Przepis na kiszone buraki. Sprawdź, jak przygotować je krok po kroku

Malwina Wasilewska 14.10.2020
Kiszone buraki
Fotografia: Shutterstock

Kiszone buraki to doskonały pomysł na sałatkę. Nie dość, że są bardzo zdrowe, to jeszcze świetnie smakują i są bardzo proste w przygotowaniu. Warto wspomnieć, że kiszone buraki możemy podawać osobno lub łączyć je z innymi warzywami, np. ogórkami kiszonymi. Wypróbuj nasz przepis na kiszone buraki domowej roboty.

Kiszone buraki o popularnych dodatek do wielu obiadowych dań. Tak jak ogórki kiszone czy kapusta kiszona zawierają witaminy niezbędne naszemu organizmowi do odpowiedniego funkcjonowania. Z naszego przepisu dowiesz się, jak samodzielnie przygotować kiszone buraki. To prostsze niż myślisz!

Buraki - właściwości odżywcze

Buraki zawierają bakterie kwasu mlekowego, które mają bardzo korzystny wpływ na pracę naszych jelit. Ponadto są bogate w witaminy C, B1, kwas foliowy, witaminę A, beta-karoten oraz zawierają potas, fosfor, sód i żelazo. Poleca się je m.in. osobom zmagającym się z anemią. Warto też dodać, że surowe buraki mają niski indeks glikemiczny, dlatego warto je jeść, będąc na diecie.

Kiszone buraki - składniki

Do przygotowania kiszonych buraków potrzebne ci będą następujące składniki:

  • 1,5 kg czerwonych buraków
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 listki laurowe
  • 4 ziarenka pieprzu
  • 4 szklanki wody mineralnej lub zwykłej przegotowanej i ostudzonej
  • 2 łyżki soli

Zobacz także: Top 3 najlepsze przetwory z cukinii! Sprawdź, jak zrobić dżem, sałatkę do słoików i cukinię w zalewie

Kiszone buraki - przepis

Na początku należy dokładnie umyć buraki, obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Następnie włóż je do słoików i dodaj do nich czosnek, liść laurowy i pieprz. Potem zalej zawartość słoików wodą wymieszaną z solą tak, aby buraki były całkowicie przykryte. Gdy już to zrobisz, potrząśnij lekko słoikami, aby pozbyć się pęcherzy powietrza.

Następnie zamknij słoiki i przechowuj je w temperaturze pokojowej przez około 7 dni. Gdy już przejdą proces fermentacji, zostaw je w lodówce. Po odczekaniu 3 dni kiszone buraki będą gotowe do jedzenia.

Zobacz także: 3 przepisy na nalewkę z głogu. Wypróbuj nasze pomysły!

Rozwiąż quiz

Pytamy o dania z ziemniaków. Prawdziwi ziemniakożercy powinni zdobyć komplet punktów

Dania z ziemniaków
Fotografia: Shutterstock

1. Czy na poniższym zdjęciu widzimy frytki z batatów?

Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów