Kompot z dyni na 4 sposoby. Zobacz, jak przygotować ten pyszny napój

Zuzanna Morska 08.10.2020
Kompot z dyni
Fotografia: Shutterstock

Kompot z dyni to świetny pomysł na domowy rozgrzewający napój, który umili nam jesienno-zimowe dni. Przepisy na kompot z dyni są bardzo łatwe, a sam napój aromatyczny i szybki do zrobienia. Jak zrobić kompot z dyni? Co do niego dodać?

Dynia to warzywo, z którego jesienią wyczarowujemy prawdziwe cuda. Można z niej zrobić pyszny obiad, sytą przekąskę, ale też smaczny deser. Leczo z dyni lubi chyba każdy, a z sernik z dyni zaspokoi apetyt nawet największego łasucha.

Z dyni można też przygotować przepyszny napój. Kompot z dyni jest bardzo aromatyczny, rozgrzewający i idealnie pasuje np. do obiadu. Można dorzucić też do niego ciekawe dodatki i w ten sposób go urozmaicić. Jak przygotować kompot z dyni?

Kompot z dyni na 4 sposoby

Kompot z dyni jest pyszny i bardzo aromatyczny. W podstawowej wersji dodajemy do niego trochę soku z cytryny, ale inne przepisy mówią o tym, że możemy kompot z dyni urozmaicić o goździki, ananasa czy jabłko. A jak przygotować tradycyjny kompot z dyni?

1. Tradycyjny kompot z dyni

Składniki:

  • 400 g dyni hokkaido lub muskatowej - już po wydrążeniu pestek i włókien
  • 1 duża cytryna
  • 1 litr wody
  • 3-4 łyżki cukru/cukru trzcinowego/miodu

Przygotowanie:

Z takich proporcji przygotujemy aż 1,5 l kompotu z dyni, który następnie możemy spożywać przez kilka dni jako dodatek do obiadu.

Przygotowanie kompotu z dyni rozpoczynamy od umycia i wydrążenia dyni. Jeżeli wybrałeś dynię hokkaido, nie musisz jej obierać. Kiedy już to zrobisz, kroisz dynię w średniej wielkości kostkę.

Następnie do garnka wlewamy 1 litr wody. Cytrynę myjemy, 1/3 kroimy w plastry, a z pozostałej części wyciskamy do garnka sok z cytryny. Na koniec dodajemy cukier lub miód, jeśli to właśnie nim chcemy posłodzić nasz kompot i plastry cytryny.

Całość doprowadzamy do wrzenia i w tym momencie dodajemy dynię. Czekamy aż woda znów zacznie wrzeć i od tego momentu gotujemy kompot na średnim ogniu ok. 5 minut. Możemy go nakryć przykrywką.

Po tym czasie kompot jest gotowy, a dynię z niego możemy zjeść lub wykorzystać do innego dania.

2. Kompot z dyni z goździkami

Kompot z dyni z goździkami to prawdziwie jesienna wersja napoju z dyni. Taki kompot z dyni można podawać na zimno, ale świetnie też sprawdzi się w wersji gorącej - wówczas nas rozgrzeje.

Jak przygotować kompot z dyni z goździkami? Poniżej przepis na zrobienie sporej ilości napoju.

Składniki:

  • 1/2 dużej dyni hokkaido
  • 5 litrów wody
  • 12-14 goździków
  • 1 szklanka cukru/cukru trzcinowego
  • opcjonalnie: 5 łyżek octu

Przygotowanie:

Dynię myjemy, drążymy, kroimy w średniej wielkości kostkę. Do garnka wlewamy wodę i wkładamy dynię. Całość gotujemy dotąd aż dynia stanie się miękka. W międzyczasie dodajemy cukier i goździki. Kiedy dynia zaczyna mięknąć możemy dodać ocet, który sprawi że zachowa ona zwartość i konsystencję. Później jeszcze trochę gotujemy kompot z dyni.

3. Kompot z dyni i jabłek

Kompot z dyni można urozmaicić także jabłkami! To pyszny i słodki napój, który z pewnością przypadnie do gustu każdemu. Jak go zrobić?

Składniki:

  • 1 kg dyni
  • 1 kg jabłek
  • 3 l wody
  • 5 goździków
  • odrobina korzenia imbiru
  • cukier/cukier trzcinowy - sami musimy ocenić, jak bardzo trzeba dosłodzić kompot
  • cynamon

Przygotowanie:

Dynię myjemy, drążymy i kroimy w kostkę. Z kolei jabłka obieramy ze skóry, usuwamy gniazda i kroimy na niewielkie cząstki. Do garnka wlewamy wodę, umieszczamy w niej owoce, goździki, pokrojony w kosteczkę imbir i szczyptę cynamonu. Całość gotujemy przez 40 minut - dotąd aż dynia zmięknie. Na koniec dodajemy do kompotu z dyni cukru lub innej substancji słodzącej.

4. Kompot z dyni po śląsku

Wiecie, że istnieje coś takiego, jak kompot z dyni po śląsku? Jego prawdziwa nazwa to kompot z bani. Jak zrobić kompot z dyni po śląsku? To nic innego, jak klasyczny kompot z dyni, ale z dodatkiem octu spirytusowego.

Możemy zrobić wg przepisu na kompot z dyni w wersji tradycyjnej, ale podczas umieszczania dyni w garnku z woda, z goździkami, cytryną i cukrem, dodajemy właśnie jeszcze ocet spirytusowy. Całość gotujemy dotąd aż dynia będzie miękka, a następnie przelewamy do słoików i pasteryzujemy.

Zgadniesz, z jakiego kraju pochodzi to danie? Niewiele osób zdobywa komplet punktów!              

Rozwiąż quiz

Czy odgadniesz z jakiego kraju pochodzi to danie? Tylko 1 na 10 osób zdobywa komplet punktów!

sushi
Fotografia: shutterstock

1. Z jakiego kraju pochodzi sushi?

Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów