Konfitura wiśniowa - koniecznie sprawdź, jak ją zrobić

Sylwia Bagińska 31.05.2019 AKTUALIZACJA: 30.01.2020
Na drewnianym stole leżą wiśnie.
Fotografia: Shutterstock

Konfitura z wiśni uwielbiana jest przez wiele osób. Tym przysmakiem możemy zajadać się cały rok. Jest to świetny dodatek do kanapek, bułeczek i wielu dań. Koniecznie sprawdź nasze przepisy na konfiturę wiśniową!

Aby przygotować tradycyjną konfiturę z wiśni potrzebujesz tylko cukru, wiśni i trochę wolnego czasu. Przepis nie jest trudny, ani mocno czasochłonny! Wykonasz go bez większych zdolności kulinarnych. Tym przysmakiem można zajadać się cały rok. Jest świetnym dodatkiem do naleśników, bułek, czy też chleba. Konfitury można także użyć wtedy, kiedy mamy ochotę na pyszny deser, np. czekoladowe ciasto z wiśniami. Podpowiadamy, jak krok po kroku przygotować konfiturę z wiśni!  

Zobacz także: Koniecznie wypróbuj nasze przepisy na tartę z wiśniami! 

Tradycyjny przepis na konfiturę z wiśni bez pasteryzacji

Wykonanie konfitury wiśniowej z tego przepisu jest bardzo proste. Potrzebujesz tylko dwóch składników! Nie obciąży to na pewno twojego budżetu domowego. Koniecznie wypróbuj go już dziś!

Składniki:

  • Wiśnie (jeden kilogram),
  • Cukier (jeden kilogram, możesz dodać mniej, wtedy twoja konfitura będzie w wersji niskosłodzonej).

Przygotowanie:

Najpierw należy dokładnie umyć wiśnie, a następnie usunąć z nich pestki. Możesz użyć do tego specjalnego urządzenia (drylownicy), pójdzie ci to znacznie szybciej.

Gotowe już wiśnie należy wrzucić do szerokiego garnka. Nie używaj do tego małych garnków (owoce będą leżały wtedy na sobie). Im więcej wiśni dotyka dna garnka, tym lepiej.

Wiśnie gotujemy na wolnym ogniu. Czekamy aż owoce puszą sok – możemy go odlać i przelać do betel (mamy wtedy gotowy kompot z wiśni) lub poczekać aż odparuje. Po upływie około 90 minut dodajemy cukier i gotujemy dalej ciągle mieszając.

Kiedy  twoja konfitura zgęstnieje, możesz zdjąć garnek z palnika. Gorąca konfiturę przekładamy do wcześniej oczyszczonych i odparzonych słoików (możesz to zrobić za pomocą wrzątku lub wsadzić słoiki do piekarnika). Ostatni krok to szczelne zamknięcie. Ostudzone słoiki możemy zanieść do spiżarni lub piwnicy (powinno to być miejsce z ograniczonym dostępem do słońca).

Przepis na konfiturę z wiśni z dodatkiem cytryny

Ten przepis wymaga pasteryzacji słoików. Jednak nie jest on zbytnio czasochłonny i skomplikowany.

Składniki:

  • Wiśnie (jeden kilogram),
  • Cukier (jeden kilogram),
  • Jedna cytryna.

Przygotowanie:

Pierwszym krokiem jest dokładne umycie wiśni, a następnie ich wydrylowanie. Jeśli przy tej czynności owoce puszą sok, najlepiej jeśli go odciśniesz.

Sok z wiśni z cukrem. Gdy będzie on gorący, dodaj wiśnie. Całość należy smażyć na wolnym ogniu przez 20 minut, a następnie odstawić.

Na drugi dzień dodajemy sok z cytryny i znów smażymy na wolnym ogniu przez około 20 minut. Gdy konfitura będzie już gęsta wkładamy ją do suchych i odparzonych słoików. Na koniec należy szczelnie zakręcić i pasteryzować przez około 15 minut.

Wiśnie: właściwości zdrowotne

Wiśnie są cennym źródłem wielu witamin, soli mineralnych, przeciwutleniaczy i innych składników odżywczych. Te owoce od wielu lat stosowane są w medycynie naturalnej. Ich spożywanie polecane przy wielu chorobach i dolegliwościach.

Wiśnie polecane są także osobo na diecie, aż w 80 % składają się z wody. Pozostałe 20% to potrzebne do prawidłowego funkcjonowania organizmu witaminy, minerały i inne cenne składniki odżywcze. Dodatkowo wiśnie mają bardzo niski indeks glikemiczny.

Witaminy i minerały, które znajdziemy w wiśniach to między innymi:

  • Witamina A,
  • Witamina C,
  • Witamina E,
  • Witamina K,
  • Tiamina,
  • Ryboflawina,
  • Niacyna,
  • Kwas foliowy,
  • Witamina B6,
  • Cynk,
  • Magnez,
  • Wapń,
  • Żelazo,
  • Fosfor,
  • Sód,
  • Potas.

Zobacz także: Koniecznie sprawdź najlepsze przepisy na przetwory z wiśni

Rozwiąż quiz

Pytamy o dania z ziemniaków. Prawdziwi ziemniakożercy powinni zdobyć komplet punktów

Dania z ziemniaków
Fotografia: Shutterstock

1. Czy na poniższym zdjęciu widzimy frytki z batatów?

Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów