Kiszone pomidory to zdrowy dodatek do wielu potraw obiadowych. Wypróbuj nasz przepis!

Malwina Wasilewska 13.10.2020
kiszone pomidory
Fotografia: Shutterstock

Kiszone pomidory nie cieszą się taką popularnością jak kiszone ogórki, czy kapusta, jednak są równie zdrowe i pyszne. Najczęściej przygotowuje się je u naszych wschodnich sąsiadów, ale z racji swoich zdrowotnych właściwości przekonuje się do nich coraz więcej naszych rodaków. Poznajcie przepis na kiszone pomidory.

Kiszone pomidory, tak jak ogórki kiszone i kapusta kiszona, to pyszny i zdrowy dodatek do wielu potraw. Tego typu przetwory z pomidorów popularnością cieszą się na Białorusi, w Rosji i na Ukrainie. Idealnie pasują zamiast sałatki do potraw obiadowych i kolacyjnych. Kiszenie nie pozbawia ich składników odżywczych, dlatego polecamy je osobom z niedoborami witamin i mikroelementów. Sprawdźcie, jak samodzielnie przygotować kiszone pomidory.

Kiszone pomidory - składniki

Kiszone pomidory z naszego przepisu starczą na 3-4 porcje. Zrobienie ich zajmie 30 minut. Z łatwością przygotuje je każdy z nas niezależnie od umiejętności kulinarnych. Wystarczą odpowiednie składniki i kilka słoików. Aby zrobić kiszone pomidory, potrzebne ci będą:

  • 1,5 kg pomidorów
  • 6 ząbków czosnku
  • 2 gałązki kopru
  • 2 listki porzeczki lub wiśni
  • 2 kawałki świeżego chrzanu
  • ziele angielskiego i pieprzu
  • 2 liście laurowe
  • 1,5 litra wody
  • 2 łyżki soli

Zobacz także: Top 3 najlepsze przetwory z cukinii! Sprawdź, jak zrobić dżem, sałatkę do słoików i cukinię w zalewie

Kiszone pomidory - przepis

Na początku dokładnie umyj pomidory w ciepłej wodzie. Następnie nakłuj je wykałaczką i włóż do słoików wraz z wcześniej przygotowanymi przyprawami koprem, chrzanem i czosnkiem. Później ugotuj wodę w garnku i dodaj do niej sól, a potem zalej ją pomidory w słoikach.

Na koniec zamknij szczelnie słoiki i przechowuj je przez 7 kolejnych dni. W tym czasie rozpocznie się proces fermentacji. Po tygodniu kiszone pomidory nadają się do jedzenie. Możesz przechowywać je w chłodnym miejscu przez kolejne 2 miesiące.

Zobacz też: Ciasto z pigwą na 3 sposoby! Na który ty się skusisz?

Wskazówka: polecamy pasteryzować kiszone pomidory w piekarniku rozgrzanym do 185 stopni przez około 15 minut. Potem postaw słoiki dnem do góry i odczekaj, aby ich zawartość wystygła. Dzięki temu kiszone pomidory zachowają świeżość przez dłuższy czas.

Pomidory - właściwości odżywcze

Pomidory są cennym źródłem wielu witamin i minerałów. Zawierają m.in. witaminę C, potas. Dzięki swoim właściwościom zmniejszają ryzyko raka prostaty, raka szyjki macicy, obniżają ciśnienie krwi, zmniejszają poziom cholesterolu i korzystnie wpływają na serce.

Zobacz także: 3 przepisy na nalewkę z głogu. Wypróbuj nasze pomysły!

Rozwiąż quiz

Pytamy o dania z ziemniaków. Prawdziwi ziemniakożercy powinni zdobyć komplet punktów

Dania z ziemniaków
Fotografia: Shutterstock

1. Czy na poniższym zdjęciu widzimy frytki z batatów?

Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów