Kurczak podawany w kanapkach sieci Subway zawiera tylko 50% z DNA... kurczaka

Mateusz Patyk 02.03.2017
Subway
Fotografia: Flickr.com

Badaniom poddano kilka znanych restauracji typu fast food, w tym McDonald's, Chipotle i Wendy's.

Analiza DNA poszczególnych składników używanych do przyrządzenia produktów sprzedawanych w lokalach szybkiej obsługi została przeprowadzona na zlecenie kanadyjskiej firmy mediowej CBC. Wyniki telewizyjnego śledztwa zaprzeczają temu, co twierdzą przedstawiciele restauracji z kanapkami.

Okazało się bowiem, że pieczony na miejscu kurczak zawiera tylko 53,6 procent zwierzęcia, a pokrojony na cienkie fragmenty jedynie 42,8 procent. Jak podaje Independent.co.uk, pozostała część według badania to sojowe wypełniacze.

Za testy odpowiedzialny był Matt Harnden z Uniwersytetu Trent w Ontario. Prześwietlił on sześć kanapek, których jednym ze składników był kurczak, z różnych popularnych sieci fast food znajdujących się na terenie Kanady. Według naukowca to produkty spożywcze oferowane w restauracjach Subway były najbardziej szokujące pod względem zawartości.

Subway kanapka z kurczakiem
Fotografia: Flickr.com/Jitter Buffer

Co się nie najesz...

Kupiony prosto ze sklepu kawałek kurczaka był uważany za próbkę kontrolną. Normalnie składa się ze 100 procent DNA kury. Oczywiście przetwarzanie tych kawałków poprzez przyprawianie, marynowanie i obróbkę zmniejsza tę wartość. Jednak badane próbki innych sieci fast food były dość blisko wyjściowej liczby.

Kanapki z restauracji Wendy's, których składnikiem był m.in. grillowany kurczak, zawierały 88,5 procent prawdziwego mięsa. Kanapki z sieci McDonald's zawierały 84,9 procent kurczaka, a mięso z grilla w lokalach marki Chipotle posiadało średnio 86,5 procent DNA kury.

Subway w odpowiedzi na wyniki przeprowadzonych przez stację CBC badań zawartości DNA w mięsie z kurczaka wydał oświadczenie kwestionując dokonane ustalenia:

Nasze stripsy z kurczaka i pieczony w piecu kurczak zawiera 1 procent lub mniej białka sojowego. Używamy tego składnika w tych produktach jako sposób na stabilizację struktury i wilgoci. Wszystkie nasze produkty wykonane są ze stuprocentowego białego mięsa z kurczaka, które jest marynowane, opiekane w piecu i grillowane - przekazała portalowi Independent.co.uk firma Subway.

Oficjalne stanowisko marki Subway [AKTUALIZACJA]

Na skrzynkę mailową redakcji Zetchilli.pl trafiło pismo informujące o przeprowadzeniu dodatkowych testów na zlecenie poszkodowanej przez telewizję CBC sieci lokali gastronomicznych. Poniżej treść całego dokumentu:

Maxxam Analytics w Kanadzie i Elisa Technologies Inc. na Florydzie, dwa niezależne laboratoria badające kurczaka marki SUBWAY®, potwierdziły, że domniemane wyniki testów przedstawione 24 lutego 2017 r. w kanadyjskim programie telewizyjnym Marketplace, były nieprawdziwe i wprowadzające w błąd.

Zdumiewająco źle przeprowadzony test autorstwa Marketplace bardzo szkodzi i dezinformuje naszych klientów. Bezpieczeństwo i jakość naszego jedzenia oraz uczciwość są żelaznymi zasadami naszej firmy. Z tego właśnie powodu poświęciliśmy szczególną uwagę testom naszego kurczaka, którego przebadaliśmy dwukrotnie. Nasi klienci mogą zaufać naszym produktom. Zarzuty, że nasz kurczak zawiera tylko 50% kurczaka są w 100% nieprawdziwe, oświadczyła prezes SUBWAY® Suzanne Greco.

Wyniki badań z laboratoriów w Kanadzie i Stanach Zjednoczonych potwierdziły, że kurczak testowany w Kanadzie zawierały jedynie śladowe ilości soi, co zaprzecza oskarżeniom przedstawionym w programie Marketplace.

Po emisji przedstawiciele marki SUBWAY® natychmiast skontaktowali się z twórcami programu i z laboratorium, które przeprowadziło badania, w celu uzyskania informacji o metodologii i procesie testowania.

Twórcy programu Marketplace oraz laboratorium, w którym dokonano testów, odmówiły kontaktów z firmą, za wyjątkiem wymiany wyników testów. W odpowiedzi SUBWAY® wysłał próbki swoich produktów dostępnych na rynku kanadyjskim, które miały zawierać 50% białka sojowego do Maxxam Analytics w Kanadzie i Elisa Technologies Inc. na Florydzie.

Wyniki z obu laboratoriów wykazały zawartość białka sojowego poniżej 10 ppm lub poniżej 1% we wszystkich próbkach. Wyniki te równają się zawartości śladowych ilości białka sojowego, które dodawane jest do przypraw i marynat, tak aby produkt końcowy posiadał odpowiednią wilgotność i smak.

Nasz kurczak to 100% białego mięsa z przyprawami – mięsa marynowanego, gotowanego i dostarczanego wprost do naszych restauracji. Nasz kurczak nie zawiera żadnych sztucznych barwników, aromatów ani konserwantów. Przez wszystkie lata testów nigdy ich wyniki nie były takie, jak te podawane przez Marketplace, powiedział Dave Theno, Szef Bezpieczeństwa i Jakości Żywności Subway.

Subway podzielił się wynikami niezależnych testów z twórcami programu Marketplace oraz z laboratorium, które przeprowadziło wadliwy test. Firma domaga się wycofania zarzutów i oficjalnych przeprosin.

Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów