Kasztany jadalne – sprawdź, jakie smakują najlepiej!

Weronika Misiuk 05.07.2019 AKTUALIZACJA: 08.11.2019
kasztany jadalne
Fotografia: Schutterstock

Kasztany jadalne to znakomita przekąska. Ich miłośnicy szczególnie upodobali sobie pieczone kasztany. Oto przepis na najlepsze jadalne kasztany!

Kasztany jadalne coraz częściej sprawdzają się w kuchni jako samodzielna pyszna przekąska, jak również dodatek do wielu innych dań. Pieczone, prażone, czy gotowane – każdy ich rodzaj smakuje obłędnie! Poza tym kasztany to prawdziwa skarbnica witamin i składników odżywczych. Znajdziemy w nich m.in. witaminę c, błonnik i kwas foliowy. Sprawdź, w jakiej formie najlepiej je spożywać!

Zobacz także: Lubisz kuchnię meksykańską? Koniecznie sprawdź przepis na tę sałatkę

Kasztany jadalne: przepis na pieczone kasztany

Ta forma cieszy się największą popularnością nie tylko w Polsce, ale i poza jej granicami. Szczególnie upodobali je sobie mieszkańcy Włoch oraz Francji. Ich zrobienie jest niezwykle proste i szybkie. Pieczone jadalne kasztany zachwycają swoim delikatnym, słodkim, lekko orzechowym smakiem, stanowiąc znakomitą przekąskę w chłodne, jesienne dni. Jak upiec kasztany, aby smakowały perfekcyjnie? Oto najlepszy przepis!

  1. Pierwsza podstawowa zasada to wybór odpowiednich kasztanów. Jeżeli są zbyt lekkie prawdopodobnie oznacza to, że są w środku wysuszone. Warto również sięgać po takie, które mają ładną lśniącą skórkę bez przebarwień. Zwróćmy również uwagę na to, czy nie ma na nich pleśni.
  2. Jeżeli już mamy 100% pewność, że dokonaliśmy najlepszego zakupu kasztanów możemy zabrać się z ich pieczenie. Najpierw dokładnie je myjemy, suszymy, a następnie nacinamy skórkę na wypukłej stronie.
  3. Następny krok to ułożenie kasztanów na blaszce płaską stroną.
  4. Kasztany pieczemy przez ok. pół godziny w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Jeżeli stwierdzimy, że jednak nie są jeszcze do końca gotowe możemy je ponownie włożyć na chwilę do piekarnika.
  5. Kiedy widzimy, że są już upieczone wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do ostygnięcia. Na koniec pozbywamy się łupinki. Nasze kasztany pieczone są gotowe! Teraz już tylko możemy delektować się ich pysznym, wyjątkowym smakiem.

Jak przyrządzić kasztany jadalne gotowane?

Takie kasztany są równie popularne jak pieczone. Ich przygotowanie również nie zajmuje wiele czasu, dlatego jeśli do tej pory nie miałeś okazji ich spróbować może warto skusić się na ten przepis. Jak przyrządzić kasztany gotowane? Podpowiadamy!

  1. Pierwszy krok to dokładne umycie kasztanów pod chłodną, bieżącą wodą.
  2. Następnie przygotowujemy średniej wielkości garnek, do którego wlewamy wodę. Możemy dodać kilka liści laurowych oraz odrobinę soli.
  3. Kasztany wrzucamy do garnka z wodą i gotujemy ok. pół godziny. W przypadku, gdy nasze kasztany są duże czas gotowania może ulec wydłużeniu.
  4. Jeżeli nie mamy pewności, czy nasze kasztany są już odpowiednie warto wyjąć jednego na próbę i sprawdzić, czy jest już wystarczająco miękki. Przed zjedzeniem należy obrać łupinkę.

Zobacz także: Liść kasztanowca - poznaj jego właściwości i zastosowanie

Jak przygotować kasztany jadalne grillowane?

Jeżeli szukasz smacznej przekąski na grilla to kasztany sprawdzą się wręcz idealnie! Miłośnicy grillowanych potraw będą zaskoczeni ich wyjątkowym, pysznym smakiem. Właściwie takie kasztany przygotowuje się podobnie, jak pieczone. Niektórzy przed położeniem na grilla wolą je wcześniej jeszcze trochę pogotować. Tak naprawdę wszystko zależy od twoich preferencji kulinarnych, ale możesz mieć pewność, że obie wersje będą smakowały wyśmienicie!

Przepis na kasztany prażone

Jeżeli masz ochotę, aby przekąsić coś na szybko dobrym pomysłem mogą się okazać kasztany w wersji prażonej. Ich przygotowanie zajmuje znacznie mniej czasu niż gotowanie oraz pieczenie, a ich smak jest równie zadowalający.

  1. W pierwszej kolejności dokładnie myjemy kasztany pod bieżącą, chłodną wodą i następnie suszymy.
  2. Kolejny krok to nacięcie nożykiem skórki z wypukłej strony, dzięki temu łatwiej będą się obierać.
  3. Gotowe kasztany wrzucamy na patelnię i smażymy  pod przykryciem przez około 10 minut. Znakomicie smakują solone, podane z miodem lub dodatkiem syropu klonowego

Jak przyrządzić jadalne kasztany na inne sposoby?

Pomysłów na ich wykorzystanie może być bardzo wiele. Znakomicie smakują nie tylko jedzone na surowo, pieczone czy gotowane. Na chłodne jesienne wieczory możesz spróbować smaku kasztanowego kompotu lub wykorzystać go np. do zrobienia mąki kasztanowej i wypieku własnego chleba. Z kolei dla fanów słodkości idealne będą kasztanowe muffinki z czekoladą i orzechami. Miłośnicy kasztanów mogą również sięgnąć po przepis na zupę z kasztanów, która zachwyca swoim smakiem oraz dużą ilością składników odżywczych i znakomicie sprawdzi się jako pyszny obiad. Patrząc na te wszystkie nieograniczone możliwości ich wykorzystania bez wątpienia kasztany to obowiązkowa pozycja w twojej kuchni.

Zobacz także: Uwielbiasz sałatkę nicejską? Podpowiadamy, jak ją zrobić

Na drewnianym blacie stoją kieliszki z alkoholem.
Rozwiąż quiz

Dopasuj alkohol do państwa, z którego pochodzi. Tylko co piąta osoba zdobywa komplet punktów

Na drewnianym blacie stoją kieliszki z alkoholem.

1. Sangria to napój z czerwonego wina i wody z dodatkiem owoców. Z jakiego kraju pochodzi?

Oceń artykuł
TEMATY:

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów