Prosty przepis na krem z batatów. Dlaczego warto go jeść?

Katarzyna Leszczyńska 13.02.2020 AKTUALIZACJA: 13.02.2020
Krem z batatów z pestkami dyni i słonecznika w białej miseczce
Fotografia: Shutterstock

Bataty są coraz popularniejszym produktem w polskiej kuchni. Zwłaszcza krem z batatów, który coraz chętniej przyrządzamy w domowym zaciszu. Sprawdź prosty i szybki przepis.

Bataty stosunkowo od niedawna obecne są w kuchni polskiej, jednak coraz chętniej po nie sięgamy w przygotowywaniu domowych dań. I bardzo dobrze! Okazuje się, że mają one wiele cennych dla naszego zdrowia i organizmu właściwości. Co ciekawe, coraz częściej zastępujemy nimi ziemniaki, które są tradycyjnym produktem w naszej rodzimej kuchni. Jednym z najpopularniejszych dań, jakie robi się ze słodkich ziemniaków, jest krem z batatów. To pyszna, sycąca i bardzo zdrowa zupa, którą można zjeść zarówno na obiad, jak i na kolację.

Zobacz także: Rozgrzewająca zupa marchewkowa z dodatkiem przypraw korzennych. Sprawdź nasz przepis!

Bataty – właściwości

Zanim przedstawimy wam przepis na krem z batatów, koniecznie zapoznajcie się z właściwościami słodkich ziemniaków. To warzywa, które mają wiele cennych witamin i minerałów. Podpowiadamy zatem najpierw, dlaczego w ogóle warto włączyć je do swojego menu.

Właściwości batatów:

  • Są bogate w minerały jak: wapń, fosfor, potas, sód, magnez, siarka, chlor, żelazo, jod, mangan, miedź, molibden oraz selen.
  • Są także bogatym źródłem witamin: B, C i E. Zawierają także kwas foliowy.
  • Mają dużo beta-karotenu.
  • Zmniejszają ryzyko wystąpienia raka piersi oraz nowotworu pęcherza moczowego i nerek.
  • Mają niski indeks glikemiczny.
  • Korzystnie wpływają na wzrok.
  • Przyczyniają się do poprawy pamięci.

Zobacz także: Jak ugotować zupę buraczkową? Poznaj prosty przepis!

Krem z batatów – przepis

Krem z batatów to jedna z najpopularniejszych form wykorzystania słodkich ziemniaków w kuchni. Jednak równie dużą popularnością cieszą się także takie danie jak: puree z batatów oraz chipsy z batatów. Biorąc pod uwagę powyższe właściwości, trudno się dziwić, że coraz chętniej wykorzystujemy w daniach ten drogocenny składnik.

Jak zrobić pyszny i pożywny krem z batatów? Podpowiadamy!

Składniki:

  • 1 l bulionu drobiowego lub warzywnego
  • 500 g batatów
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • Oliwa z oliwek
  • Przyprawy: sól, pieprz, słodka i ostra papryka, kurkuma, imbir

Sposób przygotowania:

Zaczynamy oczywiście od zrobienia bulionu. Tu mamy dwie opcje. Jeżeli wybieramy bulion drobiowy, czyli skrzydełka lub udko z kurczaka z dodatkiem pokrojonych w słupki marchewki i korzenia pietruszki, kawałka selera oraz pora zalewamy wodą. Doprawiamy solą, pieprzem, kilkoma liśćmi laurowymi oraz ziarenkami ziela angielskiego. Gotujemy aż woda przejdzie smakiem, a warzywa będą miękkie. Jeżeli wybieramy opcję mięsną, od czasu do czasu trzeba będzie odszumować bulion łyżką cedzakową. Możecie jednak wybrać także opcję warzyw, składającą się dokładnie z tego samego, tylko bez kurczaka.

Cebulę siekamy i podsmażamy na niewielkiej ilości oliwy do zeszklenia. Batat obieramy i kroimy w kostkę, a następnie dodajemy go do podsmażonej cebuli. Do tego wyciskamy czosnek i wsypujemy dużo przypraw. Wszystko razem smażymy, aż bataty nieco zmiękną.

Zawartość patelni następnie dodajemy do gotowego bulionu. Jeżeli robisz rosół na mięsie, koniecznie przed dodaniem pozostałych składników pozbądź się kurczaka. Całość gotujemy razem jeszcze około 10 minut, a następnie blendujemy.

Zobacz także: Zupa z kalafiora w nowoczesnym wydaniu? Wypróbuj nasz krem z kalafiora!

Krem z batatów – dodatki

Krem z batatów ma to do siebie, że mimo przypraw, może być nieco mdły. Dlatego podczas gotowania warto dodać do niego ostrą paprykę lub pomidory pelati (może być też passata pomidorowa). Chyba, że zadowala was sam słodkawy smak batatów.

Idealnymi dodatkami do kremu z batatów są oczywiście klasyczne grzanki lub groszek ptysiowy. Ciekawym rozwiązaniem są także podprażone pestki słonecznika lub dyni – w zależności, które lubicie najbardziej.

Krem z batatów można wykończyć także dodając do niego odrobinę fety, która fajnie przełamie smak ze słodkiego na nieco słonawy. Niektórzy też dodają odrobinę serka ricotta, który jest delikatny w smaku i przyjmuje zazwyczaj posmak dania, do którego jest dołożony.

Całość warto posypać świeżą kolendrą lub natką pietruszki.

Zobacz także: Szybka i sycąca zupa serowa z grzankami. Zobacz, jak zrobić ją w domu!

Ziemniaki to jeden z głównych składników kremu z kalafiorów, który nadaje mu gęstości. Jak wiele wiesz na ich temat? Rozwiąż nasz quiz dotyczący dań z ziemniaków!

Rozwiąż quiz

Pytamy o dania z ziemniaków. Prawdziwi ziemniakożercy powinni zdobyć komplet punktów

Dania z ziemniaków
Fotografia: Shutterstock

1. Czy na poniższym zdjęciu widzimy frytki z batatów?

Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów