Kurki - jakie właściwości zdrowotne mają te grzyby? Podajemy także przepis na pyszny sos z gąsek

Sylwia Bagińska 06.08.2019 AKTUALIZACJA: 06.08.2019
Na drewnianym blacie leżą kurki.
Fotografia: Shutterstock

Kurki to jedne z najczęściej zbieranych grzybów w polskich lasach. Koniecznie sprawdź, jakie właściwości zdrowotne mają gąski i kiedy należy je zbierać.

Kurka, czyli pieprznik jadalny znana jest pod wieloma nazwami, miedzy innymi: storczek lisicia, lisiczka, łasiczka, lepieszka, pieprznik pospolity, gąska, kurza stopka. Ten okaz grzybów ma bardzo szerokie zastosowanie kulinarne. Można go dodać do sosów, zup, farszu, sałatek. Kurki można smażyć, gotować, marynować, dusić, a nawet po wcześniejszym ugotowaniu zamrozić. Pieprznika jadalnego możemy znaleźć w lesie już w czerwcu. Gąski najczęściej występują w iglastych borach. Sezon na te okazy trwa zazwyczaj do października.

Zobacz także: Flaki z boczniaków - koniecznie sprawdź przepis na to wegetariańskie danie

Kurki – jak rozpoznać te grzyby?

Kapelusze kurek maja zazwyczaj wielkość od 10 do 100 milimetrów i mają kolor żółty lub pomarańczowożółty. Małe okazy mają kapelusz guzkowaty natomiast większe gąski mają bardziej wypukły z podwiniętym brzegiem. U starych kurek jest on rozrośnięty. Kapelusze pieprznika jadalnego są gładkie, matowe.

Kurki – składniki odżywcze i właściwości zdrowotne

Jednym z gatunków grzybów, który jest najbogatszym źródłem cennych składników odżywczych są boczniaki. Jednak kurki także posiadają wiele właściwości zdrowotnych.

Na początku warto wspomnieć o tym, że pieprznik jadalny w swoim składzie zawiera dużo witaminy C. Oprócz tego jest bogaty także w witaminę D oraz potas.

Ponadto gąski są cennym źródłem witamin z grupy B oraz niektórych minerałów. Znajdziemy je głównie w kapeluszach. W trzonie grzyba jest ich o wiele mniej.

Badanie wykazują, że kurki zawierają także pewną formę ergosterolu, która wykazuje właściwości owadobójcze i grzybobójcze. To właśnie dlatego gąski nie są robaczywe.

Właściwości zdrowotne kurek to:

  • Odpowiadają za prawidłową pracę mózgu.
  • Wspomagają metabolizm. Warto po nie sięgać, gdy chcemy pozbyć się zbędnych kilogramów. Ponadto gąski wspierają budowanie masy tkanki mięśniowej.
  • Zabijają pasożyty oraz wirusy.
  • Łagodzą objawy menopauzy.
  • Zmniejszają ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2.
  • Wspomagają pamięć i koncentrację.
  • Chronią przed promieniowaniem słonecznym.
  • Potrafią złagodzić nieprzyjemnie objawy migreny.
  • Wspomagają utrzymanie dobrej kondycji skóry i walczą także z trądzikiem.

Przepis na sos kurkowy

Sos kurkowy jest nie tylko bardzo pyszny, ale także bardzo prosty w przygotowaniu. Idealnie sprawdzi się jako dodatek do polędwiczek i schabu. Koniecznie wypróbuj ten przepis już dziś.

Składniki, których potrzebujesz:

  • Kurki (około 250 gram),
  • Cebula,
  • Masło (około 3 łyżek),
  • Śmietana (około 200 gram),
  • Natka pietruszki,
  • Szczypta gałki muszkatołowej,
  • Sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

Na początku należy dokładnie oczyścić kurki. Umyj je dokładnie i pozbądź się ziemi. Następnie odsącz je z wody i ułóż na ręczniku papierowym.

Pokrój cebulę w kostkę i zacznij rozgrzewać masło na patelni. Wrzuć na nią cebulę oraz grzyby i zacznij mieszać. Uważaj, żeby się nie przypaliła. Dodaj śmietanę i podgrzewaj ją nieustannie mieszając.

Całość dopraw gałką muszkatołową, solą oraz pieprzem. Na koniec obficie posyp natką pietruszki.

Sos najlepiej podawać ze schabem lub polędwiczkami. Można go dodać także do kurczaka – smakuje równie dobrze.

Zobacz także: 2 proste przepisy na makaron z kurkami. Dlaczego warto włączyć je do swojej diety?

Lubisz gotować? Koniecznie sprawdź w naszym quizie swoją wiedzę kulinarną. Powodzenia!

Rozwiąż quiz

Czy odgadniesz z jakiego kraju pochodzi to danie? Tylko 1 na 10 osób zdobywa komplet punktów!

sushi
Fotografia: shutterstock

1. Z jakiego kraju pochodzi sushi?

Oceń artykuł
WSZYSTKO NA TEMAT:

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów