Kopytka z dyni to świetna alternatywa dla tych tradycyjnych! Zobacz, jak je zrobić krok po kroku

Katarzyna Leszczyńska 07.10.2020 AKTUALIZACJA: 12.10.2020
Kopytka z dyni na biało-niebieskim talerzu stoją na drewnianym stole, obok leży dynia i srebrny widelec
Fotografia: Shutterstock

Kopytka z dyni to rewelacyjna opcja dla tych, których już się znudziły te z ziemniaków. Sprawdź, jak je zrobić krok po kroku.

Dynia to warzywo, które jesienią moglibyśmy dodawać niemal do wszystkiego. Krem z dyni może rozgrzać nas w chłodne dni, leczo z dyni nasyci i doda energii, a ciasto z dyni doda słodkości każdemu dniu, nawet temu najbardziej pochmurnemu. A co, jeżeli chcemy przygotować prosty, a jednocześnie szyki obiad? Tu z pomocą przychodzi nam kuchnia polska! Warto wykorzystać tradycyjny przepis naszych babć i stworzyć pyszne kopytka z dyni dla całej rodziny. Podpowiadamy, jak je zrobić krok po kroku.

Zobacz także: Prosty przepis na kopytka "jak u babci". Jak urozmaicić tradycyjny przepis?

Dynia – właściwości

Zanim przejdziemy do przepisu na pyszne kopytka z dyni, warto zdać sobie sprawę, dlaczego w ogóle warto wykorzystać to warzywo w kuchni. Coraz częściej bowiem spotykamy się z nim w sklepach i restauracjach, jednak wciąż rzadko wykorzystujemy je w swoich domach. A naprawdę warto!

Jakie właściwości ma dynia?

  • Poprawia odporność, w związku z czym jest wskazana w sezonie jesienno-zimowym.
  • Zawiera sporo witamin, przede wszystkim z grupy: C, B1, B2 i PP.
  • To bogate źródło magnezu, wapnia, potasu i fosforu.
  • Ma dużą zawartość beta-karotenu.
  • To bogate źródło białka.
  • Przyspiesza przemianę materii.
  • Korzystnie wpływa na proces trawienia.
  • Ma działanie moczopędne.
  • Poprawia pracę nerek i wątroby.
  • Ma działanie antyrakowe.
  • Korzystnie wpływa na wzrok i poprawia widzenie.
  • Pomaga w walce z bezsennością.
  • Chroni przed miażdżycą.
  • Pomaga w walce z nadciśnieniem tętniczym.
  • Chroni przed chorobami serca.

Zobacz także: Banalny przepis na curry z dyni z soczewicą i papryką. Idealne na jesienne dni!

Kopytka z dyni – przygotowanie krok po kroku

Jeżeli zatem już jesteście świadomi, ile dobrego może zrobić dynia dla was i waszych bliskich, koniecznie włączcie ją do swojego menu! A najprostszym sposobem na wykorzystanie tego cennego warzywa w kuchni jest zrobienie kopytek z dyni. Podpowiadamy, jak to zrobić krok po kroku!

Składniki:

  • 1 kg dyni
  • 500 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • Sól i pieprz

Sposób przygotowania krok po kroku:

  1. Dynię obierz, wydrąż pestki i pokrój na małe kawałki. Wyłóż ją na blaszce do pieczenia i piecz około 20 minut w 200 stopniach.
  2. Upieczoną dynię zblenduj i wrzuć na sitko, żeby wypuściła cały sok.
  3. Dynię przekładamy na blat. Wsypujemy do niej przesianą przez sito mąkę, jajka, sól i pieprz. Ciasto zagniatamy.
  4. Ciasto dzielimy na 3 części i formujemy z nich wałki. Z każdego wałka wycinamy kluseczki w formie rombów, czyli nasze kopytka.
  5. Kluski wrzucamy na wrzącą, posoloną wodę. Gotujemy do momentu, aż się wynurzą na wierzch.

Zobacz także: Smaczne i szybkie placki z dyni. Mamy dla was sprawdzony przepis

Kopytka z dyni – dodatki

Kopytka z dyni będą nieco słodkawe. W smaku mogą nawet przypominać kluski leniwe, czyli kopytka z dodatkiem słodkiego twarogu. W związku z tym właśnie możemy podawać je w wersji słodkiej lub wytrawnej.

Jeżeli masz ochotę na wytrawny obiad, kopytka z dyni podawaj z dodatkiem podsmażonej cebulki. Możesz też wykorzystać tradycyjną okrasę z bułki tartej – wystarczy, że podsmażysz bułkę na maśle. Dobrym wyjściem będą też delikatne sosy, np. sos grzybowy lub pomidorowy.

A jeżeli wolisz kopytka na słodko, okrasę z bułki tartej posyp dodatkowo cukrem. Możesz także polać kopytka słodką śmietanką. Będzie pysznie!

Zobacz także: Zapiekanka z dyni na 5 sposobów! Która posmakuje ci najbardziej?

Kopytka z dynią i ziemniakami

A jeżeli nie lubisz aż tak nowości, zawsze możesz połączyć dynię z klasyką i stworzyć tzw. mieszane kopytka. Wystarczy, że połączysz dynię z ziemniakami! Podajemy przepis krok po kroku na alternatywne kopytka z dyni z dodatkiem ziemniaków.

Składniki:

  • 500 g ugotowanych ziemniaków
  • 500 g upieczonej w piekarniku dyni
  • 200 g mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 jajka

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki gotujemy, a pokrojoną w kostkę dynię pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 20 minut.
  2. Dynię i ziemniaki miksujemy, a następnie przepuszczamy przez sito, żeby pozbyć się soków.
  3. Odsączone warzywa wykładamy na blat. Do tego dodajemy mąki i jajka. Wszystko zagniatamy.
  4. Ciasto dzielimy na 3 części. Z każdej robimy wałek i kroimy go na równe kopytka.
  5. Gotowe kopytka wrzucamy na wrzącą, posoloną wodę. Gotujemy do momentu, aż wypłyną na powierzchnię.

Zobacz także: 5 sposobów na chrupiące placki ziemniaczane. Wybierasz wersję na słodko czy słono?

Tradycyjne kopytka robi się z ziemniaków. Czy znasz się na daniach z tego wyjątkowego warzywa?

Rozwiąż quiz

Pytamy o dania z ziemniaków. Prawdziwi ziemniakożercy powinni zdobyć komplet punktów

Dania z ziemniaków
Fotografia: Shutterstock

1. Czy na poniższym zdjęciu widzimy frytki z batatów?

Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów