Podpowiadamy, jak przyrządzić pyszne kurki ze śmietaną

Sylwia Bagińska 26.08.2019 AKTUALIZACJA: 26.08.2019
Na stole leży miska z kurkami w śmietanie.
Fotografia: Shutterstock

Tradycyjny przepis na kurki w śmietanie to najlepsze rozwiązanie, gdy szukamy pomysłu na pyszny obiad z dodatkiem tych grzybów. Koniecznie sprawdź, jak szybko i łatwo przygotować sos kurkowy na bazie śmietany. 

Kurki można przyrządzić na wiele sposobów. Gąski podane w śmietanie są naprawdę bardzo pyszne. Przygotowanie klasycznego sosu grzybowego na bazie kurek i śmietany nie wymaga od ciebie żadnych zaawansowanych umiejętności kulinarnych. Przygotowanie tego smacznego dania jest proste i szybkie.

Zobacz także: Flaki z boczniaków - koniecznie sprawdź przepis na to wegetariańskie danie

Kurki w śmietanie: przepis tradycyjny

Przygotowanie kurek w śmietanie jest dość proste. Ten przepis nie jest także czasochłonny. Koniecznie wypróbuj go już dziś!

Składniki, których potrzebujesz:

  • Kurki (około kilogram),
  • Około ¼ kostki masła,
  • Jedna duża cebula,
  • Kwaśna śmietana (około 200 mililitrów),
  • Posiekany koperek (może być także natka pietruszki).
  • Szczypta soli i pieprzu (do smaku).

Przygotowanie:

Na początku należy dokładnie oczyścić kurki z piasku, następnie opłukać je na sicie i osuszyć (możesz to zrobić ręcznikiem papierowym lub po prostu poczekać). Duże okazy grzybów kroimy na mniejsze kawałki. Małe gąski możemy pozostawić w całości. Następnie obierz cebulę i drobno ją pokrój.

Kolejny krok to podgrzanie masła. Zrób to najlepiej na głębokiej patelni. Dodaj grzyby oraz cebulę. Smaż je ciągle mieszając. Rób to przez około 15 minut – w tym czasu grzyby powinny wyparować wodę.

Na koniec dodaj posiekany koperek lub natkę pietruszki, sól, pieprz oraz śmietanę. Całość duś pod nakryciem przez kilka minut, aż powstanie gęsty sos.

Tak przygotowane kurki ze śmietaną, można podawać z makaronem, ryżej, młodymi ziemniakami lub chlebem. Smacznego!

Kurki – dlaczego warto sięgać po te grzyby?

Kurka (pieprznik jadalny) inaczej nazywana także gąską, ma bardzo szerokie zastosowanie kulinarne. Z tych okazów można przygotować między innymi: zupę kurkową, sosy, farsze, a także sałatki. Te okazy świetnie nadają się także do marynowania, smażenia oraz duszenia i suszenia.

Składniki odżywcze i właściwości zdrowotne kurek

Kurki podobnie jak boczniaki posiadają wiele właściwości zdrowotnych. Gąski zawierają w swoim składzie duże ilości witaminy C. To jednak nie wszystko – pieprznik jadalny jest bogaty także w witaminę D oraz potas.

Dodatkowo w kurkach znajdziemy dużo witamin z grupy B, a także niektóre minerały. Ponadto badania wykazały, że gąski zawierają pewną formę ergosterolu, które wykazuję między innymi właściwości grzybobójcze i owadobójcze. To dlatego gąski jako jedne z nielicznych grzybów nie są robaczywe.

Kurki mają także inne właściwości zdrowotne:

  • Łagodzą objawy menopauzy.
  • Mają dobry wpływ na kondycję skóry. Używa się ich także do walki z trądzikiem.
  • Mogą złagodzić nieprzyjemnie symptomy migreny.
  • Chronią przed promieniowaniem słonecznym.
  • Pozytywnie wpływają na pamięć i koncentrację.
  • Znacząco zmniejszają ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2.
  • Zabijają wirusy oraz pasożyty.
  • Regularne spożywanie gąsek, przyśpiesza metabolizm. Po te grzyby warto sięgać, gdy chcemy zrzucić kilka zbędnych kilogramów. Dodatkowo wartości odżywcze kurek wspierają budowę tkanki mięśniowej.
  • Wspomagają prawidłową pracę mózgu.

 Zobacz także: 2 proste przepisy na makaron z kurkami. Dlaczego warto włączyć je do swojej diety?

Lubisz gotować? Koniecznie sprawdź swoją wiedzę w naszym quizie.

Rozwiąż quiz

Pytamy o dania z ziemniaków. Prawdziwi ziemniakożercy powinni zdobyć komplet punktów

Dania z ziemniaków
Fotografia: Shutterstock

1. Czy na poniższym zdjęciu widzimy frytki z batatów?

Oceń artykuł
WSZYSTKO NA TEMAT:

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów