Katarzyna Bujakiewicz ruszyła w świat za bakaliami. "Miałam ochotę rzucić się nago do jeziora pełnego żurawiny"

Katarzyna Bujakiewicz ruszyla w swiat za bakaliami Mialam ochote rzucic sie nago do jeziora pełnego zurawiny
Kasia Bujakiewicz: Miałam ochotę rzucić się nago do jeziora żurawiny
Katarzyna Bujakiewicz przekonała narzeczonego do jedzenia bakalii. Aktorka odwiedziła plantacje bakalii na całym świecie. Jakie przepisy z Bakaliami poleca?

Aktorka odwiedziła wspaniałe plantacje na całym świecie i przekonuje, że to były najciekawsze podróże w jej życiu. 

Katarzyna Bujakiewicz nie tylko prowadzi zdrowy styl życia, ale jest wręcz od niego uzależniona. Można powiedzieć, że o bakaliach wie wszystko - zaczynając od tego, jak się je uprawia, przez ich właściwości odżywcze, kończąc na znajomości wielu przepisów.

Aktorka oczywiście nie pozostawia tego tylko dla siebie. Razem z nią zdrowej diety przestrzegają narzeczony, Piotr Maruszewski i córka, Aleksandra. I o ile Olę mogła od najmłodszych lat przyzwyczajać do różnorodnych smaków, o tyle z ukochanym wcale nie było tak łatwo. Wymagało to oczywiście nie tylko umiejętności przygotowywania zdrowych, a jednocześnie pełnych smaków i różnorodnych posiłków, ale też charakteru. Nie wszystkim po pierwszym razie smakują dania doprawione bakaliami, które bardzo często kojarzą się z niechcianymi w serniku rodzynkami.   

Jestem eko-terrorystką. Rodzina mnie trochę już nienawidzi, ale wszystkich przestawiłam i przestawiam jak mogę. Moja babcia dawno temu mówiła, że rasowy koń owso je. Pamiętam, że jak zawsze wracałam z planu zdjęciowego i bolał mnie żołądek, babcia mówiła: Owsiankę, jedz owsiankę. A ja owsiankę jadłam z bakaliami, bo zawsze je kochałam - powiedziała Katarzyna Bujakiewicz w Radiu ZET Chilli. - A potem wprowadził się ten pan, zwany narzeczonym, jak zobaczył te moje owsianki, czy kaszę jaglaną, to zachowywał się mniej więcej jak moja 6-letnia córka, czyli: Ble! Ohyda! Jak możesz to jeść? Minęło już prawie 8 lat, a on wcina to wszystko - przestawiłam go. Ale tak naprawdę przerzuciliśmy się na zdrowe żywienie z pełną świadomością jak się miała urodzić moja córka Ola. 

Aktorka tłumaczy się, że metoda BLW, czyli bobas lubi wybór, nie musi się ograniczać tylko do podawania mu warzyw i owoców. Warto wprowadzić bakalie, które mają tyle samo witamin co świeże warzywa, a często są znacznie słodsze i z powodzeniem mogą zastąpić niezdrowe, wysokokaloryczne przekąski. Oczywiście garść bakalii jest wskazania nie tylko dzieciom, ale też mamom, które powinny po nie sięgać w momencie, jak chcą zrzucić kilka nadprogramowych kilogramów. 

Bez przerwy się odchudzałam i zawsze niezdrowe słodycze zastępowały mi bakalie - nie kryje Katarzyna Bujakiewicz. 

Zdrowe odżywanie to nie tylko spis konkretnych zasad, co należy, a czego nie należy wprowadzać do swojej diety. To przede wszystkim styl życia, w którym znaczną rolę odgrywać kulinarne podróże. W przypadku aktorki rozpoczęły się one od popularnych rodzynek. Artystka śmieje się, że tak wiele osób wyjeżdża aby zobaczyć winogrona, a mało kto wie, jak rosną rodzynki. Odwiedzenie plantacji pod Izmirem w Turcji może być nie mniejszą atrakcją turystyczną, zwłaszcza, jak zwieńczymy ją delektowaniem się rodzynkami prosto z krzaczków.

Katarzyna Bujakiewicz odwiedziła też plantację moreli pod granicą Syryjską, a także plantacje migdałów i żurawin w Stanach Zjednoczonych. Aktorka dziwi się, że biura podróży nie organizują wycieczek nastawionych tylko na odwiedzanie plantacji. Jej zdaniem to prawdziwa żyła złota, ponieważ ludzie nie zdają sobie sprawy, jak piękne zapachy i smaki towarzyszą takim miejscom. A jak tylko przekonują się o tym, nie chcą wyjeżdżać i opuszczać krain, w których dominuje naturalna słodycz.

Miałam ochotę rzucić się nago do tego jeziora pełnego żurawiny, żeby zrobić sobie zdjęcie w stylu „American Beauty” - podsumowała aktorka.

Przepis na koktajl

Żeby choć trochę poczuć klimat wypraw, na jakie wybrała się aktorka, zróbmy koktajl z przepisu jej autorstwa. Wystarczy, że wszystkie składniki umyjemy, obierzemy ze skórek, przełożymy do pojemnika i zblendujemy. Następnie musimy dodać mleko migdałowe i dokładnie wszystko wymieszać. Do gotowego koktajlu musimy dodać posiekane migdały. Koktajl najlepiej jest podać od razu, aby świeże owoce nie straciły witamin.

Tytuł audycji: Szczypta chilli
Prowadzi: Dominika Biegańska
Gość: Katarzyna Bujakiewicz

IlośćSkładnik
2 sztuki bananów
1 sztuka gruszki
2 sztuki kiwi
1 szklanka mleka migdałowego
60 g złotych owoców Bakalland
50 g mango Bakalland
50 g migdałów Bakalland
1 porcja
5 minut
Bardzo łatwe
Katarzyna Bujakiewicz
Katarzyna Bujakiewicz
Tak
nie
Audio
1053