Kluski śląskie to świetna alternatywa dla ziemniaków! Jak je wykonać? Prosty przepis

Kluski śląskie, czyli kluski z dziurką na stolnicy przed gotowaniem
Fotografia: Shutterstock

Kluski śląskie to tradycyjne polskie kluski, które wykonuje się z ziemniaków. Idealnie komponują się ze zrazami zawijanymi w sobie. Zobaczcie nasz przepis!

Kluski śląskie to jedne z najpopularniejszych obecnie w Polsce, tuż obok kopytek, klusków, które wykonuje się z ziemniaków. Jest to tradycyjne danie, które wywodzi się oczywiście ze Śląska. Jest z nim związana nawet jedna z polskich legend. Najlepsze w nich jednak jest to, że są pyszne i bardzo proste w przygotowaniu. Są też niezwykle charakterystyczne. Wszyscy z nas kojarzą na pewno kluski z dziurką, nawet, jeżeli nie zdajemy sobie sprawy z ich rzeczywistej nazwy. Podpowiadamy tradycyjny przepis na kluski śląskie. Jaki sos będzie do nich najlepszy?

Zobacz także: Prosty przepis na kopytka „jak u babci”. Sprawdź, jak je urozmaicić

Kluski śląskie – historia. Skąd się wzięły?

W tym przypadku nazwa faktycznie odzwierciedla pochodzenie potrawy. Kluski śląskie pochodzą ze Śląska, gdzie mogą mieć różne nazwy: kluski białe, biołe, guminowe, gumione, kartofelmelklezy oraz gumiklyjzy. Co ciekawe, z tymi prostymi kluskami z dziurką, związana jest interesująca legenda.

Jest to Legenda o Bramie Kluskowej. Okazuje się, że w podwrocławskiej miejscowości Zielony Dąb (obecnie jest to jedno z osiedli we Wrocławiu) mieszkał chłop Konrad z żoną Agnieszką. Kobieta była znana w całej okolicy z talentu do przyrządzania najlepszych klusków śląskich. Gdy zmarła na dżumę, Konradowi groziła śmierć głodowa.

Pewnej nocy Konrad wybrał się do Wrocławia, gdzie przysnął w pobliżu kościoła św. Idziego. Wtedy właśnie przyśniła mu się żona, która powiedziała, że podaruje mu magiczny kociołek, pełen świeżych klusków śląskich. Konrad musiał tylko obiecać, że zawsze będzie zostawiał na dnie jedną kluskę. Po obudzeniu faktycznie ujrzał przed sobą kociołek. Mężczyzna zaczął jeść i nie mógł nad sobą zapanować. Gdy chciał zjeść ostatnią kluskę, ta zaczęła uciekać. Goniona przez chłopa legła na szczycie arkady i zamieniła się w kamień. Stąd właśnie wzięła się Brama Kluskowa. Kociołek natomiast nigdy więcej się nie zapełnił.

Zobacz także: „Anielskie ruchańce” są smaczniejsze niż pączki! Wypróbuj prosty przepis na racuchy prosto z Aniołowa

Kluski śląskie – przepis i sposób wykonania

Kluski śląskie nie wymagają skomplikowanych składników i ogromnego nakładu pracy. Podpowiadamy, jak zrobić tradycyjne kluski śląskie.

Posłuchaj podcastu

Składniki:

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków
  • 2 jajka
  • 250 g mąki ziemniaczanej
  • Pół łyżeczki soli

Ziemniaki gotujemy, a następnie mielimy w maszynce. Dodajemy do nich pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto. W razie potrzeby, gdy będzie zbyt wodniste, dodajemy więcej mąki. Gdy uformujemy kulkę, odrywamy ciasto po kawałku. Formujemy w dłoniach małe kuleczki, lekko je przygniatamy i robimy palcem dziurkę na środku.

Duży garnek napełniamy wodą do połowy i gotujemy ją. Na wrzącą wodę wrzucamy połowę lub 1/3 klusek. Gotujemy je na małym ogniu około 10 minut, co jakiś czas delikatnie mieszając. Łowimy je łyżką cedzakową i wykładamy na talerz.

Kluski śląskie, według śląskiej tradycji, podajemy z dodatkiem rolady w sosie oraz modrej kapusty.

Zobacz także: Pierogi ruskie to prawdziwy przysmak. Jak je przygotować?

Kluski śląskie z sosem i mięsem – jak przygotować?

Rolada to danie w stylu zrazów zawijanych. Żeby przygotować sos z rolady, trzeba uzbroić się w cierpliwość. Zazwyczaj gotuje się go bowiem około półtorej do dwóch godzin. Jak go przygotować?

Składniki:

  • 1 kg mięsa wieprzowego lub wołowego
  • Ogórki kiszone – 1 pasek na 1 roladkę
  • Czerwona papryka
  • Cebula
  • Boczek wędzony
  • Pęto kiełbasy
  • Musztarda
  • Przyprawy: sól, pieprz
  • Mąka
  • Olej
  • Wykałaczki

Surowe mięso kroimy na kotlety i rozbijamy bardzo cienko. Każdego takiego „kotleta” smarujemy wewnątrz musztardą. Na to kładziemy cienki pasek boczku i kiełbasy, pasek ogórka i papryki oraz kilka piór cebuli. Zawijamy w zraz i sczepiamy wykałaczką, żeby nie rozpadł się w trakcie gotowania.

Tak przygotowane zrazy obsmażamy z każdej strony i przekładamy do dużego garnka. Zalewamy je wodą tak, żeby je zakryć. Do środka dodajemy także pozostałe składniki, których nie zużyliśmy do zawijania zrazów. Przyprawiamy i tak gotujemy ponad godzinę. Gdy zrazy będą miękkie przygotowujemy zasmażkę.

Na patelni rozgrzewamy olej. Na to wsypujemy łyżkę mąki i energicznie mieszamy, żeby otrzymać jednolitą masę, bez grudek. Do tego wlewamy odrobinę wywaru ze zrazów i dalej energicznie mieszamy. Całą zasmażkę przekładamy do garnka z sosem, cały czas mieszając, żeby go zagęścić. Gotujemy jeszcze około 10 minut.

Zobacz także: Sos myśliwski - kilka przepisów na ten popularny sos!

Ile krajów na świecie, tyle tradycyjnych pysznych potraw. Czy jesteś w stanie odgadnąć, do którego kraju przypisana jest dana potrawa?

Rozwiąż quiz

Czy odgadniesz z jakiego kraju pochodzi to danie? Tylko 1 na 10 osób zdobywa komplet punktów!

sushi
Fotografia: shutterstock

1. Z jakiego kraju pochodzi sushi?

Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów