Konfitura z winogron na 4 sposoby. Musisz je wypróbować!

Julita Buczek 06.06.2018 AKTUALIZACJA: 30.01.2020
konfitura z winogron
Fotografia: Fotografia

Konfitura z winogron to tego typu deser, który zrobicie w mgnienia oku. Będzie smacznym i zdrowym dodatkiem zarówno do ciemnego, jak i jasnego pieczywa!

Winogrona to cenne owoce, mają pozytywny wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu, dlatego warto dodać je do swojej diety. Zawarte w nich witaminy i minerały z pewnością pomogą w poprawie naszego ogólnego stanu zdrowia. Białe odmiany winogron wspomagają procesy trawienia, a także mogą działać na organizm odtruwająco. Zielone winogrona mogą być korzystniejsze w diecie osób ze skłonnościami do kamicy ze względu na niższą w porównaniu do czerwonych zawartość szczawianów.

Zobacz też: 4 przepisy na odżywczy sok z winogron! Pomysły godne wypróbowania

Najbardziej popularną odmianą białych winogron jest Thompson charakteryzujący się słodkimi, soczystymi owocami. To właśnie z tej odmiany wytwarzane są popularne rodzynki sułtańskie.

Konfitura z winogron

Klasyczna konfitura z winogron to świetny dodatek do ciemnego chleba, drożdżowego ciasta lub herbaty.

Składniki:

  • 1 kg winogron
  • 1 kg cukru
  • 1 płaska łyżeczka kwasku cytrynowego
  • kieliszek spirytusu
  • kawałek strączka wanilii

Przygotowanie:

  1. Z owoców usunąć pestki. Winogrona działkowe wystarczy po prostu przetrzeć przez sitko. W ten sposób można pozbyć się nie tylko pestek, ale także twardych skórek.
  2. Winogrona przełożyć do garnka, zasypać cukrem, przykryć ściereczką i odstawić na około dwie godziny.
  3. Dodać szklankę wody i smażyć na średnim ogniu 30 minut.
  4. Po tym czasie zwiększyć ogień i smażyć, aż owoce staną się szkliste, a syrop gęsty.
  5. W czasie smażenia mieszać i zbierać pianę.
  6. Na koniec dodać kwasek cytrynowy i wanilię. Smażyć jeszcze 5 minut.
  7. Zdjąć z ognia i odstawić do następnego dnia.
  8. Zimną konfiturę przełożyć do słoików, zalać każdy łyżeczką spirytusu i szczelnie zamknąć.

Zobacz też: Jak zrobić wino z winogron? Wypróbuj sprawdzony przepis!

Konfitura z winogron i cytryną

Składniki:

  • 1 kg ciemnych winogron
  • 4 łyżki miodu
  • 1 cytryna

Przygotowanie:

  1. Winogrona oberwać z gałązek, umyć, osuszyć. Każdą kulkę przekroić na 4, usunąć pestki, wrzucić do rondla. Postawić na dużym ogniu, dodać miód i zagotować.
  2. Smażyć na małym ogniu często mieszając aż troszkę odparuje. Cytrynę umyć, przekroić i wycisnąć sok. Dodać cały do dżemu. Zamieszać i wystudzić.
  3. Na drugi dzień smażyć aż zgęstnieje. Gorącą masę nałożyć do wyparzonych słoiczków, zakręcić i odwrócić do góry dnem do wystudzenia. Przechowywać w chłodnym miejscu, np. piwnicy.

Konfitura z winogron i imbiru

Dodając imbir, sprawisz, że konfitura będzie jeszcze smaczniejsza! Poza tym imbir ma wiele składników odżywczych, które pozytywnie wpływają na organizm.

Składniki:

  • 5 szklanek ciemnych winogron
  • 3 szklanki cukru
  • 50 g świeżego imbiru

Przygotowanie:

  1. Umyte winogrona przekładamy do garnka. Dodajemy cukier. Imbir obieramy, drobno siekamy i dodajemy do dżemu.
  2. Garnek stawiamy na małym ogniu i doprowadzamy jego zawartość do wrzenia, od czasu do czasu mieszając. Gdy cukier się rozpuści, gotujemy całość jeszcze 10 minut, aż owoce zaczną się rozpadać.
  3. Rozgotowane owoce przecieramy przez sito, starając się wycisnąć jak największą ilość dżemu.
  4. Owocowy przecier przekładamy z powrotem do garnka i gotujemy około 30 minut, aż do uzyskania gęstej konsystencji.
  5. Gotowy dżem przekładamy do wyparzonych słoiczków.

Zobacz też:  Dżem z winogron na 3 sposoby. Wypróbujcie nasze propozycje!

Konfitura z winogron i gruszek

Składniki:

  • 2 kg ogrodowych winogron
  • 1 kg gruszek
  • 1 kg cukru
  • 100g gorzkiej czekolady

Przygotowanie:

  1. Winogrona myjemy i przekładamy do dużego garnka. Zgniatamy delikatnie, aby puściły sok. Wstawiamy na gaz i zagotowujemy. Gdy będą całkiem rozgotowane, przecieramy całość przez sito, pozbywając się skórek i pestek.
  2. Przecier z winogron wstawiamy ponownie na gaz i dodajemy do niego pokrojone w kawałki lub starte na tarce gruszki. Gdy gruszki zmiękną,  dodajemy cukier.
  3. Konfiturę często mieszamy do czasu, aż osiągnie odpowiednią konsystencję. Na koniec  zdejmujemy konfiturę z ognia i dodajemy pokruszoną czekoladę.
  4. Mieszamy, aż czekolada się rozpuści i połączy z owocami. Gotową konfiturę przekładamy do wyparzonych słoiczków i pasteryzujemy ok.15 minut.

Bądź na bieżąco. Polub fanpage Chillizet na Facebooku!

Zobaczcie w poniższej galerii, jakie produkty wpływają na wygląd naszej cery:

Autor: Julita Buczek

Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów