Ketchup z cukinii to zdrowa wersja najpopularniejszego dodatku do dań. Zobacz, jak go zrobić!

Ketchup w miseczce i warzywa: pomidor, czosnek, chili, bazylia
Fotografia: Fotolia

Ketchup jest najpopularniejszym dodatkiem do dań. Istnieją jednak zdrowsze wersje tego tradycyjnego. Wypróbuj nasz przepis na ketchup z cukinii!

Ketchup jest najpopularniejszym dodatkiem do dań. Z reguły robi się go z pomidorów. Większość z nas jednak kupuje go w sklepie. Tego typu ketchup ma w sobie dużo chemii, cukru i nie należy do najzdrowszych dodatków. O wiele zdrowiej jest przygotować ketchup domowej roboty. Można go przyrządzić oczywiście w tradycyjnej formie z pomidorów. Coraz popularniejszą opcją jest jednak ketchup z cukinii. Brzmi niewiarygodnie? Wypróbujcie nasz przepis!

Cukinie – kalorie i właściwości

Dania z cukinii coraz częściej wykorzystywane są w polskiej kuchni. Można z nich stworzyć przeróżne kombinacje – czy to na całe potrawy, czy też na dodatki do dań. I jest to doskonała opcja, ponieważ cukinia jest bardzo zdrowa i ma wiele dobroczynnych dla ludzkiego organizmu właściwości.

Zobacz także: Polska kuchnia w nowej odsłonie. Wypróbuj nasz przepis na bigos z cukinii

  • Wzmacnia odporność.
  • Zachowuje prawidłową krzepliwość krwi.
  • Wzmacnia układ nerwowy.
  • Wspomaga prawidłowe widzenie.
  • Ma działanie antynowotworowe.
  • Wspomaga prawidłowy rozwój organizmu przez dużą zawartość kwasu foliowego.
  • Zapobiega zatrzymywaniu wody w organizmie.
  • Oczyszcza organizm z toksyn.
  • Ma niski indeks glikemiczny.
  • Przyspiesza metabolizm.
  • Ma zaledwie 21 kcal w 100 g. Dzięki temu można stosować ją na diecie odchudzającej. Najpopularniejszą dietą opartą na warzywach jest dieta dr Dąbrowskiej.
  • Poprawia wygląd skóry.
  • Wzmacnia włosy i paznokcie.

Zobacz także: Spaghetti z cukinii to zdrowsza i pyszna wersja klasycznego makaronu. Jak je przygotować?

Ketchup z cukinii – przepis

Ketchup z cukinii jest bardzo prosty w przygotowaniu. Nie wymaga też dużej ilości składników. To zdrowa opcja na pyszny dodatek do dań. Potrzebujemy zaledwie kilku produktów, dzięki którym stworzymy niezwykły ketchup z cukinii, pełen wartości odżywczych. Doskonale sprawdzi się w okresie jesienno-zimowym, ponieważ wzmocni również odporność. Wystarczy zapasteryzować go w słoikach.

Zobacz także: 3 różne sposoby na zapiekankę z cukinii. Którą opcję wybierzesz?

Składniki:

  • 2 kg cukinii
  • ½ kg cebuli
  • 1 łyżka soli
  • ½ szklanki cukru
  • ½ szklanki octu
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 2 słoiczki koncentratu pomidorowego

Cukinie i cebule obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach. Wcześniej cukinię należy dokładnie oczyścić z nasion. Starte warzywa posypujemy solą i odstawiamy na około godzinę, żeby puściły soki. Po tym czasie odcedzamy je i przekładamy do garnka. Wsypujemy cukier, zalewamy odrobiną wody i gotujemy do czasu, aż woda odparuje, a warzywa staną się miękkie.

Zobacz także: Połącz tradycję z nowoczesnością! Wypróbuj nasz przepis na pasztet z cukinii

Później dodajemy papryki w przyprawie. Mieszamy i gotujemy około 10 minut. Potem dodajemy koncentrat i znów gotujemy około 10 minut. Po tym czasie blendujemy wszystko na ketchup. Na gorąco wkładamy go do słoików i pasteryzujemy.

Pasteryzowanie słoików

Jak zapasteryzować słoiki? Po włożeniu ketchupu na gorąco, dokładnie je zakręcamy. Następnie wkładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy. Gdy woda będzie wrząca gotujemy około 15 minut. Następnie odstawiamy słoiki na blacie do góry dnem. Gdy wystygną, można śmiało postawić je normalnie i przechowywać w szafce lub w lodówce – jak nam wygodniej.

Zobacz także: 4 banalne przepisy na placki z cukinii! Również w wersji fit

Ketchup z cukinii – do czego dodawać

Ketchup z cukinii można dodawać niemalże do tych samych rzeczy, co tradycyjny. Doskonale sprawdzi się w połączeniu z różnego rodzaju mięsami, ale nie tylko. W zależności od tego, co lubicie jeść najbardziej z ketchupem – tam powinien pasować. Śmiało można zatem stosować go nawet do pizzy i kanapek. Warto się przekonać – zobaczycie, że smak jest niezastąpiony.

Zobacz także: 3 szybkie sposoby na makaron z cukinią

Bądź na bieżąco! Polub Chillizet na Facebooku

Zależy ci na pięknej sylwetce i zastanawiasz się, co zrobić, żeby uniknąć efektu jojo po odchudzaniu? Dzięki kilku porannym nawykom zachowasz piękną sylwetkę. Sprawdź w galerii!

Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów