Jak zrobić masło? Sprawdź najlepszy przepis!

Malwina Wasilewska 05.10.2020
masło
Fotografia: Shutterstock

Zastanawiasz się, jak zrobić masło? Domowej roboty masło wcale nie wymaga wbrew pozorom wcale nie wymaga doświadczenia w kuchni. Wystarczy zaopatrzyć się w odpowiednie przyrządy, kupić śmietanę, a już na waszych stołach zagości domowe masło. Jeśli chcecie dowiedzieć się, jak zrobić masło, poznajcie nasz przepis.

Jak zrobić masło? To zadanie wcale nie jest trudne. Gdy już poznacie nasz przepis odechce się wam kupować gotowe smarowidło i zaczniecie samodzielnie robić je w domu. Dzięki temu będziecie mieć pewność, że jest najlepszej jakości i nie zawiera żadnych chemicznych składników.

Jak zrobić masło?

Z naszego przepisu zrobisz 180 g masła. Zrobienie go zajmie ci zaledwie 10 minut. Przygotowanie masła w domu nie wymaga od nas posiadania trudno dostępnych u drogich składników. Do uzyskania doskonałej jakości masła potrzebować będziesz jedynie:

  • 600ml śmietany 30% (temp. ok. 17-18 stopni),
  • 2 szklanek zimnej wody.

Poza tymi dwoma składnikami niezbędne będą: mikser, duża miska oraz sito.

Zobacz także: Uwielbiasz dynię? Te przepisy są właśnie dla ciebie

Pamiętaj, że jakość masła zależy przede wszystkim od wyboru śmietany. Właśnie dlatego polecamy używać śmietanę bez żadnych niepotrzebnych dodatków, najlepiej o zawartości tłuszczu 30%. Warto też zadbać o odpowiednią temperaturę śmietany. Jeśli będzie za ciepła, możemy mieć problem z uformowaniem masła i wypłukaniem go. Jeśli zaś masło będzie za chłodne, będzie dłużej się ubijało. Najlepiej jak śmietana będzie miała około 17-18 stopni.

Masło - przepis

Na początku wlej śmietanę do miski i ubijaj ją przez około 5 minut. Gdy uzyskasz rzadką konsystencję z wydzielonymi grudkami tłuszczu, zakończ ubijanie. Później przejdź do oddzielania masła od maślanki. Aby to zrobić poprawnie, przelej całość przez sito do drugiego naczynia. Później z masła  uformuj bryłę i włóż ją do miski z zimną wodą.

Z masła usuń resztki maślanki i wymień wodę w misce w celu pozbycia się wszelkich niepotrzebnych pozostałości. Gotowe masło przechowuj w suchym miejscu lodówce maksymalnie 10 dni. Masło możesz też przechowywać w zamrażarce do 8 miesięcy.

Zobacz także: Szukasz pomysłu na obiad wegetariański? Wypróbuj któryś z naszych 5 przepisów!

Zgadniesz, z jakiego kraju pochodzi to danie? Niewiele osób zdobywa komplet punktów!       

Rozwiąż quiz

Czy odgadniesz z jakiego kraju pochodzi to danie? Tylko 1 na 10 osób zdobywa komplet punktów!

sushi
Fotografia: shutterstock

1. Z jakiego kraju pochodzi sushi?

Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów