Pyszny i zdrowy kompot z truskawek! Poznaj nasz domowy przepis

Katarzyna Leszczyńska 18.05.2020 AKTUALIZACJA: 18.05.2020
Kompot z truskawek w przezroczystej szklance stoi na drewnianym stole
Fotografia: Shutterstock

Kompot z truskawek to pyszny i zdrowy napój. Podpowiadamy przepis na kompot ze świeżych truskawek i kompot z truskawek na zimę do słoików.

Są takie rzeczy i potrawy, które przypominają nam dzieciństwo. Jednym z nich jest smak kompotu z truskawek. Tego typu napój przygotowywały dawniej nasze babcie, a potem mamy. Teraz sami możemy go odtworzyć i to bez dodatku skomplikowanych składników. Przygotowanie kompotu z truskawek jest bowiem banalnie proste, wystarczy odpowiedni przepis. Co ciekawe, kompot z truskawek można przygotować też nieco inaczej i zapasteryzować go w słoikach tak, żeby móc cieszyć się smakiem owocowego kompotu przez całą zimę. Podpowiadamy, jak to zrobić.

Zobacz także: 5 prostych przepisów na kompot z rabarbaru

Truskawki – właściwości

Zanim przejdziemy do przygotowywania kompotu z truskawek, warto zdać sobie sprawę z cennych właściwości tych owoców. Czym tak naprawdę charakteryzują się truskawki?

  • Mają mało kalorii.
  • Przyspieszają metabolizm i korzystnie wpływają na trawienie.
  • Pobudzają pracę jelit.
  • Mają dużą zawartość witaminy C.
  • Zwiększają odporność.
  • Łagodzą ból gardła i chrypę.
  • Mają działanie przeciwnowotworowe.
  • Obniżają poziom szkodliwego cholesterolu.
  • Zapobiegają powstawaniu zakrzepów, zawałowi serca i miażdżycy.
  • Zmniejszają ryzyko pogorszenia i całkowitej utraty wzroku.
  • Korzystnie wpływają na wygląd włosów, paznokci i zębów.
  • Wzmacniają kości.

Zobacz także: Kompot z wiśni to idealny dodatek do niedzielnego obiadu. Podpowiadamy, jak go szybko zrobić

Kompot z truskawek – pyszny i zdrowy przepis

Żeby przygotować kompot z truskawek potrzebujesz niewielu składników. Wystarczy godzina, a będziesz mógł cieszyć się pysznym dodatkiem do obiadu i o wiele zdrowszym niż kupne soki.

Składniki:

  • 1 kg truskawek (najlepiej świeżych, ale poza sezonem mogą być mrożone)
  • Około litra wody
  • 2-3 goździki
  • 250 g cukru

Sposób przygotowania:

1 kg truskawek umyć, usunąć z nich szypułki, a następnie zalać zimną wodą tak ponad truskawki, do ich przykrycia. Gotować na małym ogniu około godziny, aż truskawki się rozgotują. Podczas gotowania dokładamy dwa-trzy goździki. Gdy już kompot będzie gotowy, wsypujemy cukier do smaku, według upodobania.

Można podawać na ciepło lub po ostudzeniu. Najlepiej smakuje mocno schłodzony, zwłaszcza w ciepłe dni, gdy jest sezon na truskawki.

Zobacz także: Zupa owocowa z makaronem to idealna opcja na ciepłe dni. Poznaj prosty przepis

Kompot z truskawek na zimę

Oczywiście powyższy przepis najlepiej sprawdza się w sezonie, gdy są świeże truskawki. Możesz go przyrządzić później także z mrożonych, ale o wiele lepszym wyjściem z sytuacji jest zaopatrzenie się w kompot ze świeżych truskawek na zimę.

Jeżeli natomiast masz ochotę przygotować kompot do słoików na zimę, musisz go wykonać nieco inaczej. Jaka jest receptura? Podpowiadamy!

Nasz przepis jest przygotowany na trzy słoiki o pojemności jednego litra. Możesz oczywiście dowolnie manewrować tymi składnikami tak, żeby dostosować kompot do swojej ilości słoików i ich wielkości.

Składniki na trzy litrowe słoiki:

  • 1 kg truskawek
  • 250 g cukru
  • 2 litry wrzątku

Sposób przygotowania:

Truskawki dokładnie myjemy pod zimną wodą, a następnie usuwamy z nich szypułki.

Słoiki, do których zamierzasz wlać kompot, dokładnie wyparz, łącznie z zakrętkami. Owoce rozłóż po równo do każdego słoika (około 300 g na słoik). Następnie wsyp po równo cukier (około 6 czubatych łyżek na słoik). Do każdego słoika wlej wrzątek tak, żeby zostawić 2 cm wolnej przestrzeni pod zakrętką. Zakręć słoiki, wymieszaj zawartość i odstaw do góry dnem blacie w kuchni.

Zobacz także: Masz ochotę na coś słodkiego? Podpowiadamy 10 sprawdzonych przepisów na szybkie ciasto!

Ile krajów na świecie, tyle tradycyjnych pysznych potraw. Czy jesteś w stanie odgadnąć, do którego kraju przypisana jest dana potrawa?

Rozwiąż quiz

Czy odgadniesz z jakiego kraju pochodzi to danie? Tylko 1 na 10 osób zdobywa komplet punktów!

sushi
Fotografia: shutterstock

1. Z jakiego kraju pochodzi sushi?

Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów