Przepis na śniadanie idealne? Klasyczny omlet na słono! Sprawdź, jak go zrobić

Katarzyna Leszczyńska 16.01.2020 AKTUALIZACJA: 30.01.2020
Klasyczny omlet na słono z warzywami i pomidorami na czarnym talerzu
Fotografia: Shutterstock

Omlet na słono to jedno z najpopularniejszych śniadań, po które chętnie sięgamy. Podpowiadamy klasyczny przepis na omlet na słono. Jakie dodatki do niego pasują?

Jajka na śniadanie zawsze są dobrą opcją. Co jednak zrobić, gdy mamy już dość klasycznych jajek na miękko, czy jajecznicy? Tu dobrą alternatywą jest… omlet! Klasyczny placek z jajek sprawdzi się zarówno dla smakoszy wytrawnych śniadań, jak i tych, którzy preferują słodki początek dnia. Wszystko dlatego, że omlet można przygotować zarówno na słono, jak i na słodko, dodając do tego ulubione dodatki. I tak można stworzyć omlet z warzywami, omlet z szynką i serem, a nawet omlet z bananem i z czekoladą. My podpowiadamy klasyczny przepis na omlet na słono.

Zobacz także: Jakie śniadanie jeść na diecie? Oto 5 propozycji

Jajka na śniadanie – czy to dobry pomysł?

Wiele osób zadaje sobie pytanie, czy warto jeść jajka na śniadanie? Odpowiedź na nie może być tylko jednak – oczywiście, że tak! Choć o jajkach mówi się wiele złych rzeczy. Przede wszystkim ze względu na to, że potrafią podnieść poziom cholesterolu. Oczywiście wszystko w nadmiarze może szkodzić, jednak z rozwagą naprawdę warto po nie sięgać. Mogą przynieść bowiem naszemu zdrowiu więcej korzyści niż szkód.

Jedno ugotowane jajko ma zaledwie około 70 kalorii, więc sprawdzi się idealnie również podczas diety. Sprawi, że twoje śniadanie nie będzie bardzo kaloryczne, ale jednocześnie będzie niezwykle syte. Jajko bowiem jest cennym źródłem białka, lecytyny i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. To także bogate źródło witamin: A, D, E, K, B oraz wapnia, cynku, fosforu, potasu, żelaza i selenu.

I choć być może nieco podnosi poziom cholesterolu, korzystnie wpływa na nasze serce. Wszystko dzięki temu, że zawiera przeciwutleniacze, które chronią przed chorobami serca, a także przed udarem, zwyrodnieniem plamki żółtej i zaćmą oraz przed niektórymi nowotworami.

Zobacz także: Szukasz pomysłu na śniadanie? Sięgnij po jajko w koszulce!

Zdaniem uczonych osoba, która nie ma problemu z cholesterolem, może bez obaw zjeść jedno jajko dziennie. Idealnym posiłkiem na jedzenie jajek jest właśnie śniadanie. Omlet natomiast będzie najbardziej sytą wersją spośród różnych jajecznych potraw. Jak go zrobić?

Przepis na omlet na słono

Każdy, kto robi omlety, ma na nie swój własny przepis. Choć nie są one skomplikowane w przygotowaniu, zrobienie ich jest nie lada sztuką. Podpowiadamy klasyczny przepis na omlet na słono.

Składniki:

  • 2 jajka
  • 2 łyżki wody lub chudego mleka
  • 1 łyżka masła
  • Sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Jajka ubijamy z wodą i przyprawami. Im lepiej ubite, tym pulchniejszy wyjdzie nasz omlet. Masło rozpuszczamy na patelni. Gdy będzie dobrze rozgrzane, wylewamy na nią masę jajeczną. Smażymy do momentu, aż omlet zacznie delikatnie zawijać swoje końce do góry. W międzyczasie poruszajcie patelnią, żeby się nie przypalił.

Zobacz także: Tortilla to prawdziwy klasyk! Poznaj przepis na ciasto na tortillę. Jest to naprawdę proste!  

Gotowy omlet można zjeść sam, z ketchupem lub z różnymi dodatkami. Jakie najlepiej sprawdzą się w omlecie na słono?

Omlet z szynką i serem

Jeżeli chcesz zrobić klasyczny omlet, dodaj do niego szynkę i ser żółty. Szynkę pokrój w kawałeczki i podsmaż ją przed wylaniem na patelnię jajek. Możesz podsmażyć ją z cebulką lub szczypiorkiem – dzięki temu omlet będzie miał bardziej wyrazisty smak. Ser żółty natomiast ułóż na omlecie, żeby stopił się podczas smażenia.  

Zobacz także: Tortilla de patatas to hiszpański omlet z ziemniakami. Sprawdź, jak łatwo go przygotować!

Omlet z warzywami

Omlet to bardzo zdrowe śniadanie, ale będzie jeszcze zdrowsze, gdy dodamy do niego warzywa. W ten sposób można przygotować omlet z warzywami. Jakie warzywa doskonale się sprawdzą?

Najbardziej popularne spośród warzywnych są: omlet z pieczarkami i omlet z pomidorami. Można je zrobić po prostu podsmażając warzywa i kładąc je na omlecie lub krojąc pieczarki lub pomidory w plasterki i dodając do masy jajecznej – potem wszystko smażąc razem.

Polecamy też oczywiście omlety na słodko. Wysoki poziom węglowodanów sprawi, że energia nie będzie cię opuszczać przez cały dzień.

Zobacz także: Chlebek bananowy – oryginalny amerykański przepis z 1950 roku!

Ile krajów na świecie, tyle tradycyjnych pysznych potraw. Czy jesteś w stanie odgadnąć, do którego kraju przypisana jest dana potrawa?

Rozwiąż quiz

Czy odgadniesz z jakiego kraju pochodzi to danie? Tylko 1 na 10 osób zdobywa komplet punktów!

sushi
Fotografia: shutterstock

1. Z jakiego kraju pochodzi sushi?

Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów