niedokrwistość.

Niedobór kwasu foliowego

Niedostatek kwasu foliowego wywołać może wiele rzeczy. Przede wszystkim należy pamiętać o tym, że organizm sam z siebie go nie wytworzy i musimy mu w tym pomóc. Spadek witaminy B9 w organizmie oprócz tego wywołać mogą: leki na tarczycę, przeciwpadaczkowe, choroby wątroby, nowotwory, ciąża oraz antykoncepcja hormonalna.

Zobacz także: Odżywi skórę i włosy, ochroni przed promieniowaniem UV, a do tego jest bezpieczny dla alergików. Kwas mlekowy to popularny składnik kosmetyków

Możemy również pozbywać się go każdego dnia poprzez spożywanie alkoholu, palenie papierosów, a także źle dobraną dietę. Spadek kwasu foliowego w organizmie może również być spowodowany zbyt częstymi wizytami na solarium.

Za mała ilość kwasu foliowego w organizmie może prowadzić do szeregu chorób, przed którymi witamina B9 chroni. Przede wszystkim do anemii. Oprócz tego gorzej mogą wchłaniać się w naszym organizmie inne witaminy B, witamina C oraz żelazo. Dotyczy to również nieco bardziej fizycznych objawów takich jak m.in.: niepokój, dekoncentracja, bezsenność, problemy z pamięcią, spadek masy ciała, zapalenie jamy ustnej, bóle głowy i wiele innych.

Zobacz także: Kalkulator BMI: jak obliczyć współczynnik masy ciała? Po co obliczać BMI i jakie są normy?

Źródła kwasu foliowego

Oczywiście kwas foliowy można znaleźć w wielu suplementach dostępnych w aptece. Warto jednak sięgać po jego naturalną wersję kwasu foliowego w codziennej diecie. Te składniki zawierają w sobie najwięcej witaminy B9:

  • Zielone warzywa (typu brokuł, szpinak, brukselka)
  • Soczewica
  • Ciecierzyca
  • Różne odmiany fasoli
  • Buraki
  • Awokado
  • Kalafior
  • Natka pietruszki
  • Zielony groszek
  • Pomarańcze i inne cytrusy
  • Ziarna słonecznika
  • Wątróbka
  • Drożdże

Zobacz także: Chcesz schudnąć? Przygotuj napój z drożdży. Może zdziałać cuda!

Kwas foliowy w ciąży

W ciąży poziom kwasu foliowego w organizmie kobiety bardzo spada, a zapotrzebowanie na niego może wzrosnąć nawet czterokrotnie. To natomiast może być ryzykowne dla dziecka i niekorzystnie wpływać na jego rozwój. Lekarz prowadzący powinien każdej kobiecie wskazać odpowiednią dla niej dawkę kwasu foliowego, która będzie bezpieczna dla niej i dziecka i uzupełni braki witaminy B9 w jej organizmie. Warto natomiast zadbać o uzupełnianie kwasu foliowego naturalnie, stosując produkty bogate w niego w diecie.

Zobacz także: Dni płodne. Kalendarz dni płodnych - kiedy mogę zajść w ciąże?

Kwas foliowy – cena

Jeżeli decydujemy się na uzupełnienie kwasu foliowego tabletkami, możemy kupić je w aptece już za 8 złotych. Większość tego typu suplementów kosztuje natomiast w granicach 15 złotych. Ilość tabletek powinna wystarczyć nam jednak na dłuższy czas. Jak dawkować kwas foliowy? Dawki dla dzieci i młodzieży to 200-300 µg na dobę. Dorośli każdego dnia powinni przyjmować 400 µg. Jeżeli chodzi o kobiety w ciąży natomiast, najbezpieczniej będzie skonsultować się z lekarzem. Średnia dawka zalecana paniom przy nadziei to 500-600 µg na dobę.

Bądź na bieżąco! Polub Chillizet na Facebooku

Zagłosuj

Lubicie zielone warzywa?

Liczba głosów:

Zobaczcie w poniższej galerii, jakie produkty utrudniają odchudzanie:

Autor: Katarzyna Leszczyńska

Oceń artykuł

Komentarze

Więcej newsów