Jak zrobić cydr z jabłek? Poznaj najlepszy przepis na pyszny domowy cydr

Malwina Wasilewska 05.10.2020
cydr
Fotografia: Shutterstock

Zastanawiasz się, jak zrobić cydr? Ten popularny trunek przygotowywany na bazie soku jabłkowego i drożdży bez problemu możesz przygotować samodzielnie w domu. Poznajcie najlepszy przepis na cydr.

Nie wiesz, jak zrobić cydr? Cydr to napój z dodatkiem alkoholu przygotowywany z przefermentowanego soku jabłkowego (lub gruszkowego). Warto wspomnieć, że wiele osób nieświadomie popełnia błąd, twierdząc, że cydr to inaczej wino lub piwo jabłkowe. W rzeczywistości jest to trunek, który ma niewiele wspólnego z tymi napojami. Zanim zrobisz samodzielnie cydr, sprawdź, jakie rodzaje tego napoju wyróżniamy.

Jak zrobić cydr?

Cydr z jabłek można zrobić w wersji gazowanej lub niegazowanej. Ponadto niektórzy dodają do niego cukier, a inni przygotowują wersję wytrawną. Wybierzcie ten rodzaj, który wy lubicie najbardziej. Do zrobienia cydru z jabłek potrzebować będziesz przyrządu do wyciskania soków oraz następujących składników:

  • 70-80 kg soczystych jabłek,
  • drożdże do fermentacji cydrów (na 25l),
  • pożywkę do drożdży,
  • 0,5 kg cukru,
  • butla z rurką fermentacyjną (tzw. balon lub gąsior).

Zobacz także: Proste przepisy na grzane piwo! Ten napój będzie idealny na jesień

Cydr - przepis

Na początku umyj dokładnie jabłka, pokrój je i wyciśnij z nich sok za pomocą sokowirówki. Później przelej całość do balona o pojemności ok. 35 litrów. Następnie do szklanki z wodą dodaj drożdże, 2 łyżeczki cukru i całość dokładnie wymieszaj.

Po odczekaniu 20 minut. Drożdże z wodą i cukrem wlej do soku z jabłek i wsyp pożywkę. Wymieszaj wszystko i zamknij balon. Później odstaw naczynie na 5 dni. W tym czasie z rurki będzie wydobywał się gaz.

Zobacz także: Ratafia – pyszna nalewka wieloowocowa. Sprawdź, jak ją przygotować!

Po odczekaniu 5 dni włóż rurkę, zasysaj ją za pomocą pompy i spuszczaj powstały napój w taki sposób, aby jak najmniej fusów dostało się do garnka. Później wypłucz bęben, przelej do niego z powrotem sok, zatkaj go rurką i odczekaj około tydzień.

Po tygodniu cydr możesz przelać do butelek, ale uważaj, aby nie wlać do nich powstałego osadu. Na koniec dosyp do każdej butelki odrobinę cukru i szczelnie zamknij. W ten sposób otrzymacie cydr jabłkowy gazowany gotowy do picia.

Zobacz także: Ciasto z brzoskwiniami. Poznaj prosty przepis na efektowne ciasto!

Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów