Jak ugotować ryż, żeby miał mniej kalorii? Wystarczy jeden prosty trik!

Hanna Skowron 19.10.2018
biały ryż w garnku
Fotografia: Shutterstock

Ta prosta metoda jest potwierdzona przez naukowców.

Uwielbiasz biały ryż, ale rezygnujesz z niego ze względu na kalorie? Już nie musisz! Ta sztuczka sprawi, że zmniejszysz jego kaloryczność o połowę!

Jak zmniejszyć kaloryczność ryżu? Wypróbuj ten trik!

Klasyczny biały ryż to, obok ziemniaków, jeden z popularniejszych dodatków do mięsa i warzyw. Niestety, potrawa ta nie należy do najmniej kalorycznych. Na szczęście naukowcy ze Sri Lanki znaleźli sposób, jak sprawić, by ryż był mniej kaloryczny.

Sekret tkwi w odpowiednim gotowaniu. Wystarczy, że przed wsypaniem go do garnka do wrzącej wody dodamy łyżkę oleju kokosowego. Tak przygotowany ryż trzeba chłodzić w lodówce przez 12 godzin. Zdaniem ekspertów jego kaloryczność zmniejszy się nawet o połowę.

Jak to działa? Zarówno dodanie odrobiny tłuszczu, jak i schłodzenie ryżu sprawiają, że skrobia przekształca się w zdrowszą dla człowieka skrobię oporną, czyli rodzaj błonnika. Co ważne, późniejsze podgrzanie ryżu, nie zmienia struktury ziaren, więc pozostaje on niskokaloryczny.

Dzięki temu sposobowi gotowania ryż miał zawartość kalorii niższą o 50-60 procent - uważa kierujący badaniami Sudhair A. James z College of Chemical Sciences w Colombo.

Wypróbujecie?

Bądź na bieżąco. Polub fanpage Chillizet na Facebooku!

Zagłosuj

Czy wypróbujesz taką metodę?

Liczba głosów:

Dbasz o linię i zdrowo się odżywiasz? Tych "dietetycznych" wyrobów się wystrzegaj!

Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej
Więcej newsów