Jak zrobić masło orzechowe? Poznaj posty przepis na pyszny deser w amerykańskim stylu

Malwina Wasilewska 07.10.2020
masło orzechowe
Fotografia: ---

Nie wiesz, jak zrobić masło orzechowe? Ten pyszny dodatek do deserów i kanapek zrobisz w bardzo prosty sposób. Do tego potrzebne ci będą jedynie orzeszki ziemne i mikser. Z naszego artykułu dowiesz się, jak zrobić masło orzechowe.

Masło orzechowe to przysmak, bez którego wielu z nas nie wyobraża sobie życia. Doskonale smakuje w połączeniu z pieczywem, ale też dobrze sprawdza się jako dodatek do różnego rodzaju ciast i deserów.

W sklepach znajdziemy dużo gotowych produktów tego typu, jednak my polecamy zrobić je samodzielnie. Poznajcie nasz przepis na pyszne i zdrowe masło orzechowe domowej roboty.

Jak zrobić masło orzechowe?

Do zrobienia masła orzechowego będzie ci potrzebne 400g orzeszków ziemnych solonych lub niesolonych. Na początku zdejmij łupinki z orzechów i upraż je na patelni lub w piekarniku w 180 stopniach przez ok. 5-10 min.

Następnie zmiksuj je na najwyższych obrotach. Dodaj do nich soli w przypadku, gdy kupiłaś orzechy niesolone. W momencie, gdy z orzechów powstanie jednolita masa i z orzechów wydzieli się olej, możesz całość przełożyć do suchego pojemnika.

Niektórzy dodają dodatkowo do masła odrobinę cukru pudru. Takie masło możesz przechowywać kilka tygodni w lodówce. Kiedy od masła oddzieli się olej, wymieszaj całość dokładnie. Z podanej porcji wychodzi ok. 350ml masła.

Zobacz także: Ratafia - pyszna nalewka wieloowocowa. Sprawdź, jak ją przygotować!

Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów