Wiesz, jak przygotować kompot z czereśni? Podajemy sprawdzone przepisy!

Sylwia Bagińska 28.05.2019 AKTUALIZACJA: 29.01.2020
Na talerzu leżą czereśnie
Fotografia: Shutterstock

Kompot z czereśni przypomina nam czasy beztroskiego dzieciństwa, kiedy to babcia lub mama podawała nam schłodzony napój do obiadu. Jeśli tęsknisz za tymi smakami, koniecznie wypróbuj sprawdzony przepis na kompot z czereśni!

Przygotowanie kompotu z czereśni nie jest skomplikowanie. Ten dość prosty przepis wykona prawie każda gospodyni domowa i nie zajmie jej to zbyt dużo czasu! Czereśniowy napój idealnie pasuje do domowych obiadów. Można także się nim orzeźwić w upalne dni, gdy dodamy do niego kostki lodu i kilka listków mięty. Sprawdź, jak przygotować kompot z czereśni, który uwielbiany jest nie tylko przez dzieci, ale także dorosłych!

Zobacz także: Gruszki w occie. Wypróbuj sprawdzone przepisy!

Jak zrobić kompot z czereśni? Tradycyjny przepis bez drylowania czereśni

Składniki:

  • Czereśnie,
  • Woda,
  • Cukier.

Przygotowanie:

Zanim rozpoczniemy gotować kompot z czereśni, należy wcześniej dokładnie umyć słoiki, a następnie je odparzyć (możesz włożyć je do piekarnika, a następnie go nagrzać lub zalać wrzątkiem). Następnie należy dokładnie umyć czereśnie, odsączyć i usunąć ogonki. Po wykonaniu tych czynności włóż czereśnie do słoika (powinny zajmować maksymalnie ¾ słoika).

Kolejnym krokiem jest przygotowanie zalewy. Do garnka wlewamy wodę i wsypujemy cukier w proporcji 2 do 1 (do 200 ml wody dodajemy 100 gram cukru). Gorący syrop przelewamy do słoików z czereśniami i mocno je zakręcamy.

Ostatnią czynnością, którą należy wykonać jest pasteryzacja. Robimy to przez 20 minut od momentu zagotowania się wody. Po ostudzeniu przetworów, należy przenieść je w miejsce z ograniczonym dostępem światła.

Przepis na kompot z czereśni z dodatkiem cytryny

Składniki:

  • Czereśnie (około kilogram),
  • Cukier (około pół szklanki),
  • Sok z połówki cytryny.

Przygotowanie:

Pierwszą czynnością, którą należy zrobić to dokładnie oczyszczenie czereśni, a następnie pozbycie się ich ogonków. Kolejnym dość czasochłonnym zadaniem jest wydrylowanie owoców (zaleca się, aby użył do tego specjalnej maszynki).

Następnie do garnka wlewamy litr wody i dodaje oczyszczone i wydrylowane już czereśnie. Całość doprowadzamy do wrzenia. Zalewa z czereśniami powinna być gotowana przez 30 minut.

W trakcie gotowania należy posłodzić cukier. Pamiętaj, aby nie wrzucać całego cukru na raz. Może się okazać, że podana ilość cukru w przepisie, jest za duża, jak na twoje upodobania smakowe. Lepiej to regulować. W końcu zawsze można coś dosłodzić. Dla osób, które chcą, aby kompot był zdrowszy, mogą zamiast cukru użyć specjalnego słodzika.

Jeśli chcemy aby nasz kompot z czereśni miał orzeźwiający smak, dodajemy sok z połówki cytryny.

Gorący kompot razem z czereśniami możemy przelać do wcześniej umytego i odparzonego słoika i następnie go pasteryzować przez 20 minut lub ostudzić i zacząć go spożywać.

Kompot z czereśni: właściwości

Czereśnie, podobnie jak arbuz, aż w 80 procentach składają się w wody. Jednak te owoce są bogatym  cennym źródłem wielu witamin i soli mineralnych. Po te smaczne i zdrowe owoce należy sięgać jak najczęściej.

Właściwości prozdrowotne czereśni to między innymi:

  • Witamina A,
  • Witamina C,
  • Witamina E,
  • Witamina K,
  • Witamina B6,
  • Niacyna,
  • Tiamina,
  • Ryboflawina,
  • Kwas foliowy,
  • Cynk,
  • Potas,
  • Wapń,
  • Fosfor,
  • Magnez,
  • Żelazo.

Zobacz także: Jak ugotować brokuł, żeby nie stracił cennych składników odżywczych?

Po te produkty sięgaj jak najczęściej!

Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów