3 sposoby na kotlety z cukinii. Dodaj oryginalności swoim obiadom

Kotlety z cukinii z sosem śmietanowym na drewnianej desce
Fotografia: Shutterstock

Kochamy tradycję, ale niektóre potrawy po prostu nam się przejadły. W takich chwilach doskonale sprawdzają się kotlety z cukinii, które łączą tradycję z oryginalnością.

Wielu Polaków nie wyobraża sobie tradycyjnego, niedzielnego obiadu bez kotleta. Nie ma się co oszukiwać. Schabowe z mięsa wieprzowego, w grubej warstwie panierki, smażone na dużej ilości tłuszczu nie wpływają korzystnie na nasze zdrowie. Warto sięgnąć po zdrową alternatywę dla tradycyjnych kotletów. Cukinia jest bardzo zdrowa, ma zbawienny wpływ na ludzki organizm, a do tego jest niskokaloryczna. W związku z tym kotlety z cukinii są doskonałą alternatywą dla mniej zdrowych schabowych.

Cukinia – kalorie i właściwości

Dania z cukinii na całe szczęście są coraz popularniejsze w polskiej kuchni. Dlaczego na szczęście? Przede wszystkim dlatego, że cukinia jest bardzo zdrowa. Ma zbawienny wpływ na ludzki organizm przez szereg właściwości, które zawiera. Doskonale sprawdzi się np. w diecie dla diabetyków, ponieważ ma niski indeks glikemiczny. To jednak nie koniec jej dobroci.

Zobacz także: Rozgrzewający krem z cukinii na rosole. Smak i zdrowie na talerzu

  • Wspomaga trawienie.
  • Przyspiesza metabolizm.
  • W 100 g cukinii znajduje się zaledwie 21 kcal. W związku z tym doskonale sprawdzi się podczas różnego rodzaju diet odchudzających. Najpopularniejszą z nich jest dieta dr Dąbrowskiej, którą pokochały gwiazdy, m.in.: Karolina Szostak oraz Małgorzata Rozenek-Majdan.
  • Wzmacnia układ odpornościowy ze względu na dużą zawartość witaminy C.
  • Wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego.
  • Chroni przed powstawaniem nowotworów.
  • Wspomaga rozwój organizmu przez wysoką zawartość kwasu foliowego.
  • Wspomaga prawidłowe widzenie.
  • Wzmacnia włosy i paznokcie.
  • Poprawia wygląd skóry.

Kotlety z cukinii

Przepis na kotlety z cukinii jest banalnie prosty. Zacznijmy od tych tradycyjnych. Poniżej znajdziecie też 2 inne sposoby na kotlety z cukinii. Klasyka jest jednak najlepsza! Żeby przygotować najprostsze kotlety z cukinii potrzebujecie zaledwie kilku składników.

Składniki na 4 kotlety:

  • 1 cukinia
  • 2 jajka
  • Bułka tarta
  • ½ cebuli
  • Sól, pieprz
  • Olej do smażenia

Zobacz także: 3 różne sposoby na zapiekankę z cukinii. Którą opcję wybierzesz?

Tradycyjne kotlety z cukinii są banalne w przygotowaniu. Wystarczy, że obierzemy cukinię z pestek i zetrzemy ją na tarce na grubych oczkach. Następnie odrobinę ją solimy i odstawiamy na około 30 minut. Gdy puści sok odcedzamy ją i dodajemy startą na drobnych oczkach cebulę. Warzywa mieszamy, przyprawiamy do smaku i panierujemy w jajku oraz bułce tartej. Formujemy kotleciki i smażymy na niewielkiej ilości oleju.

Kotlety z cukinii z kaszą jaglaną

Uwielbiamy urozmaicać klasyczną kuchnię. Dlatego też w nawet tak prostym daniu, jakim są kotlety, warto wprowadzić do składu coś oryginalnego. Kotlety z cukinii z dodatkiem kaszy jaglanej będą jeszcze smaczniejsze, ale również znacznie zdrowsze, od tych w klasycznej wersji.

Składniki na 4 kotlety:

  • 1 cukinia
  • ½ cebuli
  • 1 marchewka
  • ½ szklanki kaszy jaglanej
  • Natka pietruszki
  • Bułka tarta
  • 2 jajka
  • Sól, pieprz
  • Olej do smażenia

Zobacz także: Cukinia faszerowana z mięsem czy bez? Wybór należy do ciebie! 3 proste przepisy

Cukinię dokładnie myjemy i czyścimy z pestek. Następnie ścieramy ją na tarce na grubych oczkach. Odrobinę solimy i odstawiamy na około 30 minut. Gdy puści sok, odcedzamy ją. W tym czasie gotujemy kaszę. Po odcedzeniu odstawiamy ją do ostudzenia.

Do cukinii dodajemy starte na tarce na drobnych oczkach cebulę oraz marchewkę. Następnie dodajemy kaszę i posiekaną natkę pietruszki. Wszystko razem mieszamy i doprawiamy do smaku. Formujemy kotleciki i panierujemy w jajku oraz bułce tartej. Smażymy na niewielkiej ilości oleju. Jeżeli wolicie opcję zdrowszą, bez smażenia, odpuśćcie panierkę i upieczcie je w piekarniku.

Kotlety z cukinii z gotowanymi ziemniakami

Ziemniaki bardzo lubią się z cukinią. Łącząc te warzywa można zrobić doskonałe placki z cukinii, ale również kotlety z cukinii. Doskonale sprawdzą się w momencie, gdy zostaną wam ziemniaki z poprzedniego obiadu. Wówczas dokupcie cukinię i macie doskonały przepis na szybki obiad.

Zobacz także: Połącz tradycję z nowoczesnością! Wypróbuj nasz przepis na pasztet z cukinii

Składniki na 5 kotletów:

  • 1 cukinia
  • 500 g ziemniaków
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • Pęczek koperku
  • 2 jajka
  • Bułka tarta
  • Sól, pieprz
  • Olej do smażenia

Ziemniaki powinny być ugotowane. Kotlety można też zrobić z puree ziemniaczanego. Cukinię obieramy z pestek i ścieramy na tarce na grubych oczkach. Podobnie robimy z cebulą. Cukinię i cebulę mieszamy ze sobą i solimy. Odstawiamy na około 30 minut, żeby puściły sok. Następnie odcedzamy warzywa. Łączymy je z ziemniakami i wyciskamy przez praskę czosnek.

Wszystko mieszamy na gładką masę i doprawiamy solą oraz pieprzem do smaku. Formujemy kotleciki i obtaczamy je w jajku i bułce tartej. Następnie smażymy. Osobiście polecam jednak opcję bez panierki. Kotleciki z cukinii i ziemniaków doskonale smakują bowiem także w wersji pieczonej.

Zobacz także: Ketchup z cukinii to zdrowa opcja najpopularniejszego dodatku do dań. Zobacz, jak go zrobić!

Zagłosuj

Lubisz cukinię?

Liczba głosów:

Bądź na bieżąco! Polub Chillizet na Facebooku

Zależy ci na pięknej sylwetce i zastanawiasz się, co zrobić, żeby uniknąć efektu jojo po odchudzaniu? Dzięki kilku porannym nawykom zachowasz piękną sylwetkę. Sprawdź w galerii!

Oceń artykuł

Komentarze

Więcej newsów