Jak zrobić domowe kokosanki? Oto prosty przepis krok po kroku

Zuzanna Morska 02.03.2020
Kokosanki
Fotografia: Shutterstock

Kokosanki to przepyszne, ale też łatwe i szybkie do przygotowania ciasteczka. Jak zrobić je samodzielnie w domu? Oto sprawdzone przepisy na tradycyjne kokosanki i na te urozmaicone czekoladą.

Kokosanki to, jak sama nazwa wskazuje, ciasteczka, których podstawę stanowią wiórki kokosowe. Są one bardzo łatwe do przygotowania i robi się je niezwykle szybko. Stanowią zatem idealny pomysł na deser, jeśli oczekujemy gości.

Kokosanki nie wymagają zbyt wielu składników i robi się je błyskawicznie. Jak zrobić kokosanki w domu? Oto sprawdzony przepis.

Kokosanki - jak wyglądają

Kokosanki to ciastka robione na białkach i z dodatkiem wiórków kokosowych. Wewnątrz powinny być miękkie, a z zewnątrz chrupkie. Tradycyjną wersją kokosanek są zwykłe jasne ciastka urozmaicone wiórkami. Ale można też zrobić je w wersji słodszej i nieco bogatszej - z czekoladą.

Kokosanki to świetne rozwiązanie, gdyż szybko się je robi, a długo zachowują świeżość. Jak przygotować kokosanki? Ten przepis sprawi, że na pewno nam wyjdą!

Kokosanki - składniki i przepis

Do przygotowania kokosanek nie potrzebujemy wielu składników. Co musimy kupić, aby je zrobić?

Składniki:

  • 200 g wiórków kokosowych
  • 50 g masła
  • 2 białka
  • 100 g cukru

Kokosanki możemy zrobić też bez masła, ale wtedy potrzebujemy więcej białek - mogą być 4, więcej wiórków kokosowych i kilku kropel olejku np. waniliowego.

Przygotowanie:

Zaczynamy od roztopienia masła w rondelku. Do rozpuszczonego masła dodajemy wiórki kokosowe i całość dokładnie mieszamy. Taką mieszankę zostawiamy do ostygnięcia.

W oddzielnym naczyniu ubijamy białka na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier. Cały czas ubijamy masę!

Na samym końcu dodajemy białka do masy z masła i wiórków kokosowych. Całość delikatnie mieszamy.

Tak przygotowane ciasto wykładamy na przygotowaną wcześniej blachę - warto wyłożyć na niej papier do pieczenia. Masę wykładamy łyżką i pamiętamy o tym, aby pozostawić między ciasteczkami odstępy. Ciastka pieczemy przez 15 minut w temperaturze 180 stopni.

Zobacz także: Szarlotka - szybki przepis na pyszne ciasto!

Kokosanki w czekoladzie

Kokosanki możemy też wzbogacić czekoladą. Jak przygotować kokosanki w czekoladzie?

Składniki na ciasto:

  • 100 g wiórków kokosowych
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1/3 szklanki oleju
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na polewę:

  • 50 g masła
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki wody
  • 2 łyżki kakao

Przygotowanie:

Do miski wlewamy olej i wsypujemy cukier wraz z cukrem wanilinowym. Następnie dodajemy jajka i całość dokładnie miksujemy. Na sam koniec wsypujemy tutaj mąkę z proszkiem do pieczenia. Wszystko mieszamy i masę przekładamy do dużej formy do ciasta. Biszkopt pieczemy w 180 stopniach przez ok. 30 minut.

Masło roztapiamy w rondelku, a następnie dodajemy do niego kakao, wodę oraz cukier puder. Całość mieszamy aż do rozpuszczenia i uzyskania gładkiej polewy.

Gotowe ciasto i polewę studzimy, a następnie kroimy je w małe kostki, moczymy w czekoladzie i obtaczamy wiórkami kokosowymi.

Ile krajów na świecie, tyle tradycyjnych pysznych potraw. Czy jesteś w stanie odgadnąć, do którego kraju przypisana jest dana potrawa?  

Rozwiąż quiz

Czy odgadniesz z jakiego kraju pochodzi to danie? Tylko 1 na 10 osób zdobywa komplet punktów!

sushi
Fotografia: shutterstock

1. Z jakiego kraju pochodzi sushi?

Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów