Koźlarz czerwony - podpowiadamy, gdzie i kiedy szukać tych grzybów

Sylwia Bagińska 27.08.2019 AKTUALIZACJA: 27.08.2019
Koźlarz czerwony rośnie w lesie.
Fotografia: Shutterstock

Koźlarz czerwony to jeden z najczęściej zbieranych grzybów w lasach. Koniecznie sprawdź, jakie składniki odżywcze mają te grzyby i gdzie można je znaleźć.

Koźlarz czerwony nazywany potocznie czerwieniec, borowik czerwony, czerwony łebiec, czerwony koźlarz, czerwona główka, dźwikrąg, kozak czerwony, osak, osiniec to powszechnie spotykany grzyb w polskich lasach. Ten okaz cieszy się ogromną popularnością w naszej kuchni. Nie więc dziwnego, że jest pożądanym leśnym skarbem. Czerwieńce mają szerokie zastosowanie kulinarne – można je dodawać do farszów, zup, sosów, czy też zapiekanek. Koźlarza czerwonego można smażyć, suszyć, a także marynować.

Zobacz także: Podgrzybek brunatny - czy wiesz jak wygląda ten grzyb? Podpowiadamy, jak zrobić pyszne risotto z tym okazem

Koźlarz czerwony (czerwieniec) – jak rozpoznać tego grzyba?

Czerwienic to grzyb powszechnie spotykany w polskich lasach. Kapelusz kozaka czerwonego może mierzyć maksymalnie do 20-25 centymetrów średnicy. Młode okazy mają kształt półkulisty. U dojrzałych grzybów rozpościera się on i staje się poduchowaty.

Powierzchnia kapelusza koźlarza czerwonego początkowo jest zamszowa, później staje się naga. Z wiekiem bladnie także jego barwa – staje się on mniej intensywna. Młode okazy mają kolor czerwony, ceglastoczerwony, czerwonobrązowy lub pomarańczowoczerwony.

Rurki czerwieńców są gęste, wolne, długie, a przy trzonie są zatokowo wykrojone. Za młodu bają kolor biały. Starsze grzyby stają się z wiekiem siwe, brązowe lub siwooliwne. Po uszkodzeniu struktury zmieniają kolor na brązowofioletowy.

Trzon czerwonego łebca może osiągnąć nawet do 25 centymetrów wysokości. Ma kolor biały. U dołu jest zazwyczaj szerszy. Warto też wspomnieć, że powierzchnie ma pokrytą białymi kosmkami. U dojrzałych okazów mogą one być rudawobrązowe.

Koźlarz czerwony (czerwieniec) – gdzie i kiedy należy go szukać?

Koźlarze czerwone to okazy pożądane przez wielu grzybiarzy. Te grzyby są odporne na zimno. Można je spotkać już w czerwcu. Rosną zazwyczaj do listopada. Znajdziemy je nie tylko w lasach, ale także na ich obrzeżach, polanach i łąkach.

Czerwone główki najczęściej znajdywane są pod osiką i topolą. Mogą rosnąć solo lub w skupiskach.

Koźlarz czerwony (czerwieniec) – składniki odżywcze i właściwości zdrowotne

Kozak czerwony to grzyb jadalny, który ceniony jest nie tylko za walory smakowe, ale także wartości odżywcze.

Ten okaz grzyba jest bogaty w błonnik, białko, a także węglowodany. Należy jednak pamiętać, że w trakcie gotowania, te okazy czarnieją. Zaleca się, aby w trakcie obróbki termicznej dodawać niewielką ilość octu.

Przepis na sos grzybowy z koźlarzami czerwonymi

Przygotowanie tego sosu nie zajmie ci wiele czasu. Nie jest także to skomplikowany przepis. Nie wymaga on od ciebie specjalnych umiejętności kulinarnych. Koniecznie wypróbuj go już dziś. Świetnie nadaje się jako dodatek do dań mięsnych lub makaronu. Smacznego!

Składniki, których potrzebujesz:

  • Kilka koźlarzy czerwonych,
  • Jedna mała cebula,
  • Śmietana (jedno opakowanie 150 gram),
  • Woda (około trzech szklanek),
  • Mąka pszenna (jedna łyżeczka),
  • Masło (dwie łyżki),
  • Natka pietruszki,
  • Szczypta soli oraz pieprzu.

Przygotowanie:

Na początku dokładnie oczyść i umyj grzyby. Pozostaw je do wysuszenia. Następnie pokrój je na małe kawałki i zagotuj. Grzyby odłóż na sito.

Kolejny krok to pokrojenie na drobne kawałki cebuli i zeszklenie jej na maśle. Dodaj do tego grzyby i przypraw solą oraz pieprzem. Całość podsmaż przez około pięć minut. Wlej wodę i gotuj jeszcze przez około 25 minut (koniecznie na małym ogniu).

Na koniec dodaj śmietanę i łyżkę mąki. Wszystko dokładnie wymieszaj aż powstanie gęsty sos. Dodaj posiekaną natkę pietruszki. Smacznego!

Zobacz także: Koźlarz babka - jakie wartości odżywcze ma ten grzyb?

Lubisz gotować? Koniecznie weź udział w naszym quizie.

Rozwiąż quiz

Czy odgadniesz z jakiego kraju pochodzi to danie? Tylko 1 na 10 osób zdobywa komplet punktów!

sushi
Fotografia: shutterstock

1. Z jakiego kraju pochodzi sushi?

Oceń artykuł
WSZYSTKO NA TEMAT:

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów