Konfitura z czarnej porzeczki jest pyszna i zdrowa. Jak ją zrobić?

Sylwia Bagińska 10.06.2019 AKTUALIZACJA: 29.01.2020
Na stole leży słoik z konfiturą z czarnej porzeczki.
Fotografia: Shutterstock

Konfitura z czarnej porzeczki to rodzaj deseru, który zrobicie bardzo szybko! Wykonanie tego typu słodkich przekąsek nie jest czasochłonne. Nie potrzebujesz do tego także dużego budżetu. Koniecznie sprawdź, jak zrobić konfiturę z czarnej porzeczki.

Czarne porzeczki to owoce, które są cennym źródłem wielu witamin, owoców, a także ważnych składników odżywczych. Warto sięgać po te owoce, aby poprawić swój stan zdrowia. Wykonanie konfitury z czarnych porzeczek nie jest trudne. Przepisy na ten pyszny przysmak nie wymagają specjalnych, zaawansowanych zdolności kulinarnych. Do przygotowania konfitury porzeczkowej nie potrzebujesz także dużego budżetu. Zachęcamy, abyś już dziś wypróbował nasze przepisy na konfiturę z czarnej porzeczki.

Konfitura z czarnej porzeczki: przepis tradycyjny

Składniki, których potrzebujesz:

  • Czarna porzeczka (jeden kilogram),
  • Cukier (jeden kilogram),
  • Woda (dwie szklanki).

Przygotowanie:

Na początku należy usunąć szczypułki z czarnej porzeczki i dokładnie oczyścić owoce.

Kolejny krok do przygotowanie syropu z cukru i wody – gdy będzie on gorący, dodajemy porzeczki i zostawiamy do ostygnięcia.

Porzeczki razem z syropem gotujemy aż trzy razy (koniecznie z kilkugodzinnym odstępem). Konfiturę musimy doprowadzić do wrzenia, a następnie szybko zdjąć ją z ognia – gdy tego szybko nie zrobimy, czarne porzeczki stracą sok i w rezultacie będą bardzo twarde. Pamiętaj także o tym, aby zdjąć pianę, która powstanie.

Gorącą konfiturę wlewamy do wcześniej odparzonych słoików i szczelnie zamykamy. Przetwory odwracamy denkiem do góry. Gdy całość ostygnie, słoiki przenosimy w miejsca z ograniczonym dostępem do słońca.

Konfitura z czarnej porzeczki niskosłodzona: przepis

Warto sięgać cały rok po przetwory z czarnej porzeczki. Są to bardzo zdrowie owoce, bogate w wiele witamin oraz minerałów.

Składniki, których potrzebujesz:

  • Czarne porzeczki (około kilogram),
  • Cukier (300 gram).

Przygotowanie:

Pierwszy krok to dokładne umycie oraz przebranie owoców. Zacznij od usunięcia z nich szczypułek.

Do garnka z głębokim dnem dodaj czarne porzeczki oraz cukier. Gotuj na wolnym ogniu przez około 40 minut. Pod koniec gotowania konfitura powinna wrzeć. Pamiętaj, że w trakcie gotowania należy cały czas mieszać konfiturę drewnianą łyżką.

Całość zostawiamy do ostygnięcia (najlepiej na kilka godzin). Po upływie tego czasu, konfiturę gotujemy raz jeszcze (najlepiej do momentu wrzenia). Wkładamy do wcześniej odparzonych słoików i  mocno zakręcamy słoiki. Odstawiamy je denkiem do góry. Gdy całość ostygnie zanosimy je w miejsce z ograniczonym dostępem do słońca.

Konfitura z czarnej porzeczki: właściwości

Owoce czarnej porzeczki są na całym świecie cenione nie tylko za wyrazisty, pyszny smak, ale także za cenne właściwości zdrowotne.

Czarna porzeczka jest cennym źródłem witaminy C. W 100 gramach tego owocu, znajdziemy aż 260% dziennego zapotrzebowanie na kwas askorbinowy.

Warto wspomnieć, że zarówno czarna porzeczka, jak i inne przetwory (m.in.: dżem z czarnej porzeczki oraz sok z czarnej porzeczki) są od lat wykorzystywane w medycynie naturalnej. Regularne spożywanie tych owoców zaleca się szczególnie przy problemach z układem odpornościowym, reumatyzmie, artretyzmie, nadciśnieniu tętniczym oraz przy wszelkich dolegliwościach ciążowych.

Wiele osób czarną porzeczkę stosuje przy trądziku, a także przy problemie wypadania włosów. Ponadto okładu z tego owocu łagodzą ukąszenia meszek oraz komarów.

Witaminy i minerały, które znajdziemy w owocach czarne porzeczki to między innymi:

  • Cynk,
  • Sód,
  • Fosfor,
  • Magnez,
  • Potas,
  • Żelazo,
  • Wapń,
  • Witamina B6,
  • Niacyna,
  • Ryboflawina,
  • Tiamina,
  • Witamina E,
  • Witamina C,
  • Witamina A.
Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów