Walentynki idealne? TOP 5 przepisów na romantyczną kolację

Katarzyna Leszczyńska 20.01.2020 AKTUALIZACJA: 11.02.2020
Romantyczna kolacja jako niespodzianka walentynkowa dla ukochanej
Fotografia: Shutterstock

Nie bez powodu mówi się: przez żołądek do serca. Jeżeli chcesz sprawić radość drugiej połówce, przygotuj romantyczną kolację. Oto 5 przepisów, które skradną serce każdego. Od przystawki aż po deser.

Walentynki to święto zakochanych. Mówi się, że ludzie, którzy posiadają swoje drugie połówki, powinni celebrować każdy dzień. Nie sposób się z tym nie zgodzić. Jest to jednak idealna okazja ku temu, żeby sprawić drugiej połówce przyjemność. Kolacja walentynkowa może być doskonałym sposobem na to, żebyście oboje spędzili miły wieczór. Podpowiadamy, jak przygotować taką kolację. Jak zadbać o miłą atmosferę i przede wszystkim – top 5 przepisów na romantyczną kolację. A wśród nich prawdziwe afrodyzjaki i nie tylko.

Zobacz także: Walentynki – dzień celebrowania miłości. Jak obchodzić to święto?                                     

Kolacja walentynkowa – jak stworzyć romantyczną atmosferę?

Przez żołądek do serca, jak brzmi staropolskie przysłowie. Zanim jednak podpowiemy, jakie przepisy zachwycą twoją drugą połówkę, musicie wiedzieć, że sama potrawa to nie wszystko. Podczas romantycznej kolacji najlepiej zaspokoić wszystkie zmysły partnera, nie tylko smakowe.

Podstawą jest skupienie się na drugiej połówce. W związku z tym koniecznie odłóżcie na bok telefony i wyłączcie się na ten jeden wieczór, skupiając wyłącznie na swojej obecności. Doskonale do tego sprawdzą się świeczki, które nadadzą romantycznej atmosfery. Pamiętaj tylko, żeby najpierw przyciemnić światło, co wyostrzy zmysły. Ważna jest także delikatna, subtelna muzyka, płynąca z głośników.

Ważny jest także odpowiedni zapach. Piękne opary dopływające z kuchni to jedno, ale warto rozpylić w mieszkaniu ulubione perfumy, zapalić delikatne kadzidełko lub po prostu świeczkę zapachową. Pamiętaj tylko, żeby nie był to mdlący zapach, a jakiś subtelny, orzeźwiający, np. owocowy, który sprawi, że nastrój będzie o wiele przyjemniejszy.

Zadbaj też o odpowiednie wino. Dobrze dobrane będzie naturalnym afrodyzjakiem, który zdecydowanie umili atmosferę.

Zobacz także: Zdobądź serce sympatii pięknym i śmiesznym wierszykiem na walentynki

Kolacja walentynkowa – top 5 przepisów na romantyczną kolację

Gdy już zadbasz o odpowiednią otoczkę, możesz skupić się na doborze menu. W tym przypadku warto postawić na afrodyzjaki, które podwyższają poziom libido i sprawią, że ten wieczór spędzicie w… sypialni.

Najpopularniejsze afrodyzjaki to: wino, czekolada, kardamon, goździki, wanilia, seler, trufla, truskawki, szparagi, migdały, banany, figi, sezam oraz ostrygi i krewetki.

Jakie przepisy sprawdzą się najlepiej na romantyczną kolację?

Caviche z łososiem

Caviche to surowa ryba, zazwyczaj marynowana w sosie z cytrusów. Doskonale sprawdzi się jako przekąska na randkę.

Składniki na caviche dla 2 osób:

  • 150 g filetu z łososia bez skóry
  • 1 awokado
  • 1 ogórek zielony
  • 0,5 łyżeczki sezamu
  • 1 cebula
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • 0,5 papryczki chilli
  • 1 łyżeczka świeżej kolendry
  • 1 łyżka soku z limonki
  • 100 g parmezanu
  • Oliwa z oliwek
  • Sól, pieprz
  • Papier do pieczenia

Sposób przygotowania:

Na początku przygotowujemy sos. Papryczkę chilli i kolendrę siekamy i mieszamy z sokiem z cytryny i odrobiną oliwy z oliwek. Przyprawiamy solą i pieprzem i mieszamy.

Łososia obieramy ze skóry (jeżeli jest na filecie). Kroimy go w kostkę i mieszamy z przygotowanym wcześniej sosem. Odstawiamy na około 20 minut, aż się zamarynuje.

W tym czasie przygotowujemy serowe miseczki. Ser ścieramy na tarce. Z papieru do pieczenia wycinamy niewielkie kwadraty i kładziemy je na rozgrzanej patelni. Na wierzch wsypujemy ser. Gdy się roztopi, ściągamy papier z patelni i odkładamy na odwróconą do góry dnem szklankę. Poczekaj, aż ser wystygnie i stwardnieje. Wtedy powinny przyjąć kształt miseczki.

Pomidorki kroimy w drobną kostkę i mieszamy z zamarynowanym łososiem. Takim farszem wypełniamy miseczki z parmezany. Całość można jeszcze posypać kolendrą.

Zobacz także: Łosoś z grilla – poznaj smaczne i proste przepisy na jego przygotowanie!

Tagliatelle z truflami i parmezanem

Trufle to pyszny afrodyzjak, który doskonale pasuje do parmezanu. Uwielbiamy taki sos!

Składniki na tagliatelle z truflami dla 2 osób:

  • 200 g makaronu tagliatelle
  • 20 g czarnych trufli (najlepiej zmielone)
  • 100 ml śmietany 18%
  • Parmezan
  • Łyżka masła
  • Sól, pieprz, oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:

Makaron gotujemy al dente. Na patelni rozgrzewamy masło. Następnie wylewamy na nią stopniowo śmietanę, powoli, cały czas mieszając. Gdy się zagotuje, dodajemy trufle (jeśli nie są zmielone, dokładnie je posiekaj). Gotujemy około 5 minut.

Makaron odcedzamy i dodajemy do sosu. Smażymy do momentu, aż wszystkie składniki dobrze się zmieszają. Na końcu wykładamy na talerze i posypujemy parmezanem. Prosto, szybko i smacznie!

Zobacz także: Spaghetti carbonara klasyczne, czy ze śmietaną? Wybierz swój smak!

Quiche z łososiem i szparagami

Quiche wymaga nieco pracy, jednak zdecydowanie zrobi wrażenie na twojej drugiej połówce.

Składniki na quiche dla 4 osób:

  • 250 g mąki
  • 150 g zimnego masła
  • 1 łyżeczka soli
  • Szczypta cukru
  • 4 jajka
  • 1 łyżka zimnego mleka
  • Filet z łososia
  • Pęczek szparagów zielonych
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • 250 ml śmietany 18%
  • Przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • Masło do posmarowania blachy, odrobina bułki tartej, papier do pieczenia oraz fasola do obciążenia

Sposób przygotowania:

Na początek przygotowujemy kruche ciasto. Do mąki wrzucamy pokrojone w kostkę masło. Do tego dodajemy jedno jajko, łyżeczkę soli, cukier i zagniatamy. Gdy będzie gotowe, wlewamy mleko i nadal wyrabiamy ciasto. Gotową kulkę (bez grudek), zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do lodówki na około 2 godziny.

W tym czasie możesz przygotować atmosferę w pokoju i farsz do quiche. Filet z łososia kroimy w kostkę. Ze szparagów wycinamy zdrewniałe końce i wrzucamy je na wrzącą wodą, którą wcześniej solimy. Gotujemy około 3 minut. Po odcedzeniu płuczemy je zimną wodą.

Zobacz także: Quiche czyli tradycja w kuchni francuskiej. Czym się różni od tarty i jak ją zrobić?

Śmietanę mieszamy z pozostałymi jajkami, dodajemy sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Wszystko razem mieszamy.

Schłodzone ciasto wykładamy na formę do tarty, którą wcześniej smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą (można też wyłożyć papierem do pieczenia, ale istnieje ryzyko, że ciasto się przyklei). Rozkładamy dokładnie, zaginając także rogi do góry. Całe ciasto nakłuwamy widelcem, żeby dochodziło powietrze podczas pieczenia. Na wierzch kładziemy papier do pieczenia i wykładamy wszystko fasolą (dzięki temu ciasto nie wyrośnie). Pieczemy około 20 minut w 190 stopniach.

Gdy wyjmiemy ciasto z piekarnika, zdejmujemy papier z fasolą (możesz wykorzystać ją potem np. do przygotowania fasolki po bretońsku) i wykładamy składniki (łososia, szparagi i przekrojone na pół pomidorki). Na całość równo wylewamy masę śmietanowo-jajeczną. Zapiekamy w piekarniku jeszcze około 15 minut (do czasu, aż zetnie się masa).

Zobacz także: Krem ze szparagów. Jak przyrządzić zupę z najpopularniejszych afrodyzjaków?

Makaron z krewetkami

Makaron z krewetkami to zawsze elegancka i romantyczna opcja na kolację. I nie tak trudna w wykonaniu, jak mogłoby się wydawać.

Składniki dla 2 osób:

  • 200 g makaronu (tagliatelle lub papardelle)
  • 200 g krewetek
  • 200 g pomidorków koktajlowych
  • 50 ml białego wina
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mała papryczka chilli
  • Natka pietruszki
  • Sól, pieprz, oliwa z oliwek

Oliwę z oliwek rozgrzewamy na patelni. Następnie wrzucamy na nią posiekany czosnek i papryczkę chilli. Gdy się przyrumienią, dodajemy krewerki oraz pokrojone na pół pomidorki. Smażymy 3 minuty. Następnie wlewamy białe wino i gotujemy do momentu, aż wyparuje.

Makaron gotujemy al dente. Odcedzamy go i dodajemy do krewetek, gdy już wino odparuje. Tak przygotowane danie wykładamy na talerze i posypujemy posiekaną pietruszką.

Zobacz także: 2 proste przepisy na makaron z kurkami. Dlaczego warto włączyć je do swojej diety?

Suflet czekoladowy

Na ostatni przepis… deser! Słodkości bowiem to doskonały sposób na to, żeby rozkochać w sobie drugą osobę. Zwłaszcza, gdy deser zawiera jeden z najpopularniejszych afrodyzjaków na świecie – czekoladę. Suflet czekoladowy to opcja idealna, choć nie jest tak prosty w przygotowaniu, jak mogłoby się wydawać.

Składniki na 2 suflety:

  • 70 g gorzkiej czekolady
  • 50 ml śmietanki kremówki 30%
  • 1 łyżka cukru
  • 2 jajka
  • Łyżeczka rumu lub olejku arachidowego
  • Szczypta soli
  • Odrobina masła i bułki tartej do posmarowania foremek.

Sposób przygotowania:

Kokilki o pojemności ok. 180 ml, smarujemy dokładnie masłem i posypujemy bułką tartą. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni na termoobiegu.

Zobacz także: 3 proste przepisy na ciasto z cukinii. Wybierzesz z czekoladą, czy orzechami i cynamonem?

Kremówkę z cukrem i rumem gotujemy. Zdejmujemy z palnika, wsypujemy czekoladę i odstawiamy na 2 minuty. Następnie dokładnie mieszamy, aż czekolada się rozpuści. Studzimy do letniej temperatury.

Następnie oddzielamy białka od żółtek. Żółtka dodajemy do czekolady i mieszamy. Białka ubijamy natomiast z solą, aż uzyskamy sztywną konsystencję. Następnie stopniowo przekładamy je do masy czekoladowej, cały czas mieszając. W tym czasie powinny się tworzyć pęcherzyki powietrza, dzięki którym ciasto nabierze objętości.

Ciasto przekładamy do przygotowanych wcześniej foremek tak, żeby od góry zostały 2-3 mm. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i po 30 sekundach obniżamy temperaturę do 180 stopni. Pieczemy około 15 minut.

Ten deser ma jednak to do siebie, że należy go podawać od razu, na gorąco. Gdy tylko ostygną, od razu opadną i nie otrzymamy takiego efektu. Można je podawać posypane cukrem pudrem i z bitą śmietaną oraz truskawkami obok.

Zobacz także: Ciasto bez pieczenia – jak je przygotować, żeby było szybko i tanio?

Myślisz, że znasz zasady savoir-vivre'u? One przydadzą ci się na romantycznej kolacji! Sprawdź swoje umiejętności w naszym quizie.

Na eleganckim stole stoją szklane kieliszki i talerze z jedzeniem.
Rozwiąż quiz

Jesteś na kolacji u królowej Elżbiety II. Czy znasz zasady savoir-vivre'u?

Na eleganckim stole stoją szklane kieliszki i talerze z jedzeniem.

1. Czy można podawać rękę w rękawiczce?

Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów