Obok knedli ze śliwkami trudno jest przejść obojętnie. Jak przygotować to pyszne danie?

Sylwia Bagińska 17.06.2019 AKTUALIZACJA: 30.01.2020
Na talerzu lężą knedle ze śliwkami.
Fotografia: Shutterstock

Każdy z nas chyba uwielbia knedle ze śliwkami. Ten cudowny smak przypomina nam beztroskie lata dzieciństwa. Koniecznie sprawdź nasz tradycyjny przepis na knedle ze śliwkami.

Knedle ze śliwkami to nic innego jak bardzo smaczne kluski ziemniaczane ze śliwką w środku. Można je podawać od razu po ugotowaniu, jednak częściej dodaje się do nich bułkę tartą z masłem oraz śmietanę z cukrem. Nasz tradycyjny przepis na knedle ze śliwkami jest bardzo prosty i nie wymaga zaawansowanych umiejętności kulinarnych. Co ważniejsze - nie jest on także czasochłonny! Koniecznie wypróbuj nasz przepis na knedle ze śliwkami już dziś! Smacznego!

Zobacz także: Chcesz się cieszyć smakami lata przez cały rok? Koniecznie zrób sok z czerwonej porzeczki

Knedle ze śliwkami: przepis tradycyjny

Przygotowanie knedli ze śliwkami jest szybkie i proste. To danie nie wymaga poświecenia kilku godzin. Dodatkowo zrobienie ciasta na knedle jest bardzo proste! Potrzebujesz do tego tylko kilku ugotowanych ziemniaków, mąkę oraz wodę. Wszystko bardzo łatwo się lepi i co najważniejsze nie rozpada w trakcie gotowania!

Składniki, których potrzebujesz:

  • Pół kilograma ziemniaków (po obraniu, ugotowaniu i rozgnieceniu 400 gram),
  • Mąka (około 150 gram),
  • Jedno jajko,
  • Śliwki 250 gram (mogą być świeże i mrożone),
  • Cukier puder,
  • Cynamon.

Opcjonalnie:

  • Masło (około 5-6 łyżek)
  • Bułka tarta (6 czubatych łyżek),
  • Śmietana 18% (około 400 gram),
  • Cukier (dwie płaskie  łyżeczki),
  • Cukier wanilinowy (jedna łyżeczka czubata).

Przygotowanie:

  • Na początku należy obrać ziemniaki, dokładnie je umyć i ugotować w osolonej wodzie. Gdy kartofle będą już miękkie należy je odcedzić a następnie dokładnie rozgnieść praską. Całość całkowicie ostudzić.
  • W trakcie gotowania ziemniaków, możemy przygotować śliwki. Pierwszym krokiem jest ich dokładne umycie, nakrojenie i pozbycie się pestek. Pamiętaj, że dwie połówki śliwek powinny pozostać złączone. Owoce należy posypać cynamonem i cukrem pudrem.
  • Do zimnych ziemniaków dodajemy mąkę, jajko, szczyptę soli i zaczynamy łączyć w jednolite ciasto. W razie potrzeby możesz dodać trochę więcej mąki. Pamiętaj jednak, że knedle będą wtedy bardziej delikatniejsze i miękkie.
  • Z wyrobionego już ciasta formujemy kulki (mniej więcej wielkości orzecha włoskiego), a następnie dokładnie rozpłaszczamy na dłoni na dość cienki placek.
  • Na środku umieszczamy śliwkę i dokładnie zlepiamy brzegi. Ostatni krok to uformowanie kształtnej kuli. Tak przygotowane knedle posypujemy mąką i odkładamy na talerz.
  • Gdy mamy już przerobione całe ciasto, należy zagotować dużą ilość wody i lekko ją osolić. Gdy zacznie wrzeć wrzucamy do środka knedle. Od momentu, kiedy knedle wypłynął do góry, gotujemy je jeszcze przez 5 minut.
  • Ugotowane knedle wyjmujemy łyżką cedzakową i układamy na talerzach. Możemy je podać w takiej formie (koniecznie pamiętaj od zlaniu wody z talerzu) lub zdecydować się na podsmażenie.
  • Na suchej patelni zarumieniamy bułkę tartą, a następnie dodajemy masło, które po roztopieniu należy wymieszać. Tym polewamy knedle. Dodajemy do tego także wymieszaną śmietanę z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym.

Warto wspomnieć także o tym, że to danie możesz wykonać nie tylko ze świeżych owoców, ale także mrożonych. Jeżeli nie jesteś wielbicielem śliwek, możesz śmiało sięgnąć po inne owoce, np. truskawki, czy morele.

Zobacz także: Konfitura z czereśni jest bardzo pyszna! Dowiedz się, jak ją zrobić

Rozwiąż quiz

Pytamy o dania z ziemniaków. Prawdziwi ziemniakożercy powinni zdobyć komplet punktów

Dania z ziemniaków
Fotografia: Shutterstock

1. Czy na poniższym zdjęciu widzimy frytki z batatów?

Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów