Do czego wykorzystać koperek? Sprawdź nasze przepisy i właściwości tej rośliny

Katarzyna Leszczyńska 24.07.2020 AKTUALIZACJA: 24.07.2020
Koperek w pęczku leży na drewnianej desce do krojenia
Fotografia: Shutterstock

Koperek ma wiele cennych właściwości odżywczych! Dlaczego warto go jeść i do czego go dodawać? Podpowiadamy 4 przepisy!

Koperek to roślina, która ma wiele cennych właściwości. Dlatego też warto wprowadzić ją do swojego menu. Jest bardzo zdrowy i podkreśla smak wielu potraw. Nic więc dziwnego, że w tak wielu z nich wykorzystuje się koperek. Doskonale pasuje jako dodatek do zup, a także w formie sosu do mięs i ryb. Podpowiadamy wam 4 pyszne przepisy na wykorzystanie kopru w różnych daniach. Który z nich zachwyci podniebienie twoje i twoich bliskich? Koniecznie je wypróbuj!

Zobacz także: Jajka w sosie koperkowym - prosty przepis na pyszne danie!

Koperek: geneza i właściwości

Choć wydawać się może, że koperek jest rośliną charakterystyczną dla kuchni polskiej, w rzeczywistości było już znane w starożytnym Egipcie. Używano go jako środek ułatwiający trawienie. Do dziś jest to jedna z podstawowych właściwości kopru.

Koperek pochodzi z rodziny roślin selerowatych. Uprawia się go już niemal na całym świecie. Polacy uwielbiają koperek i chętnie dokładają go do różnych dań. Nie wyobrażamy sobie innego dodatku do rosołu, młodych ziemniaczków bez koperku, czy pysznych deepów do wiosennych sałatek bez niego. I bardzo dobrze! Koperek ma bowiem wiele cennych właściwości, dla których warto włączyć go do menu.

Właściwości kopru:

  • Korzystnie wpływa na układ trawienny.
  • Ma działanie kojące ból.
  • Zmniejsza ryzyko powstawania stanów zapalnych.
  • Łagodzi ból stawów, dlatego jest wskazany w diecie osób cierpiących na reumatoidalne zapalenie stawów.
  • Łagodzi ból brzucha i bóle menstruacyjne.
  • Ma działanie antyoksydacyjne i przeciwbakteryjne.
  • Działa uspokajająco i łagodzi stres.
  • Ma działanie oczyszczające, dlatego coraz częściej stosuje się go także w kosmetyce.

Zobacz także: O tym nie mieliście pojęcia! Pozytywne właściwości truskawek

Koperek – przepisy: zupa koperkowa

Zupa koperkowa to najprostszy sposób na zastosowanie koperku w kuchni. W dodatku jest banalna w przygotowaniu!

Składniki:

  • 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 4 ziemniaki
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka w korzeniu
  • Pęczek koperku
  • 250 ml śmietany do zup 30%

Sposób przygotowania:

Na początku gotujemy oczywiście bulion z dodatkiem podprażonej cebulki. Do tego dodajemy jeszcze obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, marchewkę oraz korzeń pietruszki. Wszystko gotujemy razem około 15 minut. Następnie wsypujemy koperek i gotujemy jeszcze około 5 minut.

Odlewamy odrobinę bulionu do osobnego garnuszka i zaprawiamy śmietaną, dodając ją stopniowo po łyżce i energicznie mieszając. Całość przelewamy do garnka z zupa i mieszamy. Doprawiamy do smaku i czekamy, aż zupa się zagotuje.

Zobacz także: Zupa szparagowa z koperkiem. Samo zdrowie!

Koperek – przepisy: pulpety w sosie koperkowym

Sos koperkowy to idealny dodatek do dań i sałatek. Można go wykonać w banalny sposób i zastosować jako bazę do naszego obiadu. Podpowiadamy wam prosty przepis na pulpety w sosie koperkowym, którymi zachwycisz całą rodzinę.

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego z szynki wieprzowej
  • 1 bułka pszenna
  • 1 jajko
  • Pęczek koperku
  • 250 ml śmietany 30%
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • Przyprawy: sól, pieprz, kurkuma, gałka muszkatołowa

Sposób przygotowania:

Bułkę zalewamy wodą, żeby zmiękła. Mięso mielone łączymy z mokrą bułką, jajkiem i wszystkimi przyprawami. Następnie z tak przygotowanego mięsa formujemy pulpeciki.

Pulpety wrzucamy na rozgrzany olej i obsmażamy z obu stron. Przekładamy je do garnuszka. Na patelnię wlewamy natomiast 250 ml śmietanki 30% i 2 łyżki śmietany 18%. Gotuj, aż sos odrobinę się zredukuje. Gotowym zalewamy pulpety i na końcu wsypujemy posiekany koperek. Doprawiamy do smaku i gotujemy razem jeszcze około 5 minut.

Zobacz także: Polędwica w sosie koperkowym. Przepis na pyszne danie obiadowe

Koperek – przepisy: kurczak w sosie koperkowym

Kurczak w sosie koperkowym to klasyczny przepis w polskiej kuchni, który chętnie wykorzystujemy jako pomysł na obiad. Nie wiesz, jak go przygotować? Podpowiadamy!

Składniki:

  • 400 g piersi z kurczaka
  • 250 ml śmietanki 30%
  • Pęczek koperku
  • 5 ząbków czosnku
  • Przyprawy: sól, pieprz, kurkuma, papryka słodka i ostra

Sposób przygotowania:

Pierś z kurczaka kroimy w kostkę i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju z dodatkiem przypraw. Gdy już mięso będzie zarumienione, wsypujemy do niego posiekany koperek i wyciskamy wszystkie ząbki czosnku. Do tego stopniowo wlewamy śmietanę i energicznie mieszamy. Gdy już wszystkie składniki się połączą, przyprawiamy sos do smaku i wszystko razem dusimy około 5 minut.

Kurczak w sosie koperkowym idealnie będzie pasował z dodatkiem domowych kopytek, klusek śląskich lub makaronu.

Zobacz także: Zapiekanka makaronowa z kurczakiem na 3 różne sposoby. Którą z nich wybierzesz?

Koperek – przepisy: ryba w sosie koperkowym

Ryba w sosie koperkowym to samo zdrowie i… połączenie idealne! Niezależnie od tego, po jaki rodzaj ryby chcesz sięgnąć, ten sos będzie pasował doskonale. My uważamy, że absolutnie mistrzowskim daniem jest łosoś w sosie koperkowym i właśnie na niego podpowiemy wam przepis!

Składniki:

  • 200 g fileta z łososia
  • 100 ml bulionu warzywnego
  • 200 ml śmietanki kremówki 30%
  • Pęczek koperku
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra, kurkuma

Sposób przygotowania:

Łososia wykładamy na folię aluminiową. Skrapiamy go sokiem z cytryny i oprószamy odrobinę solą i pieprzem. Zawijamy w folię i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 20 minut.

W tym czasie przyrządzamy sos koperkowy. Do gorącego buliony wlewamy kremówkę, cały czas energicznie mieszając. Do tego wsypujemy posiekany koperek, wyciśnięty przez praskę czosnek i doprawiamy do smaku. Wszystko razem dusimy około 5 minut.

Tak przygotowanym sosem polewamy upieczonego łososia. Najlepiej smakuje z dodatkiem pieczonych ziemniaczków.

Zobacz także: Ryba po grecku nie ma nic wspólnego z Grecją! Oto prosty przepis na to tradycyjne polskie danie

Ile krajów na świecie, tyle tradycyjnych pysznych potraw. Czy jesteś w stanie odgadnąć, do którego kraju przypisana jest dana potrawa?

Rozwiąż quiz

Czy odgadniesz z jakiego kraju pochodzi to danie? Tylko 1 na 10 osób zdobywa komplet punktów!

sushi
Fotografia: shutterstock

1. Z jakiego kraju pochodzi sushi?

Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów