Jak ugotować krupnik? Prosty przepis na tradycyjną zupę

Katarzyna Leszczyńska 05.02.2020 AKTUALIZACJA: 06.02.2020
Krupnik z dużą ilością koperku na wierzchu w drewnianej miseczce
Fotografia: Shutterstock

Krupnik to tradycyjna zupa w kuchni polskiej. Jest też jednak bardzo zdrowa, ponieważ zawiera cenne właściwości. Przede wszystkim dlatego, że robi się go z kaszy jęczmiennej.

Kuchnia polska jest bogata w wiele przepisów. Nieodłącznym elementem na polskich stołach jest jednak zupa. Wśród tych najbardziej tradycyjnych są oczywiście: zupa pomidorowa, zupa ogórkowa oraz żurek. Na równi z nimi trzeba jednak wymienić także krupnik, który często gości w naszych domach, jest pyszny i rozgrzewający. Jego podstawą jest kasza jęczmienna lub ryż, jednak może mieć także nietypowe dodatki. Jak przygotować krupnik tradycyjny? Podpowiadamy prosty przepis na tę pyszną polską zupę!

Zobacz także: Jak zrobić pyszny, pożywny rosół? Zobacz najlepsze przepisy!

Krupnik tradycyjny – z czego się składa?

Krupnik tradycyjny to krupnik z kaszy jęczmiennej. Dodaje się do niego zazwyczaj ziemniaki i marchewkę. Jest to zupa uwielbiana przez Polaków i rozgrzewająca. Jest syta, a jednocześnie bardzo delikatna, przez co też często stosuje się ją w diecie na chory żołądek.

Krupnik gotujemy na wywarze warzywnym lub na bulionie z dodatkiem delikatnego mięsa. Zazwyczaj tym mięsem są skrzydełka z kurczaka, można jednak zrobić go także z żeberek wieprzowych, przez co będzie miał nieco mocniejszy, bardziej wędzony smak.

Do krupniku, jak już wspomniałam, dodajemy kaszę jęczmienną. Jeżeli jednak za nią nie przepadacie, możecie spróbować zrobić krupnik z dodatkiem ryżu, co również jest popularną wersją dania. Często dodaje się do niego także grzyby suszone, które nadają mu charakterystycznego smaku i aromatu.

Zobacz także: Barszcz ukraiński na święta. Odkryj smak tej zupy na nowo!

Krupnik przepis – jak ugotować krupnik?

Krupnik jest zupą niezwykle prostą w przygotowaniu. Nie wymaga od nas także dużej ilości składników. Podpowiadamy przepis na krupnik tradycyjny z dodatkiem kaszy jęczmiennej na mięsnym wywarze. Jeżeli za nią nie przepadasz jednak, możesz zamiennie zastosować także kaszę jaglaną lub ryż.

Składniki na 4 porcje krupniku:

  • 4 łyżki kaszy jęczmiennej
  • 2 litry wody
  • 4 ziemniaki
  • Ćwiartka kurczaka lub skrzydełka z kurczaka
  • 1 marchewka
  • Korzeń pietruszki
  • 1 cebula
  • Kilka liści laurowych
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 4 ziarna czarnego pieprzu
  • Sól

Sposób przygotowania:

  1. Najpierw gotujemy wywar. Mięso, marchew, pietruszkę, liście laurowe i ziele angielskie zalewamy wodą, a następnie gotujemy razem w dużym garnku. Przyprawiamy do smaku i czekamy aż warzywa będą miękkie.
  2. W tym czasie na patelni podsmażamy cebulkę do zeszklenia. Dodajemy ją do bulionu wraz z kaszą (lub ryżem). Doprawiamy do smaku, mieszamy i gotujemy jeszcze około 20 minut (aż kasza będzie miękka).
  3. Krupnik można podawać sam lub z dodatkiem posiekanego koperku.

Zobacz także: Postaw na tradycyjny obiad! Prosty przepis na gołąbki z ryżem i mięsem

Krupnik – właściwości odżywcze

Krupnik to zupa, którą często traktuje się w kategoriach leczniczych. Trudno się dziwić! To naprawdę bardzo zdrowa zupa, która ma wiele wartości odżywczych. Doskonale działa na wiele przypadłości zdrowotnych, a także zapobiega im!

Krupnik z kaszą jęczmienną:

  • Ma dużo błonnika
  • Jest bogaty w potas i fosfor oraz żelazo i miedź
  • Ma dużo witamin z grupy B
  • Zawiera niacynę, która odpowiada za tworzenie czerwonych krwinek
  • Jest bogata w witaminę B6 oraz witaminy A i E
  • Nie zawiera glutenu

Krupnik jest polecany osobom, które są na diecie, ponieważ ma mało kalorii. Wspomaga także trawienie i doskonale sprawdza się przy chorobie wrzodowej, zatruciach pokarmowych oraz zaparciach.

Zobacz także: Prosty przepis na pyszny i rozgrzewający krem z papryki

Ziemniaki to jeden z głównych składników krupnika. Jak wiele wiesz na ich temat? Rozwiąż nasz quiz dotyczący dań z ziemniaków!

Rozwiąż quiz

Pytamy o dania z ziemniaków. Prawdziwi ziemniakożercy powinni zdobyć komplet punktów

Dania z ziemniaków
Fotografia: Shutterstock

1. Czy na poniższym zdjęciu widzimy frytki z batatów?

Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów