Kurczak z piekarnika - soczysty i aromatyczny. Proste przepisy na obiad dla całej rodziny

Katarzyna Leszczyńska 03.09.2020 AKTUALIZACJA: 03.09.2020
Kurczak z piekarnika - pieczony i aromatyczny z ziemniakami w naczyniu żaroodpornym
Fotografia: Shutterstock

Kurczak z piekarnika to soczysty i aromatyczny pomysł na obiad dla całej rodziny. Sprawdź nasze przepisy na kurczaka na różne sposoby.

Kurczak z piekarnika to zawsze dobra opcja na obiad, zwłaszcza, gdy mamy mało czasu na jego przygotowanie. Możemy go wstawić bowiem do piekarnika i w międzyczasie wykonywać wszystkie inne zaplanowane obowiązki. Można powiedzieć nawet, że wówczas obiad będzie przygotowywał się sam. Jak jednak przyrządzić takiego kurczaka i co do niego dodać, żeby zachwycić smakiem całą rodzinę? Podpowiadamy prosty przepis na kurczaka z piekarnika, który będzie soczysty, aromatyczny i przede wszystkim pyszny.

Zobacz także: Kurczak w sosie koperkowym to pyszne i bardzo szybkie danie. Wypróbuj nasz sprawdzony przepis

Kurczak z piekarnika z ziemniakami

Pieczony kurczak i pieczone ziemniaczki. Czy może być bardziej idealne połączenie? Do tego odpowiednie dodatki i cała rodzinna powinna być zadowolona takim obiadem!

Składniki dla całej rodziny:

  • 1 cały kurczak
  • 10 ziemniaków
  • Olej
  • Sól, pieprz, papryka słodka i ostra, kurkuma, oregano

Sposób przygotowania:

Kurczaka nacieramy olejem i przyprawami i wkładamy do naczynia żaroodpornego. Ziemniaki kroimy w talarki lub frytki, mieszamy z olejem i przyprawami i rozrzucamy wokół kurczaka w naczyniu. Wszystko razem pieczemy w temperaturze 190 stopni przez około godzinę. Idealnym dodatkiem do tego dania będzie surówka z kapusty pekińskiej.

Zobacz także: Zapiekanka makaronowa z kurczakiem na 3 różne sposoby. Którą z nich wybierzesz?

Kurczak z piekarnika z warzywami

Ten przepis możecie przygotować z dodatkiem ulubionych kawałków z kurczaka – mogą być to udka z kurczaka, pierś z kurczaka, a nawet skrzydełka. Możecie też podzielić całego kurczaka i przyrządzić różne porcje mięsa dla całej rodziny.

Składniki dla 4 osób:

  • 4 różne części z kurczaka
  • 4 ziemniaki
  • 1 cukinia
  • 1 papryka
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra, kurkuma
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka musztardy

Sposób przygotowania:

Oliwę z oliwek, miód, musztardę, wyciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy łączymy ze sobą, tworząc marynatę. Następnie maczamy w niej oczyszczone kawałki kurczaka i odstawiamy do lodówki na minimum godzinę.

Warzywa dokładnie myjemy i kroimy. Z cukinii i papryki najpierw wydrążamy pestki, a następnie kroimy na drobne kawałki. Ziemniaki obieramy i kroimy w talarki, cebulę obieramy i siekamy w pióra.

Kurczaka oraz pokrojone warzywa wrzucamy do naczynia żaroodpornego. Polewamy odrobinę oliwą i posypujemy solą. Wszystko razem pieczemy przez godzinę w 180 stopniach.  

Zobacz także: Sałatka z kurczakiem jest prosta w wykonaniu i bardzo sycąca! 8 przepisów na pyszne sałatki z kurczakiem

Kurczak z piekarnika na butelce

Kurczak pieczony na butelce to oczywiście nic innego jak wyśmienity kurczak w piwie. Jak go przygotować?

Składniki:

  • 1 cały kurczak
  • Piwo w butelce 0,5 l
  • 3 łyżki oleju
  • 4 ząbki czosnku
  • Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra, curry

Sposób przygotowania:

Kurczaka należy dokładnie umyć, a następnie natrzeć olejem, czosnkiem i przyprawami. Potem odstawiamy go do lodówki na minimum godzinę, żeby się zamarynował.

Z butelki z piwem zdejmujemy wszelkie etykiety, a następnie dokładnie ją myjemy. Następnie otwieramy piwo i połowę odlewamy do szklanki.

Kurczaka nabijamy na butelkę tak, aby jej szyjka wystawała na górze. Stawiamy go na blaszce i tak wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy go około 1,5 godziny, co jakiś czas podlewając pozostałym w szklance piwem.

Zobacz także: Przepisy na pieczone udka z kurczaka z chrupiącą skórką. Palce lizać!

Kurczak z piekarnika faszerwowany z pietruszką

Tego typu kurczak od lat gości na stołach w polskich domach. Farsz z bułki i pietruszki do mięsa znały już nasze babcie i nic nie potrafi zastąpić tego smaku. Zwłaszcza, gdy do kurczaka podamy świeże ziemniaczki i chrupiącą sałatę ze śmietaną.

Składniki dla całej rodziny:

  • 1 cały kurczak
  • 2 bułki pszenne
  • Dwie natki pietruszki
  • Jajko
  • Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra, kurkuma

Sposób przygotowania:

Bułki zalewamy wodą i czekamy, aż zmięknie. Pietruszkę siekamy. Namoczone bułki mieszamy z natką pietruszki. Do tego dodajemy jajko, sól, pieprz i mieszamy.

Kurczaka dzielimy na porcje i nacinamy mięso. Następnie wkładamy do środka każdego kawałka farsz, posypujemy kurczaka wszystkimi przyprawami, wkładamy do rękawa do pieczenia i wykładamy na blachę.

Tak przygotowanego kurczaka pieczemy  w temperaturze 190 stopni przez około 60 minut.

Zobacz także: Pesto nie musi być z bazylii! 3 proste przepisy na różne rodzaje pesto

Ile krajów na świecie, tyle tradycyjnych pysznych potraw. Czy jesteś w stanie odgadnąć, do którego kraju przypisana jest dana potrawa?

Rozwiąż quiz

Czy odgadniesz z jakiego kraju pochodzi to danie? Tylko 1 na 10 osób zdobywa komplet punktów!

sushi
Fotografia: shutterstock

1. Z jakiego kraju pochodzi sushi?

Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów