Kotlety z dyni to świetny pomysł na obiad! Poznaj nasze przepisy na wegeburgery na 5 sposobów

Katarzyna Leszczyńska 07.10.2020 AKTUALIZACJA: 12.10.2020
Kotlety z dyni z cukinią i śmietaną leżą na talerzu
Fotografia: Shutterstock

Chcesz przygotować wegeburgery dla całej rodziny? Wypróbuj nasze proste przepisy na kotlety z dyni na 5 sposobów.

Kuchnia polska kotletami stoi. Schabowe to niemalże obowiązkowy posiłek na polskim stole. Czasami jednak mamy ochotę na nieco zdrowszy, a jednocześnie bardziej oryginalny obiad. Lub po prostu nie lubimy i nie chcemy jeść mięsa. Czy wówczas całkiem powinniśmy zrezygnować z kotletów? W żadnym wypadku! Podpowiadamy wam przepis na pyszne wegeburgery dla całej rodziny, w których rządzi... dynia! Poznajcie kotlety z dyni na 5 sposobów. Jesteśmy bardzo ciekawi, który z tych przepisów posmakuje wam najbardziej.

Zobacz także: Smaczne i szybkie placki z dyni. Mamy dla was sprawdzony przepis 

Kotlety z dyni i jajek

Kotlety z jajek to zawsze dobra alternatywa dla mięsa. A te z dodatkiem dyni już w ogóle, to jesienne warzywo jest bowiem bogatym źródłem białka.

Składniki dla 2 osób:

  • 400 g dyni
  • 5 jajek
  • Szczypiorek
  • Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra, kurkuma, curry
  • Olej

Sposób przygotowania:

Dynię obieramy, a następnie wydrążamy pestki i kroimy ją w kostkę. Wykładamy na blachę, posypujemy paprykami i pieczemy w 200 stopniach przez około 20 minut.

Gotujemy 4 jajka na twardo. Następnie obieramy je ze skorupki, wrzucamy do miski, rozgniatamy widelcem i przyprawiamy solą oraz pieprzem. Dodajemy do tego podpieczoną dynię, kurkumę oraz curry. Wszystko razem rozgniatamy widelcem i mieszamy.

Szczypiorek siekamy, dodajemy do jajek z dynią i znów mieszamy. Doprawiamy jeszcze do smaku, a następnie dodajemy jedno surowe jajko. Zagniatamy farsz i formujemy z niego kotleciki.

Tak przygotowane kotlety smażymy na oleju około 3 minuty z każdej strony.

Zobacz także: Pasztet z dyni na 4 sposoby. Poznaj przepisy na zdrowe śniadanie!

Kotlety z dyni i kaszy jaglanej

Kasza jaglana to zawsze dobra opcja w przypadku wegetariańskich dań. Wszystko dlatego, że zarówno ona, jak i dynia, są bardzo syte. Dzięki temu nie potrzebujemy mięsa, żeby się najeść, a jednocześnie dostarczyć całej rodzinie cennych wartości odżywczych.

Składniki dla 2 osób:

  • 400 g dyni
  • 200 g kaszy jaglanej
  • Natka pietruszki
  • Jedno jajko
  • Bułka tarta.
  • Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra, kurkuma

Sposób przygotowania:

Dynię obieramy, wydrążamy pestki, a następnie kroimy w kostkę. Układamy je na blaszce do pieczenia, posypujemy przyprawami i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 20 minut. Po wyjęciu robimy z niej puree.

Kaszę jaglaną gotujemy w osolonej wodzie przed około 15 minut. Następnie mieszamy ją z puree z dyni i posiekaną natką pietruszki. Wszystko razem mieszamy i formujemy kotleciki. Każdy z nich następnie obtaczamy w jajku i bułce tartej. Tak przygotowane kotlety smażymy z każdej strony na niewielkiej ilości oleju.

Zobacz także: Zapiekanka z dyni na 5 sposobów! Która posmakuje ci najbardziej?  

Kotlety z dyni i marchewki – fit wersja

Dynia i marchewka to niemalże połączenie idealne! Dwa bardzo zdrowe i niskokaloryczne warzywa o dość słodkawym smaku. To właśni dzięki nim możemy stworzyć idealne kotlety wegetariańskie dla całej rodziny.

Składniki dla 2 osób:

  • 400 g dyni
  • 2 marchewki
  • Cebula
  • Jajko
  • Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra, kurkuma, curry

Sposób przygotowania:

Dynię obieramy, wydrążamy pestki i kroimy w kostkę. Następnie pieczemy ją w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 20 minut.

Dynię rozdrabniamy nieco widelcem. Dodajemy do niej posiekaną cebulkę i marchewkę startą na grubych oczkach. To wszystko mieszamy z jajkiem i przyprawami, a następnie formujemy kotleciki. Układamy je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i pieczemy w 180 stopniach przez około 30 minut.

Zobacz także: Leczo z dyni – wegańska alternatywa dla tego pysznego i szybkiego dania

Kotlety z dyni i soczewicy

Soczewica to bardzo zdrowe warzywo strączkowe, a w połączeniu z dynią prawdziwą bombę witaminową! Dlatego też warto właśnie z nich przygotować kotlety.

Składniki dla 2 osób:

  • 400 g dyni
  • 200 g zielonej soczewicy
  • 100 g pestek słonecznika
  • Koperek
  • Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra, kurkuma, curry, oregano

Sposób przygotowania:

Soczewicę zalewamy wodą i odstawiamy na około 30 minut. Następnie gotujemy ją aż do miękkości. Po odcedzeniu mielimy.

Dynię obieramy, wydrążamy pestki i kroimy w kostkę. Przyprawiamy paprykami, solą i pieprzem, a następnie pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 20 minut.

Dynię rozdrabniamy widelcem i dodajemy do niej zmieloną soczewicę. Przyprawiamy jeszcze do smaku wszystkimi przyprawami i dodajemy posiekany koperek oraz pestki słonecznika. Następnie formujemy kotlety i układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Pieczemy około 20 minut w 180 stopniach.

Zobacz także: Banalny przepis na curry z dyni z soczewicą i papryką. Idealne na jesienne dni!

Kotlety z dyni i cukinii

Na koniec prawdziwa bomba i to już nie tylko witaminowa, ale także smakowa. Dynia i cukinia to dwa jesienne warzywa, które lubią chodzić w parze.

Składniki:

  • 400 g dyni
  • 1 cukinia
  • 1 papryka
  • 2 ząbki czosnku
  • Mozzarella
  • Natka pietruszki
  • Jajko
  • Oliwa z oliwek
  • Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra, kurkuma, bazylia, oregano

Sposób przygotowania:

Dynię obieramy, wydrążamy pestki i kroimy w kostkę. Wykładamy na blachę, przyprawiamy solą, pieprzem i paprykami. Pieczemy w 200 stopniach przez około 20 minut.

Cukinię przekrajamy na pół i wydrążamy pestki. Następnie ścieramy ją na drobnej tarce. Do tego dodajemy pokrojoną w drobną kostkę paprykę i podpieczoną cukinię, którą wcześniej rozdrabniamy widelcem. Wyciskamy czosnek i dodajemy posiekaną natkę pietruszki oraz startą mozzarellę. Wszystko mieszamy z jajkiem i doprawiamy do smaki wszystkimi przyprawami.

Formujemy kotleciki, a następnie smażymy je na patelni grillowej lub niewielkiej ilości oliwy.

Zobacz także: 3 sposoby na kotlety z cukinii. Dodaj oryginalności swoim obiadom

Ile krajów na świecie, tyle tradycyjnych pysznych potraw. Czy jesteś w stanie odgadnąć, do którego kraju przypisana jest dana potrawa? Ostrzegamy... pytania nie są łatwe. Powodzenia!  

Rozwiąż quiz

Czy odgadniesz z jakiego kraju pochodzi to danie? Tylko 1 na 10 osób zdobywa komplet punktów!

sushi
Fotografia: shutterstock

1. Z jakiego kraju pochodzi sushi?

Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów