Kluski z makiem na Wigilię - 3 proste przepisy

Julita Buczek 02.11.2018
kluski z makiem na wigilię
Fotografia: Shutterstock

Na wigilijnych stołach niedługo pojawi się 12 potraw, jedną z nich są kluski z makiem, które są łatwym w przygotowaniu daniem. Z pewnością do ich przyrządzenia przyda się prosty przepis. Poznaj go już dziś i wykorzystaj podczas świąt!

Kluski z makiem są tradycyjnym daniem z Podlasia oraz Podkarpacia. Obecnie nie wyobrażamy sobie świąt bez tego smacznego dania. Aromatyczne bakalie oraz słodki mak stają się idealnym połączeniem w szczególności podczas świąt. Kompot z suszu będzie świetnym dodatkiem do tego dania.

Przygotowanie klusek z makiem nie zajmie ci wiele czasu, wystarczy ugotować łazanki i wymieszać je  makiem z puszki, jeśli jednak chcecie poczuć magię świątecznych przygotowań, musicie koniecznie wypróbować tradycyjny przepis. Każdy, kto skosztuje smacznego dania, z pewnością zapamięta ten smak na długo.

Kluski pomimo swojej kaloryczności są jedną ze zdrowszych przekąsek. Mak ma bardzo dużo cennych tłuszczy, białek oraz witamin, które posiadają właściwości łagodzące. Dodane do maku bakalie dostarczają organizmowi wielu cennych witamin. W maku znajdziemy:

witaminę B,

witaminę C,

witaminę E.

Zobacz także: 2 przepisy na pyszny, świąteczny makowiec. Dowiedz się, jak go przygotować!

Kluski z makiem

Składniki:

  • 30 dag mąki,
  • 1 szklanka maku,
  • 3 łyżki miodu,
  • 1 łyżka smażonej skórki pomarańczowej,
  • 2 łyżki rodzynek,
  • 1 łyżka orzechów laskowych,
  • woda,
  • sól

Przygotowanie:

  1. Mąkę i wodę połączyć i zagnieść ciasto, dokładnie rozwałkować i pokroić na małe kwadrat.
  2. Ugotować i przelać na sitku zimną wodą. Dokładnie odcedzić.
  3. Mak należy sparzyć wrzącą wodą, zmielić w maszynce do mięsa, wymieszać z miodem, skórką pomarańczową, rodzynkami oraz orzechami.
  4. Połączyć z kluskami, dokładnie wymieszać.

Zobacz także: 4 przepisy na piernik. Odkryj świąteczny smak na nowo!

Kluski z makiem na wigilię

Po przygotowaniu danie można podawać na ciepło lub na zimno. To od ciebie zależy, w jakiej formie je zaprezentujesz na wigilijnym stole. Aromatyczne, korzenne przyprawy dodadzą pikanterii i sprawią, że całość będzie mieć wyrazisty smak oraz niezapomniany aromat.

Składniki:

Ciasto:

  • 1/2 kg mąki,
  • ½ szkl.wody,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki oleju,
  • sól,
  • łyżeczka masła

Masa makowa:

  • 1 szklanka maku,
  • 10 łyżek płynnego miodu,
  • 4 łyżki posiekanych migdałów, orzechów i kandyzowanej skórki pomarańczowej,
  • laska wanilii

Przygotowanie:

Kluski z makiem:

  1. Do przesianej mąki wbić jajka, dodać wodę i olej, zagnieść elastyczne ciasto, jeśli trzeba, dolej wody.
  2. Podzielić na 2 części, każdą rozwałkuj na cienki placek.
  3. Pozostawić, aby trochę podeschły.
  4. Wyciąć pożądany kształt.
  5. Ugotować w osolonej wodzie z masłem, ostudzić.

Mak:

  1. Mak przelać wrzątkiem i zmielić 2 razy.
  2. Utrzeć z miodem i bakaliami, dodać posiekaną wanilię i skórkę pomarańczową.
  3. Wymieszać z makaronem.

Kluski z makiem i bakaliami

Kluski z makiem nie mogłyby pojawić się na naszym stole bez odpowiednich dodatków. Bakalie są tego idealnym przykładem. Nadają wyrazistego smaku kluskom i stają się nieodłącznym elementem tej świątecznej potrawy.                         

Składniki:

         

  • 30 dag makaronu krajanka lub łazanki,
  • 30 dag maku,
  • pół szklanki miodu,
  • 2 szklanki bakalii (rodzynki, migdały, figi, orzechy, daktyle),
  • cukier waniliowy,
  • 2 łyżki masła,
  • 1,5 l mleka

Przygotowanie:

  1. Zalać mak wrzącym mlekiem i gotować pod przykryciem.
  2. Odcedź i zmielić dwa razy.
  3. Posiekać bakalie. Wymieszać mak z bakaliami, miodem i cukrem waniliowym.
  4. Ugotować łazanki i wymieszać z masłem i z makiem.

Bądź na bieżąco! Polub Chillizet na Facebooku

Rozwiąż quiz

Boże Narodzenie w różnych regionach Polski. Rozwiąż quiz i sprawdź swoją wiedzę o świątecznych zwyczajach

1. W którym regionie Polski nieznany jest zwyczaj pozostawiania wolnego miejsca przy wigilijnym stole?

Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów