Jak zrobić karmel? Poznaj najlepszy przepis!

Malwina Wasilewska 25.08.2020
karmel
Fotografia: Shutterstock

Zastanawiasz się, jak zrobić karmel? Przepis, który prezentujemy jest bardzo prosty. Wystarczy połączyć ze sobą 3 łatwo dostępne i niedrogie składniki. Wykonanie karmelu zajmie ci dosłownie kilka minut. Poznaj nasz przepis.

Karmel to dodatek do wielu deserów. Charakteryzuje się on wyrazistym, bardzo słodkim smakiem. Można wykonać go na 2 sposoby - metodą suchą i mokrą. Chcesz się dowiedzieć, jak zrobić karmel? Poznaj szczegóły.

Karmel - składniki

Karmel dodawany w formie sosu do różnego rodzaju deserów zapewnia im wyjątkowy smak. Wykonywany jest on na bazie cukru poddanego ogrzewaniu, dzięki czemu zmienia on swój stan skupienia i kolor na brązowy. Do przygotowania karmelu potrzebne ci będą:

  • 1,5 szklanki cukru,
  • 8 łyżek wody.

Zobacz także: Tiramisu to naprawdę łatwy deser. Wypróbuj dwa sprawdzone przepisy!

Karmel - sposoby przygotowania

Zacznijmy od metody na mokro, która jest zdecydowanie łatwiejsza. Na początku przesyp cukier na patelnię i dodaj wodę. Gotuj wszystko na małym ogniu aż cukier się całkowicie rozpuści przed wrzeniem wody. Kiedy na patelni pojawi się jednolita gęsta ciemna masa, wymieszaj ją dokładnie.

Zobacz także: Sprawdź, jak przygotować smaczne lody truskawkowe. Przepis jest banalnie prosty!

Gdy karmel wystygnie, przelej go na papier do pieczenia. Możesz nanieść go bezpośrednio na deser. Kiedy karmel wystygnie, będzie można wyciąć z niego różnego rodzaju ozdoby.

Metoda na sucho: Przesyp cukier na patelnię. Następnie podgrzej go aż zmieni kolor na brązowy i gotowe. Tylko uważaj, aby nie trzymać cukru zbyt długo na patelni, bo może się spalić.

Ile krajów na świecie, tyle tradycyjnych pysznych potraw. Czy jesteś w stanie odgadnąć, do którego kraju przypisana jest dana potrawa?

Rozwiąż quiz

Czy odgadniesz z jakiego kraju pochodzi to danie? Tylko 1 na 10 osób zdobywa komplet punktów!

sushi
Fotografia: shutterstock

1. Z jakiego kraju pochodzi sushi?

Oceń artykuł
TEMATY:

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów