Szukasz pomysłu na obiad? Oto kotlety mielone w różnych odsłonach!

Weronika Misiuk 01.08.2019
kotlety mielone
Fotografia: Schutterstock

Kotlety mielone można zrobić na wiele sposobów. Jak zrobić kotlety mielone tradycyjne, z pieczarkami lub z kotlety mielone w sosie? Zobacz nasze propozycje!

Kotlety mielone to doskonała propozycja obiadowa. Najczęściej do ich przygotowania stosuje się mięso mielone, choć równie popularne są również kotlety mielone z indyka lub
z kurczaka. Kotlety te doskonale smakują również z dodatkiem warzyw lub sera żółtego. Masz ochotę na kotlety mielone w różnych wersjach? Oto najlepsze przepisy!

Kotlety mielone – przepis tradycyjny

Tradycyjne kotlety mielone z mięsa wieprzowego to doskonała propozycja nawet dla tych osób, które rzadko gotują. Ich przygotowanie nie wymaga dużych nakładów czasowych. Ważny jest jednak wybór dobrego gatunku mięsa i jego odpowiednie doprawienie. Przy zakupie mięsa trzeba zwrócić uwagę na jego wygląd i zapach oraz unikać tych produktów,
w przypadku których poczujemy specyficzną woń. Może to bowiem świadczyć o tym, że mięso jest po prostu nieświeże.   

Składniki:

  • kilogram zmielonego mięsa wieprzowego
  • czerstwa bułka
  • 2 jajka
  • pół szklanki mleka
  • 1 duża cebula
  • przyprawy: sól, pieprz, czosnek, majeranek, przyprawa do mięsa mielonego
  • natka pietruszki
  • bułka tarta
  • olej

Zobacz także: Kotlety z tofu są idealną przekąską do pracy! Jak je przygotować?

Sposób przygotowania

W pierwszej kolejności należy namoczyć bułkę w mleku. Jeżeli akurat nie mamy pod ręką mleka, możemy zamiast niego zastosować odrobinę wody. Następnie bułkę należy dokładnie wycisnąć i dodać do niej czosnek i majeranek. Tak przygotowaną bułkę dokładnie mieszamy
z mięsem mielonym i dodajemy jajka, przyprawy dla smaku orz pokrojoną w kostkę
i podsmażona cebulkę. Teraz musimy pamiętać o dokładnym wyrobieniu mięsa, bowiem to od niego będzie w dużej zależał finalny smak i wygląd kotletów. Następnie z mięsa wyrabiamy kotlety o owalnym kształcie i obtaczamy w bułce tartej ze wszystkich stron. Kotlety smażymy na oleju, aż uzyskają piękny, rumiany kolor. Na koniec można je jeszcze włożyć na kilka minut do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Aby nie były zbyt tłuste warto po wyjęciu ułożyć je na papierowych ręcznikach. Takie kotlety idealnie komponują się z młodymi ziemniakami i mizerią.

Zobacz także: Kotlety z jajek - przepis na szybkie i smaczne danie!

Kotlety mielone z pieczarkami – najlepszy przepis

Znudziły Ci się tradycyjne kotlety mielone? Wypróbuj przepis na kotlety mielone
z pieczarkami i serem żółtym. Pyszny pieczarkowo-serowy farsz nada im zupełnie nowego smaku. Przyrządzenie tych kotletów nie jest skomplikowane i nie zabiera wiele czasu.

Składniki

  • kilogram mięsa wieprzowego mielonego
  • przyprawa do mięsa mielonego
  • pół szklanki mleka
  • 1 bułka
  • 1 jajko
  • pół kilograma pieczarek
  • ser żółty
  • bułka tarta
  • olej
  • przyprawy: sól, pieprz

Sposób przygotowania

Do mięsa dodajemy namoczoną wcześniej w mleku bułkę oraz jajko. Wszystko doprawiamy solą, pieprzem oraz przyprawą do mięsa mielonego. Mięso dokładnie wyrabiamy aż uzyskamy jednolitą, gęstą masę.

Teraz kolej na przygotowanie farszu. W tym celu pieczarki oraz ser należy zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Następnie pieczarki podsmażamy na oleju i dodajemy do nich ser, odrobinę bułki tartej i natkę z pietruszki. Tak przygotowany farsz dodajemy do mięsa i całość dokładnie mieszamy. Formujemy kotlety o owalnym kształcie, które następnie obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony, aż się przyrumienią.

Zobacz także: Kotlety z ciecierzycy – jak je przygotować?

Kotlety mielone w sosie

A może by tak skusić się na kotlety mielone w delikatnym sosie śmietankowym? Są szybkie i łatwe w przygotowaniu, a przy tym smakują wybornie. Oto najlepszy przepis!

Składniki

  • pół kilograma mielonego mięsa wołowego
  • 200 ml śmietany
  • natka pietruszki
  • bułka tarta
  • przyprawy: sól, pieprz
  • olej

Na sos:

  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 250 ml śmietany
  • odrobina posiekanej pietruszki
  • słodka papryka – 1 łyżka

Sposób przygotowania

Do mięsa mielonego dodajemy śmietanę, 3 łyżki bułki tartej, pietruszkę oraz doprawiamy dla smaku. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Następnie z mięsnej masy formujemy kotlety. Kotlety smażymy na patelni na oleju z każdej strony, aż uda nam się uzyskać złocisty kolor.

Kolejny krok to przygotowanie sosu. W tym celu Do wytopionego tłuszczu dodajemy mąkę, łyżkę słodkiej papryki oraz śmietanę. Wszystko chwilę gotujemy i doprawiamy solą oraz pieprzem. Gotowy sos wlewamy na patelnię do kotletów i chwilę dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu, uważając, aby się nie przypaliły. Przed podaniem kotlety warto udekorować np. odrobiną koperku lub natki z pietruszki. Znakomicie smakują podane w towarzystwie młodych ziemniaków i buraczków. Smacznego!

Zobacz także: Crepes to naleśniki, które uwielbiają Francuzi. Bez problemu przygotujesz je w domu!

Oceń artykuł
WSZYSTKO NA TEMAT:

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów