Kurczak w sosie koperkowym to pyszne i bardzo szybkie danie. Wypróbuj nasz sprawdzony przepis

Katarzyna Leszczyńska 03.06.2020 AKTUALIZACJA: 03.06.2020
Pierś z kurczaka w sosie koperkowym smażona na patelni
Fotografia: Shutterstock

Kurczak w sosie koperkowym to szybki, pyszny i bardzo zdrowy obiad. Sprawdź nasz sprawdzony przepis! 

Koperek jest pysznym i bardzo zdrowym dodatkiem do dań. Duże ilości kopru stosujemy zwłaszcza w kuchni polskiej. To właśnie ten składnik często przewija się w naszych tradycyjnych daniach, przede wszystkim w zupach, ale nie tylko. Często przygotowujemy także sos koperkowy, który jest idealnym dodatkiem do przeróżnych potraw. Najpopularniejszą opcją jest kurczak w sosie koperkowym, który możemy przyrządzić na różne sposoby, w zależności od tego, jaką część kurczaka wybierzemy. My podpowiadamy sprawdzony przepis na klasycznego kurczaka w sosie koperkowym, jak również pierś z kurczaka w sosie koperkowym.

Zobacz także: Szukasz pomysłu na ekspresowy obiad? Potrawka z kurczaka sprawdzi się idealnie!

Koperek – właściwości

Zanim przejdziemy do samych przepisów warto zdać sobie sprawę z tego, dlaczego tak naprawdę warto włączyć koperek do naszej diety. Jego cenne właściwości były wykorzystywane już w starożytności. Pierwszy raz koperek w diecie użyto jeszcze w czasach Babilończyków.

Poniżej przedstawiamy jego wszelkie właściwości.

  • Poprawia trawienie.
  • Zmniejsza bolesność przy stanach zapalnych stawów.
  • Łagodzi bóle brzucha i bóle menstruacyjne.
  • Ma działanie antyoksydacyjne.
  • Ma właściwości przeciwbakteryjne.
  • Niweluje stres.
  • Jest bogaty w magnez.
  • Jest także bogatym źródłem witaminy B.
  • Ma korzystne działanie w łagodzeniu objawów migreny.

Zobacz także: Pyszna i aromatyczna zupa szparagowa z koperkiem. Samo zdrowie!

Kurczak w sosie koperkowym

Najprostszą opcją na przyrządzenie szybkiego, pysznego i jednocześnie zdrowego obiadu jest wykorzystanie kurczaka i dodanie go do sosu koperkowego. Może być to dowolna część kurczaka, w tym wypadku jednak najlepiej sprawdzi się udko z kurczaka obrane ze skóry i pokrojone na drobne kawałeczki.

Składniki dla 2 osób:

  • 2 udka z kurczaka
  • Cebula
  • Pęczek kopru
  • 2 ząbki czosnku
  • 150 ml śmietanki 30%
  • Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra

Sposób przygotowania:

Cebulę obieramy i siekamy w kostkę. Wrzucamy ją na rozgrzany olej i podsmażamy do zeszklenia. Do tego dodajemy posiekanego kurczaka i koperek. Wyciskamy czosnek przez praskę i wszystko razem smażymy około 5 minut.

Następnie stopniowo wlewamy śmietankę. Doprawiamy wszystkimi przyprawami do smaku i dusimy razem około 10 minut.

Taka potrawka najlepiej smakuje, gdy dodamy do niej kopytka lub kluski śląskie. Dobrze sprawdzą się jednak także klasyczne ziemniaki.

Zobacz także: Szukasz pomysłu na pyszny obiad? Wypróbuj pulpety w sosie koperkowym!

Pierś z kurczaka w sosie koperkowym

Jedną z najpopularniejszych opcji obiadowych jest pierś z kurczaka w sosie koperkowym. Ten zestaw najlepiej komponuje się z dodatkiem makaronu. Macie zatem wybór – możecie zgrillować na początku pierś w całości lub pokroić ją w kostkę i podsmażyć na patelni z pozostałymi składnikami. Jakimi? Oto przepis!

Składniki dla dwóch osób:

  • 200 g piersi z kurczaka
  • 150 ml śmietanki 30%
  • Pęczek koperku
  • Cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • Marchewka
  • Sok wyciśnięty z połówki cytryny
  • Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra, kurkuma, gałka muszkatołowa

Sposób przygotowania:

Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Marchewkę obieramy i trzemy na tarce na grubych oczkach. Wszystko razem podsmażamy na rozgrzanym oleju.

Do tego dodajemy pokrojoną pierś z kurczaka i przyprawy. Wszystko smażymy, aż mięso się zarumieni. Dodajemy następnie posiekany koperek i wyciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Całość mieszamy i stopniowo wlewamy śmietankę. Doprawiamy do smaku cytryną i gałką muszkatołową, a następnie razem dusimy około 5 minut.

Podajemy z makaronem lub ziemniakami.

Zobacz także: Zapiekanka makaronowa z kurczakiem na 3 różne sposoby. Którą z nich wybierzesz?

Ile krajów na świecie, tyle tradycyjnych pysznych potraw. Czy jesteś w stanie odgadnąć, do którego kraju przypisana jest dana potrawa?

Rozwiąż quiz

Czy odgadniesz z jakiego kraju pochodzi to danie? Tylko 1 na 10 osób zdobywa komplet punktów!

sushi
Fotografia: shutterstock

1. Z jakiego kraju pochodzi sushi?

Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów