Konina, spaghetti, krab. Później robi się jeszcze bardziej nietypowo. Oto 10 najdziwniejszych smaków lodów na świecie

Emilia Klima 21.09.2017
10 najdziwniejszych smaków lodów
Fotografia: pexels.com

Skusisz się?

Każdy ma swój ulubiony smak lodów. Jedni lubią te podstawowe, np. czekoladowe, a inni wolą o smaku mięty czy caffè latte. Są też koneserzy lodów, którzy za każdym razem próbują nowego smaku. Czy jednak będą na tyle odważni, żeby spróbować tych smaków? Prezentujemy listę tych najbardziej nietypowych.

Wasabi

Mistrzami tworzenia najdziwniejszych smaków lodów są Japończycy. Z resztą naród ten słynie z olbrzymiej kreatywności. Lody o smaku japońskiego chrzanu zapewne najlepiej smakują jako deser po sushi.

Ziemniak

Nasz polski ziemniak nie ma sobie równych. Jednak to nie Polacy wymyślili ten smak lodów. Firma Aunt Bessie’s do rożka na lody włożyła gałkę ziemniaków z posypką groszkową i polewą tłuszczową.

Kandyzowany bekon

Obecnie kucharze przekraczają granice smaków. Stąd połączenie bekonu z brązowym cukrem przestaje kogokolwiek dziwić. Mieszanka kandyzowanego bekonu z rumem może być ciekawym smakiem lodów.

Konina

Zostańmy zatem przy mięsie. Lody waniliowe z dodatkiem koniny są kolejnym pomysłem Japończyków. Ciekawe, czy przypadnie do gustu mięsożercom.

Piwo

Coś dla fanów chmielowego trunku, których nie jest mało. Z piwa powstaje coraz więcej rzeczy. Dlaczego więc nie zrobić z niego lodów? Ich smak zależy od użytego do ich przyrządzenia piwa. Smakosze najbardziej lubią połączenie Guinessa z czekoladą. Najbardziej rozpowszechnione są w Niemczech, podczas Oktoberfest, jednak cieszą się też dużą popularnością w innych krajach.

Marchewkowe curry

Tym razem coś mniej wymyślnego. Z marchewki tworzy się ciasta, można więc też lody. W tej wersji są idealne dla miłośników pikantnego jedzenia. Słodko-ostry smak idealnie wpasuje się w ich kubki smakowe.

Czarny sezam

To dopiero zjawiskowe lody. Nie dość, że sezamowe, to jeszcze czarne. Próbowaliście kiedyś takiej kombinacji?

Krab

Skoro mogą być lody o smaku mięsa, ryba też będzie pasowała. Niektóre owoce morza są słodkawe, więc idealnie wpasowują się w deserową kompozycję. Oprócz kraba znajdziemy też lody o smaku ośmiornicy, a nawet popularnej w Wielkiej Brytanii ryby z frytkami.

Czereśnia i szpik kostny

Na pomysł ich przyrządzenia wpadli właściciele lodziarni w Portland. Zdecydowali się wykorzystać szpik kostny, do którego dodali czereśnie, anyż, nasiona kopru włoskiego i hikorię.

Spaghetti

Na koniec to, co Włosi lubią najbardziej. Lody o smaku spaghetti zaspokoją kubki smakowe tych, którzy nie przepadają za deserami.

Miłośnik lodów
Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów