Prosty i sprawdzony przepis na krokiety z kapustą i grzybami. Zobacz, jak zrobić ten pyszny obiad!

Zuzanna Morska 26.08.2020
Krokiety
Fotografia: Shutterstock

Krokiety z kapustą i grzybami to idealne danie na szybki obiad. Jeśli nie masz czasu i pomysłu, koniecznie sprawdź ten banalnie prosty przepis. Jak zrobić krokiety z kapustą i grzybami?

Do tej pory krokiety z kapustą i grzybami kojarzyły ci się tylko ze świętami? A to w rzeczywistości świetny pomysł na prosty i bardzo szybki obiad! Przygotowuje się je błyskawicznie, a są pyszne i bardzo syte.

Poszukujesz sprawdzonego przepisu na krokiety z kapustą i grzybami, który zagwarantuje ci, że twoje danie będzie smaczne, a goście poproszą o dokładkę? W takim koniecznie przeczytaj, jak je zrobić.

Krokiety z kapustą i grzybami - składniki

Jak zrobić krokiety z kapustą i grzybami? Zacznijmy najpierw od przygotowania ciasta naleśnikowego, które stanowi podstawę naszej potrawy. Jego zrobienie zajmie nam chwilę. Czego potrzebujemy do zrobienia krokietów z kapustą i grzybami?

Składniki na ciasto naleśnikowe:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka
  • 1 jajko
  • pieprz, sól, cukier do smaku

To są składniki na ok. 10 sztuk naleśników. Wszystkie wrzucamy do miski, a następnie miksujemy. Jeżeli ciasto jest za gęste dodajemy mleka - lub np. oleju. Jeśli jest zbyt rzadkie, możemy dorzucić tu mąki.

Składniki na farsz:

  • 400-500 g kapusty kiszonej
  • 200 g pieczarek
  • 10 g suszonych grzybów - zalewamy je wrzątkiem do połowy wysokości szklanki
  • 1 duża cebula
  • sól, pieprz, kminek, majeranek, oregano

Poniżej znajdziecie przepis na przygotowanie krokietów z kapustą i grzybami.

Krokiety z kapustą i grzybami - przepis

Po przygotowaniu mieszanki na ciasto naleśnikowe, odstawiamy je na kilkanaście minut na bok. W tym czasie zabieramy się za przygotowanie farszu do krokietów z kapustą i grzybami.

Najpierw siekamy kiszoną kapustę, aby uzyskać mniejsze kawałki warzyw. Następnie zalewamy ją wrzątkiem i zostawiamy na 10 minut. W tym czasie kroimy cebulę w kostkę, obieramy pieczarki i ścieramy je na tarce o dużych oczkach.

Następnie na patelni rozgrzewamy oliwę/olej/masło i szklimy na tłuszczu cebulę. Dorzucamy do niej pieczarki i czekamy aż się lekko przyrumienią. Całość doprawiamy solą, pieprzem i innymi ulubionymi przyprawami - np. majerankiem czy oregano.

Po przygotowaniu pieczarek i cebuli, zajmujemy się kapustą. Wylewamy wodę, a następnie odsączamy kapustę z jej nadmiaru. Dodajemy do niej cebulę, pieczarki, suszone grzyby wraz z wodą i kmin. Całość dokładnie mieszamy i znów doprawiamy ulubionymi przyprawami.

Teraz pozostaje nam przygotować naleśniki, a następnie każdego z nich nafaszerować i obtoczyć w panierce. Chochlą do zupy wylewamy ciasto na rozgrzaną patelnię i smażymy naleśniki po kilka minut z każdej ze stron. Następnie nadziewamy naleśnika farszem i panierujemy.

Do przygotowania panierki potrzebujemy:

  • mąki
  • jajka
  • bułki tartej.

Przygotowane krokiety obtaczamy w mące, jajku, a na koniec w bułce tartej i smażymy w oleju z każdej ze stron.

Krokiety z kapustą i grzybami to proste i smaczne danie, które można podawać m.in. z czerwonym barszczem. Ich przygotowanie jest naprawdę łatwe, a same w sobie są bardzo syte i z pewnością się nimi najemy.

shutterstock_1595938660
Fotografia: Shutterstock

Jak myślisz, z jakiego kraju pochodzi to danie? Sprawdź się w naszym quizie!

Rozwiąż quiz

Czy odgadniesz z jakiego kraju pochodzi to danie? Tylko 1 na 10 osób zdobywa komplet punktów!

sushi
Fotografia: shutterstock

1. Z jakiego kraju pochodzi sushi?

Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów