Jak wygląda i smakuje kawa po turecku? Oto przepis, jak ją zrobić!

Paulina Ermel 26.08.2020
Kawa po turecku
Fotografia: Shutterstock

Słyszeliście kiedykolwiek o czymś takim, jak kawa po turecku? To jeden z najstarszych sposobów przygotowywania tego pobudzającego napoju. Jak zrobić kawę po turecku i z czym ją podawać? Mamy dla was garść istotnych informacji.

Kawa po turecku to tak naprawdę kawa parzona i podawana w szczególny sposób. Możemy spotkać się z informacją, że kawa po turecku polega na zmieleniu ziaren, wsypaniu ich do filiżanki i następnie zalaniu gorącą wodą. Ale to wcale nie jest kawa po turecku!

Jak zatem parzyć kawę po turecku i z czym najlepiej ją podawać? Koniecznie przeczytajcie nasz artykuł.

Kawa po turecku - historia

Kawa po turecku to sposób parzenia kawy, który wciąż jest bardzo popularny w krajach Bliskiego Wschodu, państwach północnej Afryki, na Bałkanach, Kaukazie, na Bali, ale też w Europie Wschodniej!

Pierwsze przesłanki na temat tego sposobu parzenia kawy pochodzą jeszcze z XV wieku. To właśnie wtedy na obszarze Jemenu parzono kawę właśnie w ten sposób. Od tego czasu tego rodzaju kawa zyskała popularność i dzisiaj można ją dostać również w innych krajach.

Czym jest kawa po turecku

Kawa po turecku to jedna z najbardziej tradycyjnych metod parzenia i przygotowywania kawy. W Turcji tak zrobioną kawę nazywa się po prostu kawą. Dopiero w innych krajach zaczęto dodawać do tej nazwy dopisku "po turecku".

Kawa po turecku to ciemna, mocna i intensywna w smaku kawa. Parzenie kawy w ten sposób sprawia, że wydobywamy z niej wszystkie walory smakowe i naturalną słodycz. Odpowiednie przyrządzenie kawy po turecku sprawia, że możemy się cieszyć oryginalnym i bogatym smakiem tego napoju. Jak zaparzyć kawę po turecku?

Zobacz także: Wiadomo już po jaką kawę najchętniej sięgają Polacy. I wcale nie jest to espresso

Kawa po turecku - jak zaparzyć

Do przygotowania kawy po turecku potrzebujemy bardzo drobno zmielonych ziaren - drobniej niż w przypadku kawy potrzebnej do ekspresu. Niezbędne będzie też naczynie nazywane tygielkiem.

Przepis na kawę po turecku jest bardzo prosty. Do tygielka wsypujemy tę drobno zmieloną kawę - najlepiej od razu z cukrem. Na 1 czubatą łyżeczkę kawy powinny przypadać 2 łyżeczki cukru. Możemy do tej mieszanki dodać również ulubione przyprawy - np. kardamon czy cynamon. Całość zalewamy zimną wodą.

Dopiero tak przygotowaną miksturę stawiamy na kuchence i podgrzewamy na małym ogniu. Musimy pamiętać o tym, żeby nie doprowadzić kawy do wrzenia. Kiedy kawa zaczyna się gotować, odstawiamy ją. Cały proces powtarzamy jeszcze dwa razy.

Tak zaparzona kawa to właśnie kawa po turecku. Powinniśmy pić ją na gorąco, ale jeśli nie lubicie ciepłych napojów, możecie poczekać aż kawa się schłodzi. Nie wszystkim taka kawa przypadnie do gustu, gdyż mogą się w niej unosić fusy.

Z czym pić kawę po turecku

Tak jak już wcześniej wspomnieliśmy, kawa po turecku sama w sobie ma tak bogaty smak, że właściwie nie trzeba do niej niczego dodawać. Jeśli jednak jest dla was zbyt intensywna, możecie dosypać do niej ulubionych przypraw.

Z kawą po turecku świetnie będą komponowały się cynamon czy kardamon. Pamiętajcie też, że od was zależy, jak kawa po turecku będzie słodka. Oryginalnie bowiem nie powinno się w jej przypadku oszczędzać cukru. Im słodsza i ciemniejsza, tym lepiej.

Kawa po turecku to nie tylko pyszny trunek o bogatych walorach smakowych, ale też napój, który doskonale was pobudzi. Taka dawka kofeiny i węglowodanów każdego postawi na nogi!

Jak myślisz, z jakiego kraju pochodzi to danie? Sprawdź się w naszym quizie!

Rozwiąż quiz

Czy odgadniesz z jakiego kraju pochodzi to danie? Tylko 1 na 10 osób zdobywa komplet punktów!

sushi
Fotografia: shutterstock

1. Z jakiego kraju pochodzi sushi?

Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów