Koźlarz babka - jakie wartości odżywcze ma ten grzyb?

Sylwia Bagińska 26.08.2019 AKTUALIZACJA: 26.08.2019
Koźlarz babka w lesie.
Fotografia: Shutterstock

Koźlarz babka nazywany inaczej kozakiem lub koźlakiem to jeden z najczęściej zbieranych grzybów w polskich lasach. Koniecznie sprawdź, kiedy i gdzie należy zbierać te okazy.

Koźlarz babka go grzyb, który cieszy się ogromną popularnością w naszej kuchni. Ten okaz ma niewątpliwie szerokie zastosowanie kulinarne. Możemy go dodać do farszu, sosu, zapiekanek, czy też ususzyć lub zamarynować. Nic więc dziwnego, że koźlaki są pożądanymi okazami wśród grzybiarzy. Warto też dodać, że koźlarz babka jest cennym źródłem wielu witamin oraz minerałów.

Zobacz także: Kurki - jakie właściwości zdrowotne mają te grzyby? Podajemy także przepis na pyszny sos z gąsek

Koźlarz babka – jak rozpoznać ten okaz?

Kozak to niewątpliwie jednej ze skarbów leśnych, który jest poszukiwany przez wielu grzybiarzy. Jego kapelusz można spotkać w wielu barwach i odcieniach: od koloru orzechowego po brunatny szary. Kształt kapeluszy jest półkolisty. U niektórych dojrzałych okazów staje się on poduszkowaty. Wierzch ma gładki. Na spodzie kapelusza koźlaka widoczne są rurki (najczęściej koloru białego lub szarego).

Trzon koźlarza babki jest bardzo charakterystyczny. Ma on kształt cylindryczny i wydłużony lub maczugowaty. Zazwyczaj nie osiąga on więcej niż 20 centymetrów. Trzon pokryty jest ciemnymi (najczęściej brunatnymi) łuskami. Niewątpliwie przypomina on pień brzozy.

Warto wspomnieć, że trzon kozaka nie nadaję się do spożycia. Pozbywa się go w trakcie pierwszej obróbki tego okazu.

Koźlarz babka – kiedy i gdzie należy go szukać?

Koźlarz babka jest bardzo często spotykanym grzybem w polskich lasach. Znajdziemy go zazwyczaj w bliskim sąsiedztwie z brzozami. Koźlaki znajdziemy zarówno w lasach iglastych, liściastych oraz mieszanych. To jednak nie wszystkie miejsca, w których możemy spotkać te grzyby. Czasami rosną one w ogrodach i parkach.

Mogą pojawić się zarówno solo jak i w dużych skupiskach. Sezon na kozaki zaczyna się już w lipcu, a ostatnie okazy możemy zerwać jeszcze w listopadzie.

Koźlarz babka – składniki odżywcze i właściwości zdrowotne

Koźlarz podobnie jak inne gatunki grzybów składa się aż z 70% z wody. W ich składzie znajdziemy dużo białka i mnóstwo aminokwasów.

Oprócz tego kozaki są cennym źródłem witamin. W składzie tych grzybów najwięcej znajdziemy niacyny oraz witaminy B2. To jednak nie wszystko. W tych okazach znajdziemy także dość duże ilości witaminy D oraz minerałów: miedzi, cynku, fosforu oraz żelaza.

Regularne spożywanie tych grzybów szczególnie poleca się wegetarianom oraz weganom.

Koźlaki działają także na organizm alkalizująco. Oznacza to, że zapobiegają przed jego zakwaszeniu.

Warto też wspomnieć o tym, że koźlarze charakteryzują się dużą zawartością chromu. Ten minerał reguluje poziom cukru we krwi i zwiększa skuteczność insuliny.

Zobacz także: Podgrzybek brunatny - czy wiesz jak wygląda ten grzyb? Podpowiadamy, jak zrobić pyszne risotto z tym okazem

Lubisz gotować? Koniecznie sprawdź swoją wiedzę dotyczącą dań z ziemniaków. Powodzenia!

Rozwiąż quiz

Pytamy o dania z ziemniaków. Prawdziwi ziemniakożercy powinni zdobyć komplet punktów

Dania z ziemniaków
Fotografia: Shutterstock

1. Czy na poniższym zdjęciu widzimy frytki z batatów?

Oceń artykuł
WSZYSTKO NA TEMAT:

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów