Masz ochotę na pyszny deser? Koniecznie sprawdź przepis na kruche ciasto ze śliwkami!

Sylwia Bagińska 18.06.2019 AKTUALIZACJA: 18.06.2019
Kruche ciasto ze śliwkami
Fotografia: Shutterstock

Kruche ciasto ze śliwkami bez wątpienia sprawdzi się jako szybki deser lub słodka przekąska. Spróbujcie je wykonać sami! Dzięki naszemu przepisowi na kruche ciasto ze śliwkami i dokładnymi wskazówkami z pewnością dacie sobie radę!

Kruche ciasto ze śliwkami jest miękkie, delikatne i bardzo pyszne! Przygotowanie tego sprawdzonego deseru nie jest też czasochłonne! Wykonanie tej słodkiej przekąski nie zajmie ci zbytnio dużo czasu. Nie martw się także o to, że wyjdzie ci zakalec! Przepis jest bardzo prosty i co najważniejsze - nie wymaga żadnych specjalnych umiejętności kulinarnych. Mamy nadzieję, że przepis na kruche ciasto ze śliwkami na stałe zagości w waszych domach. Koniecznie wypróbujcie go już dziś. Smacznego!

Zobacz także: Obok knedli ze śliwkami trudno jest przejść obojętnie. Jak przygotować to pyszne danie?  

Kruche ciasto ze śliwkami: przepis

Klasyczne kruche ciasto ze śliwkami zrobisz szybko! Przygotowanie tego pysznego deseru nie zajmie ci wiele czasu. Pamiętaj, że twoje ciasto będzie o wiele smaczniejsze, gdy użyjesz świeżych owoców! Powodzenia!

Składniki, których potrzebujesz:

  • Mąka pszenna (około 500 gram),
  • Proszek do pieczenia (2 płaskie łyżeczki),
  • Cukier (3/4 szklanki),
  • Masło (300 gram),
  • Śmietana 18% (2 łyżki),
  • Żółtka (2),
  • Śliwki węgierki (około kilogram),
  • Cukier puder (5 łyżeczek).

Przygotowanie:

Na początku należy przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, a następnie dodać masło, cukier, żółtka oraz gęstą śmietanę.

Wszystkie składniki siekamy i szybko zagniatamy ciasto. Lepimy kulę i wkładamy do lodówki lub zamrażarki.

W tym czasie należy przygotować formę (najlepiej o wymiarach 22 na 33 centymetry).

Kolejnym krokiem jest przygotowanie śliwek. Musimy je dokładnie umyć, usunąć z nich pestki i przekroić na ćwiartki. Owoce wymieszaj z cukrem pudrem.

Pamiętaj, aby odpowiednio wcześniej nagrzać piekarnik do 180 stopni Celsjusza.

Połowę ciasta rozwałkowujemy i plackiem wkładamy na formę. Pamiętaj, aby porobić dziurki widelcem. Na spód układamy owoce i znów posypujemy ciastem. Wykorzystaj do tego tarkę z dużymi oczkami.

Całość pieczemy przez 35-40 minut, a po ostudzeniu ciasta posypujemy je cukrem pudrem.

Kruche ciasto ze śliwkami i bezą : przepis:

Kruche ciasto ze śliwkami z dodatkiem bezy będzie bardzo pyszne. Dodatkowy składnik nada temu deserowi lekkości. Koniecznie musicie wypróbować także tę wersję kruchego ciasta ze śliwkami.

Składniki, których potrzebujesz na ciasto:

  • Mąka pszenna (około 2 szklanek),
  • Cukier wanilinowy (1 płaska łyżeczka),
  • Proszek do pieczenia (1 mała łyżeczka),
  • Żółtka (4),
  • Cukier puder (około 6 łyżek),
  • Masło (około 250 gram).

Składniki, których potrzebujesz do bezy:

  • Białka (4)
  • Mąka ziemniaczana (2 płaskie łyżeczki),
  • Cukier (1 szklanka),
  • Szczypta soli.

Dodatkowo:

  • Śliwki węgierki (350 gram).

Przygotowanie:

Najpierw należy przygotować kruche ciasto. W misce wymieszaj mąkę z cukrem wanilinowym, cukrem pudrem i pokrojonym na małe kawałki masłem. Całość zagniatamy (możemy tez użyć do tego miksera z dużym mieszadłem). Na koniec dodajemy cztery żółtka i wszystkie składniki łączymy w jednolitą całość.

Z ciasta formujemy kulę i wkładamy ją do lodówki (trzymamy ją tam do czasu przygotowania reszty składników).

W tym czasie nagrzewamy tajże piekarnik do 180 stopni Celsjusza i przygotowujemy formę do pieczenia. Najlepiej jeśli będzie ona miała wymiary 21 na 28 centymetrów (może być tez tortownica o średnicy 27 centymetrów. Smarujemy ją masłem i wykładamy papierem do pieczenia.

Połowę ciasta należy rozwałkować i wyłożyć na spód formy. Pamiętaj, aby spód podziurkować widelcem.

Z umytych śliwek należy usunąć pestki, a następnie pokroić na ćwiartki i ułożyć na cieście.

Teraz należy przygotować bezę – ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Co jakiś czas dodawać łyżkę cukru. Gdy wsypiemy cały cukier, pianę należy ubijać jeszcze przez około 2-3 minuty. Na koniec dodajemy 2 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej. Całość znów miksujemy.

Na śliwki rozkładamy bezę, a następnie posypujemy drugą częścią ciasta. Wykorzystaj do tego tarkę o dużych oczkach. Tak przygotowane kruche ciasto ze śliwkami i bezą pieczemy przez 35 minut.

Po wyjęciu z piekarnika, ciasto możemy ozdobić cukrem pudrem.

Zobacz także: Dżem z czereśni to pyszny dodatek do wielu dań. Czy wiesz jak go zrobić?

Rozwiąż quiz

Pytamy o dania z ziemniaków. Prawdziwi ziemniakożercy powinni zdobyć komplet punktów

Dania z ziemniaków
Fotografia: Shutterstock

1. Czy na poniższym zdjęciu widzimy frytki z batatów?

Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów