Kaki - egzotyczny owoc pełen prozdrowotnych właściwości. Jak go jeść?

Marianna Bereza 03.10.2019 AKTUALIZACJA: 03.10.2019
Kaki (persymona)
Fotografia: Shutterstock

Kaki to tropikalny owoc, pełen wartości odżywczych. Nie tylko jest bogaty w witaminy, ale także zapobiega nowotworom. Jak jeść kaki i które owoce wybierać?

Kaki, inaczej persymona, hurma wschodnia czy hebanowiec to egzotyczny pomarańczowy owoc o wielu prozdrowotnych właściwościach. Na pierwszy rzut oka przypomina pomidora, jednak jest dużo słodszy. Zawiera wiele składników odżywczych i właściwości korzystnych dla naszego zdrowia.

Zobacz także: Uwielbiasz dynię? Sprawdź przepisy na przetwory z tego warzywa 

Kaki - skąd pochodzi i jak smakuje?

W sklepach pojawia się coraz więcej tropikalnych owoców. Nie znamy ich, więc często rezygnujemy z zakupu. Jednym z takich "perełek" jest kaki - owoc, który przywędrował do Polski z Chin i Japonii, a uprawia się go m.in. w Stanach Zjednoczonych, Brazylii czy w południowej Europie (np. Hiszpanii). Warto dowiedzieć się o nim nieco więcej, ponieważ persymona nie tylko wspaniale smakuje, ale zawiera także wiele prozdrowotnych właściwości.

Drzewo kaki może dochodzić nawet do 18 m wysokości. Owoc kształtem i kolorem przypomina pomidora - występuje w przyrodzie w różnych kolorach - od żółto-pomarańczowego po ciemny czerwono-pomarańczowy i ma zieloną szypułkę. Podobieństwo jest jednak tylko wizualne, w smaku i konsystencji kaki bardziej odpowiada śliwce. Jest słodkie, lekko kwaskowate i bardzo aromatyczne.

Kaki - kiedy w sklepach?

Kaki najlepsze jest jesienią i zimą. To właśnie wtedy te aromatyczne owoce możemy spotkać w sklepach. Sezon na kaki trwa najczęściej od października do grudnia, a jego pełnia przypada na listopad - wtedy tych egzotycznych owoców jest najwięcej, są dojrzałe, smaczne i najtańsze.

Zobacz także: 3 proste przepisy na nalewkę ze śliwek. Wypróbuj je jesienią!

Kaki - kalorie i właściwości prozdrowotne

Kaki to nieocenione źródło witamin. Owoce persymony zawierają witaminę A, C, B6, K, E oraz błonnik. Są także bogate w tiaminę, niacynę, ryboflawinę oraz kwas foliowy i przeciwutleniacze - proantocyjanidynę, epikatechinę oraz kwasy - galusowy i p-kumarynowy. Persymona to także źródło wapnia, potasu, magnezu, żelaza i fosforu, karotenoidów oraz luteiny.

Jakie są właściwości prozdrowotne owoców kaki? Warto włączyć je do jadłospisu, ponieważ obniżają poziom złego cholesterolu. Karotenoidy oraz luteina wpływają korzystnie na wzrok i zmniejszają ryzyko chorób plamki żółtej. W chińskiej medycynie ludowej persymony służą jako lekarstwo przeciw nadciśnieniu. Ponadto pomagają w walce z nowotworami. Japońscy eksperci ustalili, że wyciąg z kaki hamuje rozwój komórek odpowiedzialnych za białaczkę.

Ile kalorii ma kaki? W 100 gramach owocu znajduje się ok. 70 kcal. 100 g zawiera: 0,58 g białka, 0,19 g tłuszczu i 18,59 g węglowodanów (12,53 g stanowią cukry proste).

Kaki - jak jeść persymonę? Kiedy owoc jest szkodliwy?

Pamiętajmy, aby kupując kaki, wybierać okrągłe i mięsiste owoce o gładkiej skórce, koniecznie z szypułką. Persymona bez liści szybciej się psuje, a ponadto może być zanieczyszczona bakteriami. Jeśli w sklepie trafimy na niedojrzałe owoce, możemy pozostawić je na kilka dni np. w papierowej torebce, aby dojrzały. Dojrzałe persemony przechowujmy w lodówce i jak najszybciej zjadajmy, ponieważ szybko się psują.

Jak jeść kaki? Najpierw usuwamy liście, a następnie owoc myjemy. Persymonę obieramy ze skórki i kroimy na ćwiartki. Można też przekroić owoc na pół i wydrążyć za pomocą łyżki, podobnie jak pomarańczę.

Owoce kaki można jeść na surowo, ale sprawdzą się także w roli przetworów - można z nich przygotować dżemy, marmolady czy galaretki.

Zobacz także: Frytki z cukinii to pyszna alternatywa dla ziemniaków! Wypróbuj je z sosem lub jako dodatek do dań

Lubisz gotować? Koniecznie weź udział w naszym quizie

Rozwiąż quiz

Pytamy o dania z ziemniaków. Prawdziwi ziemniakożercy powinni zdobyć komplet punktów

Dania z ziemniaków
Fotografia: Shutterstock

1. Czy na poniższym zdjęciu widzimy frytki z batatów?

Oceń artykuł
WSZYSTKO NA TEMAT:

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów